FsVisions Hardwaregids 2017

De vorige hardwaregids is alweer meer dan een jaar geleden uitgebracht. Toen nog onder de oude naam “De ideale flightsimulator PC”. Daarom hebben wij een volledig herziene versie opgesteld voor 2017. Met enige regelmaat zien we de vraag terugkeren wat nu de ideale flightsimulator PC is. Deze vraag is niet heel eenvoudig te beantwoorden omdat dit ook grotendeels afhankelijk is van het budget dat beschikbaar is en de persoonlijke voorkeuren van de gebruiker.

Om toch enige handvatten aan te kunnen reiken hebben wij deze gids opgesteld. Stap voor stap zullen de belangrijkste componenten aan bod komen en zullen de voor en nadelen besproken worden van de diverse samenstellingen. Dit zullen we proberen kort houden om er niet al te diep en technisch op in te gaan zodat het niet al te complex wordt. Ook zullen wij onze persoonlijke FsVisions keuze aangeven met een link naar het product met bijbehorende prijzen. Vooraf maken wij wel nog de opmerking dat alle systemen anders zijn. Wat voor de één de ideale PC is, zal voor de ander misschien niet voldoende zijn. Persoonlijke wensen spelen dan ook een grote rol bij de bouw van een PC.

 

De behuizing

Bij het selecteren van de systeemkast speelt persoonlijke smaak een grote rol. Er zijn diverse formaten en designs verkrijgbaar in uiteenlopende prijzen. De keuze zal dan ook grotendeels afhangen van de smaak en wensen van de gebruiker. Wij adviseren om niet voor een te kleine systeemkast te gaan. De kans dat je later nog voor de keuze komt te staan om de PC te upgraden is namelijk vrij groot. Een nieuwe grafische kaart bijvoorbeeld neemt vaak weer wat meer ruimte in beslag. Hoe meer ruimte, hoe makkelijker het is om onderdelen in/uit te bouwen. Kies daarom bij een behuizing altijd voor een praktisch model en kijk daarbij ook naar de mogelijkheden voor kabel-management om zo de bedrading mooi weg te kunnen werken. Voor een zeer scherpe prijs heeft het merk BitFenix een prachtige kast op de markt gezet.

De keuze van FsVisions: BitFenix Neos Zwart

 

De processor

Misschien wel een van de moeilijkste keuzes bij het samenstellen van je PC, welke processor kies je? Ga je voor een goedkoop model of kies je het nieuwste van het nieuwste? Deze keuze is voor een groot deel afhankelijk van het budget dat beschikbaar is. Wij adviseren om altijd voor een Intel CPU. Je zal je nu afvragen waarom Intel? Uit onze ervaringen en die van diverse experts blijkt dat een AMD CPU vaak wel goedkoper is maar minder goed presteert op het gebied van flightsimulatie dan een Intel CPU. Kijk niet alleen naar de prijs maar kijk ook goed wat je er voor terug krijgt.

De CPU’s van Intel zijn net wat krachtiger en presenteren over het algemeen beter onder zware belasting dan de CPU’s van AMD. Voorkom daarom teleurstellingen en ga liever voor een wat duurdere Intel CPU van minimaal 3Ghz of hoger. denk hierbij aan de Intel i7 serie. Voor een kleiner budget adviseren wij de Intel i5 serie.

Wil je achteraf nog gaan overclocken? Met normale koeling kan je de processor ongeveer 15 à 25 procent sneller laten werken, als je gaat investeren in serieuze koeling of zelfs een waterkoeling-installatie, is het mogelijk om deze prestaties nog verder te verbeteren. In dat geval is het wel belangrijk om een CPU uit te kiezen die ook geschikt is om achteraf te overclocken, zoals de Intel K-processoren. Standaard edities zijn vaak niet of moeilijk te overclocken. Let hier dus goed op bij de aanschaf van de CPU. Indien je wilt overklokken, is dit wel volledig op eigen risico en vervalt iedere vorm van garantie!

