Opnieuw geen ORBX nieuws meer bij FsVisions

In november 2016 konden we de boycot die was ingesteld tegen orbx/ftx opheffen. De reden voor het instellen van de boycot was dat een aantal sites in Nederland en Duitsland uitgesloten waren van review/pers exemplaren van de ftx producten. We moesten ze maar kopen wanneer we een review wilden schrijven. Daar waren we het als Europese sites uiteraard niet mee eens, dat zou neerkomen op het betalen voor het opnemen van reclame voor een commerciële partij.

Na een boycot van een jaar zagen CEO John Venema en de zijnen kennelijk het licht, of beter gesteld, ze merkten de gevolgen van de boycot. Daarop werd een delegatie van de boycottende sites uitgenodigd om te praten over een oplossing en daarmee de boycot te beëindigen.

De gesprekken verliepen naar tevredenheid en er werd een overeenkomst gesloten. Deel daarvan was dat we geen details over de overeenstemming naar buiten zouden brengen, maar alleen zouden melden dat we er onderling uit waren gekomen, naar ieders tevredenheid. Daarbij zou geen schuldige aan worden gewezen.

Helaas blijkt na nog geen half jaar dat ORBX/FTX niet de meest betrouwbare club is. Daar waar wij ons keurig aan de gemaakte afspraken hebben gehouden, niets naar buiten hebben gebracht over de overeenkomst, alle negatieve posten hebben verwijderd van de nieuwsites en de fora, nieuws over orbx weer zijn publiceren enz, daar laat ORBX het ware gezicht weer zien: De eerste de beste aanvraag  van FsVisions voor een presentatie exemplaar wordt afgewezen. Dit omdat FsVisions een te kleine en onbetekenende site zou zijn en Nederland geen markt is voor ORBX. Daar waar wij dus vanaf november weer gratis publiciteit zijn gaan geven aan ORBX, houden zij zich al niet meer aan de overeenkomst: In principe zouden we van elke release een presentatie exemplaar kunnen krijgen, mits we die aan zouden vragen. Het onlangs uitgekomen Innsbruck was de eerste aanvraag van de FsVisions redactie.

Zonder ons zelf tot het niveau van orbx te verlagen, door ons ook niet aan de overeenkomst te houden en orbx als veroorzaker van de boycot aan te wijzen en te zeggen dat ze diep door het stof zijn gegaan om ons weer zo ver te krijgen nieuws te publiceren over hun producten, kunnen we maar één ding doen: De boycot opnieuw instellen. Deze keer definitief, we bieden geen mogelijkheid meer om tot een overeenstemming te komen wanneer ze merken dat de meer dan 800 unieke dagelijkse bezoekers van FsVisions, de ORBX publiciteit niet meer te zien krijgen. ORBX heeft namelijk bewezen niet de meest betrouwbare partner te zijn als het om nakomen van afspraken gaat.

Helaas heeft het zover moeten komen, we hadden het graag anders gezien. We hadden jullie als bezoekers graag ook van de nieuwe ontwikkelingen bij ORBX op de hoogte willen houden. Het waren, en zijn, geweldige producten. Daar ligt het beslist niet aan. Wij kunnen niet anders dan opnieuw de producten van ORBX te laten voor wat ze zijn. Vanaf vandaag zal er geen ORBX nieuws meer op FsVisions gepubliceerd worden. Als redactie van FsVisions hebben we lang nagedacht hoe met de situatie om te gaan. Enerzijds wilden we jullie als bezoekers het nieuws van ORBX niet onthouden, anderzijds willen we ORBX niet in een bevoorrechtte positie brengen door ze gratis publiciteit te geven. Een mail waarin we om uitleg vragen, wordt niet beantwoord, wat ons definitief heeft doen besluiten met het brengen van nieuws over en van deze club te stoppen.

13 Reacties

 1. Avatar Jan de Wit schreef:

  Ik sta volledig achter jullie besluit in deze situatie. Jullie mogen deze prachtige site niet de dupe laten worden van deze praktijken. De waardering is van alle kanten enorm! Als er zelfs geen review exemplaar meer vanaf kan is het einde zoek.

