Review: ORBX Alesund Vigra Airport

Sinds enige tijd krijgt FsVisions weer toegang tot ORBX materiaal, voor het schrijven van nieuwsberichten, maar ook voor het plaatsen van reviews. Daarom nu een review van Alesund Vigra Airport, ontwikkeld door Finn Hansen. En tevens de eerste review van een scenery voor Microsoft Flight Simulator.

Alesund Vigra Airport is een internationale luchthaven gelegen op het eiland Vigra, nabij Alesund. Het vliegveld beschikt over een enkele startbaan van zo’n 2.314m en wordt aangedaan door onder andere SAS, Norwegian, Wideroe, KLM en Wizz Air.

 

Features:

 • Complete depiction of Ålesund Vigra Airport, Norway
 • Ultra high-detail rendition of the the airport
 • UHD PBR texturing
 • 15cm custom aerial ground imagery
 • Functioning hold-short wig-wag lights
 • Ultra-HD unique GSE, boats and vehicles exclusive to Ålesund
 • Custom ground poly textures
 • Famous sloped runway
 • Numerous POI and landmarks beyond the primary coverage area
 • Subsea 7 North Sea Spoolbase and Giske Bridge
 • Weather-dependent ground polygon
 • Custom edited ILS
 • Close to Notodden, Trondheim and Gothenburg
 • Carefully optimized for very high performance using the latest techniques
 • The latest project from Norwegian developer Finn Hansen

 

Aanschaf en installatie

 

In Microsoft Flight Simulator kunnen ontwikkelaar sceneries aanbieden via hun eigen platform of via de in-game Marketplace. Beide opties hebben hun voor- en nadelen. Ook ORBX biedt deze twee mogelijkheden aan.

Voordelen via ORBX Direct:

 • Updates het snelst beschikbaar
 • Mogelijkheid om scenery op een andere plek te installeren
 • Ontwikkelaar ontvangt het meeste geld
 • Mogelijkheid tot het toepassen van kortingen

Voordelen via in-game Marketplace:

 • Geen extra tool nodig voor installatie
 • Aanschaf zonder de sim te verlaten

Voor deze review is gebruik gemaakt van de versie van de scenery die geïnstalleerd is via ORBX Central. De grootte van de scenery bedraagt zo’n 2GB. Deze grootte is voornamelijk te verklaren door het feit dat ORBX eigen foto ondergrond heeft bijgevoegd in het product.

 

 

Configuratie van Alesund

Normaal gesproken zijn de sceneries van ORBX uitgebreid te configureren via ORBX Central, maar omdat Flight Simulator zelf deze optie niet ondersteunt is deze nog niet aanwezig. Na installatie kun je wel eenvoudig de User Guide bekijken, Support krijgen of eventueel een herinstallatie doen.

 

 

Documentatie

Hoewel ORBX Central een optie bevat om de User Guide te openen, geeft het klikken op de link een foutmelding. Er lijkt geen handleiding aanwezig te zijn. Ook na het handmatig doorzoeken van de installatiemap is er geen spoor te vinden van een handleiding en dat is jammer.

 

 

Hei Alesund!

Alesund ligt in het noordwesten van Noorwegen en de gemeente is verdeeld over meerdere eilanden. Zoals eerder aangegeven ligt de luchthaven op het eilandje Vigra, ongeveer zo’n 20 km. van de stad Alesund.

Hieronder een korte impressie:

Als de nacht valt…

Vigra is een klein, dunbevolkt eilandje, dat zie je ’s nachts ook terug. De directe omgeving van het vliegveld is mooi verlicht, en verder alleen de naastgelegen wegen en huizen. Ook de apron is verlicht waardoor je aan de gates staat bij het luchthavengebouw er ook verlichting in je cockpit te zien is. Ook is bij nacht mooi te zien dat er een flinke helling in de baan zit. Bij het aanvliegen zijn de lichten van de baan duidelijk te zien en helpt de PAPI je met de juiste hoogte. Alleen baan 24 beschikt over ILS, maar beide zijdes beschikken over PAPI lichten.

