How-To: Kiezen voor de juiste Sim

De vraag die velen onder ons vast wel eens heeft beziggehouden is, wat is nu de juiste Flight simulator voor mij? Een moeilijke vraag die niet even snel beantwoord kan worden. Toch hopen wij met dit artikel enkele handvatten aan te kunnen reiken waardoor deze keuze wat makkelijker gemaakt wordt. Laten we vooraf al vast aangeven dat de keuze voor een bepaald type simulator ook voornamelijk afhankelijk is van persoonlijke smaak. We bekijken in dit artikel de drie meest gebruikte simulatoren van dit moment:

 

Flightsimulator X

Een simulator die al bijna 10 jaar oud is, maar nog steeds een zeer grote aanhang heeft, niet alleen van flightsimmers maar ook van addon bouwers. Direct na de release door Microsoft ontstond er een storm aan kritiek met betrekking tot de performance, deze was dramatisch te noemen. In de periode na de release zijn er een aantal service packs uitgegeven om de grootste problemen te verhelpen. Echter is FSX nooit een simulator geweest met een uitstekende performance, iets waar we 10 jaar later nog steeds wel eens tegenaan lopen.

Wat geeft FSX dan zo’n sterke basis dat het jaren na de release nog steeds zo populair is? Het antwoordt hierop is de community, zonder de aanhang van duizenden simmers en enorm veel addon ontwikkelaars zou FSX jaren geleden al onder een dikke laag stof terecht gekomen zijn. FSX is echt een simulator die het moet hebben van de addons, zonder addons zie je goed dat dit een simulator is die jaren geleden al op de markt gebracht is. Is dit erg? Naar onze mening niet, de basis is prima en de vele addons tonen aan dat er nog steeds zeer veel mogelijk is met deze basis.

Met de juiste addons is FSX / FSX Steam nog steeds een prachtige simulator

Flightsimulator X – Steam Edition

Eind 2014 bracht Dovetail de Steam Edition op de markt van Flightsimulator X, ook wel bekend als FSX SE, met de daarbij overgenomen distributie rechten van Microsoft. In de Steam Edition voerde Dovetail weer een aantal bug-fixes door wat er onder andere voor zorgde dat de performance er licht op vooruit is gegaan ten opzichte van de boxed versie van FSX. Nu de boxed versie van Flightsimulator X haast niet meer te verkrijgen is, komt de Steam Edition van FSX steeds meer in beeld, mede dankzij het stabiele Steam platform.

Dit omdat Steam veel voordelen bied ten opzichte van de fysieke DVD’s. Zo ben je altijd voorzien van een back-up in de Cloud en worden de laatste updates zonder problemen direct geïnstalleerd in je Flightsimulator X locatie. Ook is het mogelijk om via Steam een aantal addons aan te schaffen, deze worden vervolgens geheel automatisch voor je geïnstalleerd.

 

Prepar3D

Vervolgens komen we uit bij Prepar3D. In 2009 kocht Lockheed Martin de broncode (ESP) van Flightsimulator X over van Microsoft. Geheel in eigen huis werd vervolgens een nieuw product ontwikkeld met als basis de bekende ESP engine die in FSX gebruikt wordt. In 2010 werd Prepar3D versie 1.0 uitgegeven, een doorontwikkelde versie van FSX alleen onder de eigen naam van Lockheed Martin.

De jaren die volgden werden door Lockheed Martin goed benut om Prepar3D op hoog niveau verder door te ontwikkelen. Na versie 1.0 kwam men aan bij 2.0 om uiteindelijk in 2015 aan te komen bij de huidige versie V3. Prepar3D brengt veel voordelen met zich mee, de meest recente versie is zo stabiel dat een OOM melding in de meeste gevallen verleden tijd is.

Denk daarbij ook aan de vele nieuwe features die Prepar3D met zich mee brengt ten opzichte van Flightsimulator X. Hierbij kan je denken aan gebruik van DX11, cockpit shadows, HDR belichting, cloud shadows en volumetric fog, om zo maar enkele voorbeelden aan te halen. Ook werkt Prepar3D veel beter samen met de huidige hardware dan FSX of FSX Steam dit doet.

De prachtige belichting is een van de sterke punten van Prepar3D

X-Plane 10

Als laatste in het overzicht, maar zeker niet onbelangrijk is X-Plane 10 van Laminar Research. Meestal wat onderbelicht maar is dat terecht? X-Plane onderscheid zichzelf op een belangrijk punt namelijk het flight-model. Deze wijkt af van de flight-models die gebruikt worden in bijvoorbeeld FSX en P3D door de zeer realistische simulatie. X-Plane is één van de meest realistische simulatoren van dit moment en in het bezit van het officiële FAA (Federal Aviation Administration) certificaat.