 2. Avatar Matthias schreef:

  Helemaal mee eens Jan, en natuurlijk FsVisions,

  Wat is die John weer een clown zeg, samen met het de rest van de beslissende Orbx team mensen.
  Ik geef geen cent meer aan ze uit, lang leve die ”gratis” site!
  Ja ik weet het, dit is ook niet netjes, maar toch ………………………………

 3. Avatar Harald schreef:

  Beetje lastig probleem lijkt mij..
  Ben volledig solidair met jullie …maar ORBX is een grote speler op de Flightsim-markt ,dus volledig negeren is bijna niet mogelijk lijkt mij…
  Waarom geeft ORBX jullie niet een preview/review-licentie voor een paar dagen of zo…
  Puur om een goede review te schrijven..
  Kennelijk zit er veel oud zeer tussen de partijen..
  Jammer en volkomen onnodig lijkt mij…

  Gewoon verder gaan!

 4. Avatar Jan de Wit schreef:

  Eens dat ORBX een grote speler is, maar als je kijkt naar wat ze uitbrengen op jaarbasis valt dit best wel mee hoor denk ik. Ik zag altijd veel meer previews dan werkelijke product-releases. Als ik zo de verhalen om mij heen hoor is FsVisions niet de enige die tegen dit soort problemen is. Het verhaal gaat zelfs dat reviewers ORBX beslist een uitstekende score moeten geven, anders is het einde oefening. Zelfde voor hun forums, je hebt zo een ban aan je broek hangen als je maar iets durft te zeggen dat niet helemaal in het straatje past van ze. Erg jammer dat ze zo te werk gaan, en alleen de grote engelstalige sites te “vriend” houden. BTW goeie reclame ook dit soort dingen 😛

 5. Avatar Harald schreef:

  Ja ik begrijp het…

  Hoogmoed komt voor de val …toch?

  Afwachten maar…

 6. Tino Broekstra Tino Broekstra schreef:

  Ze mogen misschien een grote speler zijn, al durf ik dat hier wel in twijfel te trekken, maar dat is nog geen reden om zich op deze wijze te gedragen. Dit speelt al jaren en iedere keer worden nieuwe afspraken gemaakt. Keer op keer is het orbx die deze afspraken aan hun laars lapt, en eenzijdige veranderingen in voert. Jammer maar we hebben ze vele kansen gegeven, afgelopen weekend heb ik nog een mail gezonden met het verzoek om een nadere uitleg. Daarop reageren ze niet, waarop we dinsdag hebben besloten het orbx nieuws te laten voor wat het is. Het was een moeilijk besluit, maar uiteindelijk het enige juiste in onze ogen.

 7. Avatar Richard schreef:

  Als eerste kan ik me erg goed voorstellen dat dit een moeilijk besluit is. Onafhankelijk blijven is als nieuws site erg belangrijk, zeker ook als je reviews er bij neemt.

  Dat ORBX en grote speller is klopt wel redelijk, ze hebben niet veel scenery maar deze scenery is wel van hoge kwaliteit. Maar waarvan ORBX wel heel bekend is, is hun FTX producten. Dus ORBX is wel degelijk een grote speler.

  Om te beginnen hoe ORBX reageert en handelt, is natuurlijk niet goed voor hun PR. Nu komt het lastige gedeelte, ik weet niet wat er in dat overeenkomst staat. Een review exemplaar wordt vrijwillig gegeven aan reviewsites. Alleen ik weet niet of er in dat overeenkomst staat of deze nieuws/review websites recht hebben hierop. Als dat zo is dan wordt inderdaad deze overeenkomst gebroken.

  In dit artikel staat dat jullie in ‘principe’ een review exemplaar kunnen krijgen als juli er om vragen. Nu weet ik niet wat er in dat overeenkomst exact staat (als deze al op papier staat), maar ik kan niet uit deze zin uitmaken of het een plicht is van ORBX of niet.

  De reden dat FsVision geen review exemplaar zou krijgen is omdat FsVisions te klein zou zijn. Of FsVisions de grootste is in Nederland of Benelux, dat weet ik niet. Maar als je meer op Europees/werelds niveau gaat kijken, dan bediend FsVisions een kleine markt. Op zich is niets verkeerd om te zeggen dat Nederland geen markt is voor ORBX. Maar of het echt waar is betwijfel ik. Aangezien er op hun forum een gedeelte is waar Nederlandse sprekende ORBX gebruikers.

  Ik ben nooit echt fan van ‘boycotten’, maar als er inderdaad de overeenkomst gebroken is door ORBX. Dan is het aan jullie om weer te gaan boycotten of niet. De reactie van ORBX is natuurlijk niet goed voor hun PR, alleen ik weet niet wat er in dat overeenkomst staat en dus ook niet of deze gebroken is.

  • Webmaster Webmaster schreef:

   Ha Richard, Bedankt voor je steun en uitgebreide reactie. Het gaat hier om een schriftelijke overeenkomst (per e-mail).

