FSWeekend 2018, ervaringen?

Afgelopen weekend was het jaarlijkse treffen van de flightsim community. Ben je ook geweest? Wat zijn je ervaringen?
Je kunt je reactie onder dit bericht plaatsen. Alvast bedankt!

Zelf ben ik de zaterdag geweest, door persoonlijke omstandigheden voor het eerst sinds lange tijd. Wat me opviel was dat er minder commerciële stands waren dan mijn laatste keer. De variatie aan verschillende sims (incl. ATC sims en online vliegen) was aanmerkelijk groter dan destijds, wat ik een groot pluspunt vind. Erg mooi om te zien.
Wat ik jammer vind, is dat er nog altijd een aantal groepen zijn die het onderling zo gezellig hebben dat het publiek vergeten wordt. Dit lijkt me een leerpunt voor een volgende editie, die er in 2019 ongetwijfeld zal komen. Niet voor niets is het FSWeekend al jaren een begrip voor alle simmers in meer dan alleen Nederland.
Al met al vond ik het bezoek zeker de moeite waard!

7 Reacties

 1. Joop/ NL2000team schreef:

  Wij hebben 2 dagen lang over onze nieuwe versie 5 van onze ondergrond op basis van 50cm/ pixel kunnen tonen. Onze ervaring was dat het gezellig druk was , maar met veel heel contact met het publiek. Joop , NL2000 team

 2. Johan schreef:

  Ik denk dat je je als nieuwe bezoeker niet welkom voelt op het evenement. Clubs zijn met elkaar bezig, een aantal neemt geen tijd om vragen van bezoekers te beantwoorden, en nog een aantal zet zelfs bordjes neer als ‘do not touch’. Dan vraag ik me af, voor wie sta je er dan, en wat is de meerwaarde voor het publiek?
  Ik denk ook dat dat de reden is dat er steeds minder commercie is. Het evenement leeft alleen bij de vaste bezoekers, en die hebben alles al of, zoals ik ook hoorde toen ik bij een stand stond, hardware is te duur, of ik koop het wel bij bol.com.
  Ik ben bang dat, hoewel het zaterdag wel weer druk was, steeds meer standhouders, buiten de clubs om, afhaken omdat ze geen zin meer hebben om het feestje van de clubs te blijven financieren. Zou erg jammer zijn.

 3. wielxp schreef:

  Voor mij de eerste keer en zeker een bezoek waard. Nl 2000 versie 5 zag er inderdaad bijna net zo mooi als orbx thrue netherlands op een cesna COCPIT SIM. Ik werd overal en keurig te woord gestaan. Mocht ook overal aankomen (niet aan de museum stukken, maar dat mag nooit)
  en er ook gebruik van maken (heb ook even gevlogen met zo’n hele dure cockpit ;-).
  En ja clubleden zitten altijd wel wat achter hun scherm weggedoken. Dat was vroeger op computerclub bijeenkomsten niet anders. Neemt niet weg dat ze bij vragen en tips zeker wel ontdooien ;-).
  Jammer dat er op de stand van Aerosoft, behalve een aanwezige aardige dame, geen demo’s te zien waren van hun aangeboden producten, die bovendien op hun eigen site zelfs nog goedkoper waren (?). Had dan op zijn minst een paar laptops met demos van de vliegtuigen en/of sceneries weggezet….
  Heb ook een paar lezingen bijgewoond, die zeker de moeite waard waren.

 4. Erik schreef:

  Ik heb nog getwijfeld om te gaan, maar toch dit jaar overgeslagen. Vorig jaar wel geweest en qua software/commercie viel het me tegen. Inderdaad met name Aerosoft met alleen sceneries, geen aanbiedingen en previews. Wel een vluchtje kunnen maken met de Prosim A320 en dat was erg leuk. De verschillende clubs kwamen op mij ook redelijk gesloten over, al waren de presentaties met uitleg wel weer leuk. Ik hoop dat het event in de toekomst weer wat kan groeien en het zou gaaf zijn als ook internationale ontwikkelaars zouden aansluiten als FlyTampa, PMDG, QualityWings…

 5. Webmaster schreef:

  Zelf niet gegaan, de opzet is al jaren hetzelfde en ik kom naar mijn mening te weinig vernieuwing tegen. Daarnaast is het al enige jaren met name een feestje van diverse clubs die inderdaad weinig oog hebben voor het publiek. Dat is jammer want de nieuwe vaak wat jongere vliegers haken hierdoor snel af heb ik gemerkt. Hopelijk wordt de opzet nog een keer aangepast want het kan best een leuk evenement zijn.

 6. Jeremy schreef:

  Als ‘winkel’ op FSWeekend wil ik toch ook even reageren.
  Ik ben het er niet mee eens dat we slechts een sponsor zijn van een clubmeeting. Het is ook gewoon leuk om onderdeel te zijn op een evenement waar veel mensen rondlopen met eenzelfde passie. De passie die mensen uitstralen is gewoon geweldig 🙂

  Maar ik zie ook dat er weinig vernieuwing is en minder andere partijen staan dan andere jaren. Wat betreft vernieuwing hebben we het vorig jaar geprobeerd met een motion simulator en dit jaar met goodiebags, een quiz en demo’s van nieuw uitgekomen hardware. Maar het blijft wel iets lastigs, want op hardware gebied zijn er bijvoorbeeld niet heel veel product releases en het is blijkbaar ook niet de vernieuwing die bovenstaande mensen over de streep trekken om toch te komen.
  Ik denk dat een groot deel van de hardware leveranciers weg blijft omdat de investering te groot is. Het is een grote investering om bijvoorbeeld vanuit de VS met je producten naar Nederland te komen en als je dan niets (of nauwelijks) verkoopt is het al snel niet interessant meer.

  Persoonlijk denk ik dat er meer uitdaging zit in het enthousiasmeren van de niet vaste bezoekers van het evenement, de ‘nieuwe’ flightsimmers. Hoe krijg je ze zover dat ze niet alleen achter een van de club-pc’s een landing maken, maar ook thuis met flight simulator aan de slag gaan.
  Met een nieuwe generatie flightsimmers wordt een evenement als fsweekend ook weer een stuk aantrekkelijker voor de afwezigen van dit jaar.

 7. Aaart Bekendam schreef:

  Hallo, Ik heb zelf net als andere jaren met onze club DFN Dutchflightnetwork deelgenomen aan het fsweekend. Bij ons is het motto meedoen en dus niet zelf achter het scherm de hele tijd zitten. Veel bezoekers hebben we te woord gestaan en dat vinden wij het belangrijkste van dit evenement. Laten zien wat je als club doet en proberen je eigen enthousiasme voor deze hobby over te brengen naar anderen.
  Dat levert ons ook wel wat nieuwe leden op hopen we dan. Veel kindenren hebben ook weer dit jaar mee kunnen vliegen en dan worden ouders ook enthousiast. Zoals een vader tegen mij zei ” dit is beter dan de hele tijd met je mobieltje bezig zijn”

  Aart