De keuze van FsVisions: Intel Core i7-7700K Boxed

 

Processor koeling en het gebruik van koelpasta

Niet geheel onbelangrijk is de koeling van de CPU. Natuurlijk wordt er altijd een standaard koeler geleverd samen met de CPU maar persoonlijk zijn wij daar geen voorstander van. De standaard koeler maakt vaak meer geluid dan nodig is en koelt daarnaast minder goed dan een ‘third-party’ koeler. Luchtkoeling is vaak al voldoende maar wil je het echt serieus aanpakken kijk dan ook eens naar de mogelijkheden van waterkoeling. De laatste tijd worden ook de zogenaamde ‘closed water loops’ steeds beter. Deze standaard setjes maken het aantrekkelijk om eens te ruiken aan waterkoeling. Het geeft je een idee van de diverse mogelijkheden en maakt later de overstap naar een custom-waterkoeling setup een stuk makkelijker. Vooral bij een CPU die overclocked is kan waterkoeling voor optimale koel prestaties zorgen en is het daarnaast erg stil in gebruik. Echter moet je met waterkoeling altijd goed weten waar je mee bezig bent. Ben je een beginner? Dan adviseren wij sterk om eerst te starten met luchtkoeling of een ‘closed water loop’. Daarnaast is het ook belangrijk om altijd goede koelpasta te gebruiken bij het installeren/vervangen van de CPU. Een voorbeeld van een goede koelpasta is Artic cooling MX-4 en de Artic Silver 5.

De luchtkoeling keuze van FsVisions: Scythe Mugen 4 PCGH Edition
De (closed) waterkoeling keuze van FsVisions: Thermaltake Water 3.0 Extreme

 

De voeding

Een component wat vaak wat onderbelicht wordt is de voeding. Dit is echter een belangrijk onderdeel van de gehele samenstelling. De keuze voor een bepaalde voeding is afhankelijk van de samenstelling van de PC. Koop bij een zware CPU en GPU ook altijd ook een zware voeding. Je voeding kan beter wat te veel power hebben dan te weinig. Een mooi tooltje om uit te rekenen wat het minimum benodigde wattage is kan je hier vinden: http://outervision.com/power-supply-calculator Het gaat om een indicatie dus pin je er niet voor 100% aan vast maar het geeft wel een aardig realistisch beeld.

De keuze van FsVisions: Corsair RM750i

 

De keuze voor het moederbord

Het moederbord is ook verkrijgbaar in diverse uitvoeringen en kan je zo duur maken als je zelf wilt. Kijk bij de keuze van het moederbord altijd of het CPU type geschikt is voor het betreffende moederbord. De socket van het moederbord moet altijd exact overeenkomen met de socket van de CPU. Dit is vaak duidelijk terug te vinden in de productomschrijving. Kijk verder goed naar de aansluitingen voor de grafische kaart(en), geheugen modules die het moederbord aan kan en alle andere extra opties die wenselijk zijn.

De keuze van FsVisions: ASUS Maximus VIII Ranger

 

Het geheugen

Je hoort sommige mensen wel eens roepen, hoe meer geheugen hoe beter! In de flightsim wereld werkt dit net even iets anders. FSX en P3D zullen nooit 16GB aan geheugen volledig kunnen benutten door de beperkingen van de 32-bit structuur. Het heeft dus weinig zin om je PC helemaal vol te bouwen met vele GB’s aan RAM modules. 32-bit programma’s zoals FSX zullen in werkelijkheid maximaal 3,4 GB aan geheugen gebruiken. Echter zijn er ook diverse programma’s die op de achtergrond meedraaien zoals bijvoorbeeld Active Sky, Active Sky Cloud Art, Chaseplane, FS Commander, PFPX en diverse Windows applicaties. Deze maken ook gebruik van het geheugen. Wij adviseren daarom een minimum aan te houden van 8GB aan RAM geheugen, meer mag natuurlijk altijd maar dit zal voor het gebruik van alleen flightsimulator weinig toegevoegde waarde hebben, tenzij je gebruik maakt van een 64-bit simulator als X-Plane.

De keuze van FsVisions: HyperX 16 GB DDR4

 

De grafische kaart

Naast de CPU is dit een zeer belangrijk onderdeel van de flightsimulator PC configuratie. Je hebt de keuze uit grafische kaarten met een AMD chip of een Nvidia chip. Wij adviseren om altijd gebruikt te maken van een grafische kaart met een Nvidia chip. Hoewel AMD zeker geen slechte video kaarten produceert is gebleken dat Nvidia kaarten veel beter presteren op het gebied van flightsimulator dan de kaarten van AMD. Uiteraard is het goed mogelijk dat er gevallen zijn waarbij de AMD prima presteert in FSX of P3D, maar uit onze ervaringen blijkt dat Nvidia er toch wel met kop en schouder bovenuit steekt. Op het moment van schrijven is de Nvidia GTX Titan X de topper onder de consumenten GPU’s. Het hoge prijskaartje zal echter voor velen onder ons niet te betalen zijn. De GTX1070 of 1080 is een mooi alternatief welke zeer goed naar voren komt in diverse reviews. Kies bij voorkeur een High-End kaart met minimaal 4GB aan geheugen, vooral P3D maakt veel gebruik van het geheugen, dus hier geldt de regel hoe meer geheugen hoe beter. Voor het gebruik in P3D adviseren wij om toch wel 4GB als absoluut minimum aan te houden. Als je budget het toelaat kies dan zeker voor de 8GB varianten. De keuze van de GPU is verder ook erg afhankelijk van de monitor die je gebruikt. Een grote 4K monitor heeft bijvoorbeeld een zwaardere GPU nodig dan een klein 17 inch scherm op lage resolutie.