   Wij bedienen geografisch gezien natuurlijk een zeer kleine markt, maar het is toch wel heel opmerkelijk als alle grote partijen zonder enig probleem een review exemplaar verstrekken dat ORBX dit weigert.

   Neem als voorbeeld PMDG met de 747-400, een product dat al snel 3x meer kost van een gemiddelde orbx scenery, wordt zonder problemen aan ons beschikbaar gesteld. En dan heb ik het nog niet eens over Aerosoft, The Flightsim Store, Majestic Software, CaptainSim, Just Flight, Old Prop sim, FS2Crew, FlyTampa en vele anderen die allemaal kosteloos review exemplaren beschikbaar stellen. Waarom? het is voor ontwikkelaars ook een win-win situatie, je product komt in de schijnwerpers te staan, daarvoor stel je ‘slechts’ 1 review-exemplaar ter beschikking.

   Uiteraard zijn wij ook geen fan van boycotten, maar vergeet niet dat FsVisions volledig gerund wordt door vrijwilligers, die enorm veel tijd steken in het maken van nieuwsberichten, reviews en handleidingen. In zo’n geval willen we onze tijd beter besteden dan gratis reclame te maken voor een partij die graag ook nog even bepaalt hoe FsVisions te werk moet gaan.

   • Webmaster Webmaster schreef:

    Zonder er verder al te diep op in te gaan hier: Het gaat A. om een schriftelijke overeenkomst en B. gaat het niet alleen om 1 review exemplaar. Zoals ook in het artikel te lezen is, deze boycot is het gevolg van een rijke historie aan orbx perikelen. Een keer is de maat vol en wordt er besloten om zo’n uitgever geen gratis reclame te bieden in de vorm van nieuwsberichten, previews etc. Dat is het voordeel van onafhankelijk zijn. Zoals al eerder aangegeven zou het de omgekeerde wereld zijn als wij voor iedereen gratis reclame gaan maken hier op FsVisions.

    Voor overstappers zijn we niet bang, hoeveel orbx nieuws zien we gemiddeld op jaarbasis? Ik kan je vertellen dat dit vergeleken met andere uitgevers vrij weinig is. En dat is ook het beetje een nadeel van de huidige community, met verwacht van alles van je als flightsimulator (nieuws) site maar er iets voor terug doen is vaak teveel gevraagd, helaas.

 8. Avatar Harald schreef:

  Dat NLmisschien geen al te grote afzetmarkt heeft kan zijn ,maar…we weten allemaal dat NL bv. één van de grootste en meest bekende Flightsim-beurzen herbergt elk jaar…
  Austin Meyer (X-plane) komt niet voor niks hier zijn Europese launch van X-plane 11 presenteren..
  Wat mij ook een beetje verbaasd is het geringe aantal support van al die Flightsim-clubs in ons land.
  Niets gehoord of gelezen..
  Heb gisteren een mailtje gestuurd naar Simflight.NL met jullie verhaal…
  Het zou mooi zijn wanneer zij ook solidair zijn…

  Hoe nu verder…

  Ben benieuwd of ORBX zich zo blijft opstellen naar hun potentiële klanten…
  Nogmaals:hoogmoed komt voor de val…
  .

 9. Avatar Hougardy schreef:

  Begrijp jullie besluit maar hoop toch dat jullie hier op terugkomen. ORBX en informatie over nieuwe producten en ervaringen horen gewoon bij een kwaliteits nieuwssite als die van jullie! Vraag desnoods een van de fsvisions lezers voor reviews/ervaringen met ORBX of andere vliegsimulator producten!
  Onze vliegsimulator hobby en de onteikkelingen en nieuwsgaring moeten we koesteren Dus ik zeg: stop boycot ORBX

  • Matthijs Matthijs schreef:

   Deels mee eens, met een boycot is niemand gebaat maar aan de andere kant moeten wij dan maar naar de pijpen dansen van 1 enkel uitgever die er een selectief beleid op na houd? Als iedere ontwikkelaar op deze manier zou werken zou er geen flightsimulator site meer over blijven. Het is eerder aangegeven maar FsVisions bestaat volledig uit vrijwiligers, die allemaal enorm veel tijd steken in het maken van nieuwsberichten etc. Als we dan ook nog eens onze eigen review producten moeten gaan aanschaffen is het einde zoek….

  • Avatar Richard schreef:

   Op zich is het een leuk idee, user reviews. Het moet alleen echt bij user reviews blijven, en dus niet dat redactie reviews en user reviews gemixt gaan worden. Niet iedereen kan goed objectief inschatten hoe goed of niet een product is.