 

Winter

Microsoft Flight Simulator kent, in tegenstelling tot FSX en Prepar3D geen seizoenen. In de winter ziet de scenery er dus hetzelfde uit als in de zomer. Is dit erg? Nee, op zich niet. In de winter wordt het wel eerder donker en ook het weer zal slechter zijn dan in de zomer. Als het echter sneeuwt wordt het een ander verhaal. Dan kleurt de wereld, en ook het vliegveld prachtig wit. Afhankelijk van de hoeveelheid sneeuwval zal de omgeving er ook weer anders uitzien. Onderstaande screenshots zijn gemaakt met de standaard preset ‘Snow’. De bomen blijven echter wel groen. Het enige minpuntje dat hier opvalt is dat de sneeuwval geen invloed lijkt te hebben op de daken. Deze blijven mooi donker, wat er natuurlijk wel een beetje vreemd uitziet. Wellicht kan ORBX dit nog verhelpen met een patch.

 

 

De omgeving

Vigra ligt voor de Noorse kust samen met een groot aantal andere eilandjes. Hiermee heb je meteen een spectaculaire aanvliegroute en ook een tochtje langs de fjorden vanuit Alesund is aan te raden. In Microsoft Flight Simulator is het een stuk lastiger om te zien of de ondergrond nu van de sim zelf is of van de 3rd party ontwikkelaar. In dit geval zie je rondom het vliegveld zelf nog een klein kleurverschil, maar het geheel is zeker niet storend.

 

Performance

Zowieso is de standaard performance van de sim in dit gebied zeer goed te noemen op het testsysteem. De FPS counter heb ik nog niet gebruikt en ondanks dat het testsysteem alweer zo’n 6 jaar oud is draait de sim redelijk op ‘High’ settings. Na installatie van Alesund is er geen noemenswaardige dip in de performance waar te nemen. De scenery laadt snel en vliegen in de nabijheid gaat soepel.

Let op; er zit nog een bug in Microsoft Flight Simulator waardoor bepaalde vliegvelden die technisch gezien in een zelfde gebiedje liggen een fout optreedt waardoor je of een CTD krijgt of dat één van de vliegvelden niet wil laden. In dit geval is dit helaas het geval met Trondheim van Aerosoft. ORBX heeft hier op gereageerd en aangegeven dat dit issue met prio is doorgegeven aan Asobo en biedt als workaround aan de map ‘orbx-aerial-enal-alesund’ te verwijderen. Hiermee mis je de foto ondergrond rondom het vliegveld, maar je kunt dan beide velden wel weer gebruiken.

 

Conclusie

Met de komst van Microsoft Flight Simulator heeft met name de wereld weer wat meer focus gekregen. Je vliegt met prachtig echt weer, over fotorealistisch terrein alleen of met anderen. Hierbij is het wat minder belangrijk geworden hoe de vliegvelden er uitzien, aangezien je de meeste tijd toch in de lucht doorbrengt. Desalniettemin is er nog steeds een grote markt voor gedetailleerde vliegvelden en hum omgeving en ORBX laat met Alesund zien waarom. Na een schitterende vlucht landen op een landingsbaan met een flinke helling geeft toch net wat meer voldoening. Het vliegveld gaat ook volledig op in de omgeving waardoor je niet het gevoel hebt dat je ineens in de standaard omgeving zit na take-off. Hiermee krijgt Alesund dan ook een 9 van FsVisions!

 

Het test systeem

Intel Core i7 CPU 4790k @ 4.6 GHz
16 GB DDR3 RAM
Nvidia GeForce GTX 1080ti 11GB
Windows 10 Professional – 64 bit
Simulator: Flight Simulator 1.9.3

Alesund Vigra Airport for Microsoft Flight Simulator

Ca. € 14
9

FsVisions Score

9.0/10

Positief

 • Prachtig geïntegreerd in de standaard sim
 • Veel details en een uitdagende sloped runway
 • Goede performance

Negatief

 • Geen configuratie mogelijkheden
 • Geen handleiding