Nog een ander punt waarin X-Plane zich onderscheid van de rest is de 64-bit omgeving. Waar je in FSX nog wel eens tegen een OOM (Out Of Memory) melding loopt, is dit bij X-Plane geheel verleden tijd. Voor veel simmers is dit dan ook de reden om X-Plane 10 te gebruiken.

Aan de andere kant heeft X-Plane ook een flink aantal nadelen, zo is de wereld vrij eentonig, zijn er geen seizoenswisselingen, is de hoeveelheid kwalitatief goede addons beperkt en is de standaard ATC vrij dramatisch. Ook is de onoverzichtelijke menu interface voor velen een heikel punt. Uiteraard is veel te verhelpen met addons echter gaat dit ten kosten van de basis gebruiksvriendelijkheid van X-Plane. Dit kan ervoor zorgen dat X-Plane voor de beginner misschien wat complex overkomt.

Realisme staat bij X-Plane 10 centraal

Conclusie

Nu we de bovenstaande simulatoren wat beter bekeken hebben is het tijd om terug te keren naar de hoofdvraag van dit artikel: Wat is nu de juiste simulator voor mij? Misschien heb je na het lezen van dit artikel al een keuze kunnen maken. Zoals al aangegeven is deze keuze vooral een persoonlijke keuze, waar de één helemaal verkocht is aan X-Plane zal de ander veel sneller kiezen voor Prepar3D of Flightsimulator X.

Als beginner adviseren wij om goed de voor en nadelen van de diverse simulatoren af te wegen. Kies je puur voor realisme dan kom je vaak uit bij X-Plane. Hoewel X-Plane steeds meer volwassen wordt, heeft het in vergelijking met FSX of P3D echter nog steeds een relatief klein marktaandeel. Vind je diversiteit en complexe addons belangrijk dan zal je eerder bij FSX of Prepar3D uitkomen.

Het nadeel van FSX is dat deze sim niet verder doorontwikkeld wordt, de ontwikkeling staat stil en zal ook niet meer hervat worden. Wat dat betreft is Prepar3D V3 klaar voor de toekomst, deze sim wordt continue door ontwikkeld door het team van Lockheed Martin en ook steeds meer en meer ontwikkelaars maken hun addons geschikt voor gebruik in Prepar3D. Echter brengt dit voordeel ook een nadeel met zich mee, bij iedere nieuwe update zullen de ontwikkelaars weer een update uit moeten brengen om hun addons goed te laten werken in de nieuwe versie van Prepar3D.

Al met al is het kiezen van de juiste flightsimulator dus een moeilijke en vooral persoonlijke keuze die voor iedereen anders zal uitpakken. Wil je graag persoonlijk advies? laat dan hieronder een reactie achter. FsVisions helpt je uiteraard graag op weg!

Wil je meer lezen over Flightsimulator X en Prepar3D? Bekijk dan ook eens onze reviews:
Review Prepar3D V3
Review Flightsimulator X – Steam Edition

5 Reacties

 1. willem morlog schreef:

  ik vraag me af welke flight simulator is compatibel met windows 10 ?
  de technische uitleg hierboven ontgaat mij voor een deel.
  mijn fs de luxe die ik al jaren gebruikt heb werkt helaas niet meer op windows 10
  bedankt voor uw antwoord.

  • Webmaster schreef:

   Beste Willem, Voor zover ons bekend zijn alle bovengenoemde simulatoren werkend te krijgen onder Windows 10. Mocht de boxed versie van FSX Deluxe niet meer werken onder Windows 10 probeer dan eens DirectX 9 opnieuw te installeren. Dit wil nog wel eens helpen.

   Link: https://www.microsoft.com/nl-nl/download/details.aspx?id=34429

   Als dit het probleem niet verhelpt, neem dan even contact met ons op via ons contact formulier.
   Wij helpen je graag persoonlijk verder!

 2. willem morlog schreef:

  Ik heb gedaan wat is aangeraden DirecktX9 te downloaden maar die is naar hun opgave niet werkbaar
  voor windows 10 wel voor andere bestuurssystemen die in hun display genoemd worden.
  Is er geen fsx b.v. te koop die compatibel is met windows 10 ?
  bedankt voor uw antwoord.

 3. Jaap Drenth schreef:

  Prima stuff.interessant