Flightsim tril ervaring

De laatste weken hebben veel bekende youtuber’s aandacht besteed aan het NextLevelRacing Hf8 Haptic feedback stoelkussen.

Dit is een los te plaatsen kussen om net als bijvoorbeeld een buttkicker extra trillingen toe te voegen aan vooral flightsim en race spellen. Kijk hier bijvoorbeeld de video van simhanger.

Deze tril motoren hoor je bijna niet maar voel je des te beter en dat is met een buttkicker wel anders, die houdt immers je hele buurt wakker, maar geeft natuurlijk wel een sterker effect. Dit hf8 stoelkussen past in of op iedere stoel en is nu bij de Nederlandse webshops voor ongeveer de helft van de prijs (249euro) van een buttkicker te verkrijgen.

Jammer dat de bijgeleverde software (nog in Beta, dus dat zal t.z.t wel beter worden) niet echt goed werkt met de laatste update van MSFS. DCS wordt zelfs helemaal (nog) niet ondersteund. Xplane 11 en 12 werkt wel al goed met deze software. Edit (12 april) volgens support van Next Level Racing komt DCS ondersteuning in de software de laatste week van mei 2023. Of MSFS dan ook verbeterd wordt geeft men niet aan.

Edit 15 juli 2023. De laatste beta versie 1148 van next leving racing voor de HF8 werkt nu prima met MSFS en DCS

Gelukkig is er freeware software zoals Simshaker die wel goed werkt met MSFS en DCS en dit stoelkussen. Omdat dit programma eigenlijk bedoeld is voor een ander stoelkussen worden er echter maar 6 in plaats van 8 tril motoren aangestuurd, maar dat mag de (tril)pret niet bederven.

Kortom door flink gas te geven, je flaps in of uit te doen, een heftige landing te maken etc. voel je dat ook echt met de verschillende trillingen. Zeker in VR, maar ook gewoon in 2D een leuke “ervaring” die de “vliegbeleving” weer net wat “echter” maken. Daarnaast kun je na een lange vlucht natuurlijk ook gewoon de massage stand aan zetten😉.