De keuze van FsVisions: MSI GeForce GTX 1070 8G

 

De keuze voor opslag

Als flightsimmers hebben we vaak vele Gigabytes aan addons op onze schijven staan, maar wat is nu een geschikte harddisk? Kiezen we voor een SSD of toch niet? Wij adviseren om, als het budget dit toelaat, altijd te kiezen voor een SSD schijf. Het verschil in snelheid met een normale harddisk is zeer groot. In flighsimulator zal je dit verschil voornamelijk merken tijdens het laden van scenery, textures en overige addons. Mocht je geen budget vrij kunnen maken voor een grote SSD, installeer dan altijd in iedergeval het besturingssysteem op een kleine SSD van 120GB. Zo profiteert Windows toch optimaal van de snelheid van een SSD. De SSD’s van Samsung staan zeer goed bekend en scoren hoog in de diverse reviews.

De keuze van FsVisions: Samsung 750 EVO 500GB

 

Het uiteindelijke samenstellen van de PC

Als laatste advies willen wij graag dit nog meegeven: Kijk goed naar de diverse prijzen, reviews en webshops. De prijsverschillen per webshop zijn soms groot dus ga niet op de eerste beste shop af. Neem even de tijd om een goede vergelijking te kunnen maken. Focus daarnaast niet te veel op mooie aanbiedingen van ‘kant en klaar systemen’ de prijzen van dit soort systemen liggen per component vaak vele malen hoger dan de losse verkoopprijs van deze onderdelen.

Gelukkig kan je bij de meeste webshops je PC samenstellen en laten assembleren door de webshop, waardoor je de flexibiliteit behoud om zelf je onderdelen te kunnen kiezen. Ook is dit vrijwel altijd goedkoper dan een kant en klaar systeem, maar kost iets meer dan volledig zelf bouwen. Uiteraard blijf er altijd een groep bestaan die niet wil nadenken over onderdelen. Voor deze groep zijn de kant en klaar systemen wel een oplossing. De hogere prijs van dit soort systemen zal je dan op de koop toe moeten nemen.

Voor vragen of advies: laat gerust een reactie achter, wij helpen je graag verder!

 

4 Reacties

  1. Richard schreef:

    Erg duidelijke guide over welke hardware je kunt nemen om te kunnen ‘flightsimmen’. Echter heb ik wel een paar puntjes waar ik het niet helemaal mee eens ben.

    Als eerste met kant en klare systemen beginnen. Er zal een hoop mensen zijn die graag aan flight simmulator doen. Maar geen zin hebben in een computer samen te stellen, alle onderdelen te bestellen en deze in elkaar te zetten. Al helemaal als ze niks met technologie hebben. Zelf bouwen is inderdaad vrijwel altijd goedkoper. Maar je hebt bijvoorbeeld maar garantie op de onderdelen zelf, en niet op het hele systeem.

    Gelukkig kan je bij de meeste webshops wel je PC samenstellen en laten assembleren door de webshop, waardoor je de flexibiliteit behoud van dat je zelf je onderdelen kan kiezen. En je hebt hierdoor garantie op het hele systeem. Ook is dit vrijwel altijd goedkoper dan een kant en klaar systeem, maar kost iets meer dan volledig zelf bouwen.

    Als nog hou je een groep over die geen zin heeft in na te denken welke onderdelen hij moet nemen, en gewoon een game PC zou bestellen en er niet naar om willen kijken.

    En dan de processor. Tot verkort was Intel in het mid- en high-end segment altijd de betere keuze. Tot verkort, want AMD heeft recent Ryzen geïntroduceerd. Dit is een van af de grond af aan opnieuw ontworpen architectuur.

    Tot verkort zou ik inderdaad AMD afgeraden hebben voor gaming en flightsimming. Alleen de nieuwe Ryzen processoren kunnen zich heel goed meten met de i5 en i7 van Intel (1). P3D is een multithreaded applicatie, ofwel P3D gebruikt meerdere cores, zo niet, alle cores. En in multithreaded benchmarks doen de Ryzen proccessoren het niet slecht, sterker nog de 1700X is sneller dan de i7 7700K op multi threaded (2). Terwijl het prijskaartje van AMD €50 euro hoger is.

    Aangezien P3D zoals ik al aangaf een multithreaded applicatie is, zal P3D waarschijnlijk veel profiteren van een AMD processor. Helaas doet Intel in gametests iets meer FPS leveren dan Ryzen (3). Al lees ik verhalen dat het een eerste generatie probleem is en het iets te maken heeft met HT. Waar Intel bij de eerste i7 ook last van had. Ik heb (helaas) geen idee of, en, hoeveel dit invloed heeft op P3D.

    Aangezien AMD net zijn processoren op de markt heeft gebracht, zou ik wachten. Er gaan de geruchten rond dat Intel met een reactie komt op de nieuwe processoren van AMD (4). Deze nieuwe processoren van Intel zouden mijn verhaal weer helemaal om kunnen gooien. Maar als ik echt nu budget zou hebben ik moest kiezen, had ik voor AMD gekozen. Ben als eerste erg nieuwsgierig hoe het presteert, en ik heb jarenlang Intel processoren gekocht, en ik wil AMD ook graag weer eens steunen.

    1: https://nl.hardware.info/reviews/7223/amd-ryzen-7-1800x1700x-review-eindelijk-weer-concurrentie-voor-intel

    2: https://nl.hardware.info/reviews/7223/17/amd-ryzen-7-1800x1700x-review-eindelijk-weer-concurrentie-voor-intel-benchmarks-cinebench-15-singlemulti

    3: https://nl.hardware.info/reviews/7223/33/amd-ryzen-7-1800x1700x-review-eindelijk-weer-concurrentie-voor-intel-gametest-gtx-1080-gta-v

    4: https://tweakers.net/nieuws/120991/gerucht-intel-komt-met-i7-7740k-en-i5-7640k-als-reactie-op-amd-ryzen.html

  2. Webmaster schreef:

    Ha Richard, dank voor je uitgebreide reactie!

    Wat betreft punt 1 heb je gelijk. Wij bedoelen eigenlijk dat je inderdaad voor een paar tientjes je systeem kan laten assembleren bij diverse winkels/webshops. Dit is veel voordeliger dan de kant en klare systemen welke ook aangeboden worden. We zullen jouw opmerking voor wat betreft dit punt aanvullen in onze guide als je daar geen bezwaar tegen hebt.

    Als we kijken naar punt 2: Het klopt dat AMD met de ryzen zeker een inhaalslag aan het maken is op Intel. Echter zijn er op dit moment nog te weinig ervaringen i.c.m. flightsimulator om nu direct al de ryzen te adviseren. Wat ons betreft is het daar nog wat te vroeg voor. Gaan we uit van de huidige ervaringen dan adviseren wij sterk om (voorlopig) voor Intel te kiezen. Uiteraard kan dit de komende periode veranderen dan zullen wij uiteraard hier op in spelen met een nieuwe/aangepaste guide.

    • Richard schreef:

      Puntje een: Dat is zeker weten geen bezwaar. Alles voor een beter advies/guide.

      Puntje twee heb je wel gelijk, we weten nog (helaas) weinig. Mijn opmerking was vooral theoretisch verhaal. En er is niet echt een website die hardware i.c.m. P3D/Xplane test. Alleen om nu te zeggen dat AMD goedkoper is en slechte presteert dan Intel, klopt ook niet helemaal. De ‘oude’ CPU’s van AMD zou ik inderdaad slecht. Ik denk dat je anno nu met de Ryzen geen slechte aankoop zal doen.

      Ook al neem je Intel als CPU, mijn advies is dan ook; wacht een paar maanden. Het is nooit echt slim om nieuwe onderdelen te kopen als er wat nieuws gelanceerd is. De concurrent gaat er nog op reageren en er zouden nog prijswijzigingen doorgevoerd kunnen worden.

      Mijn advies is (meningen mogen verschillen uiteraard): Als je de mogelijkheid hebt; wacht even. Moet je echt NU een nieuwe PC aanschaffen, dan zeg ik; Intel.

Toggle Dark Mode