Review: TOGA Projects – ENVTEX

TOGA Projects is een relatief nieuwe speler op de markt van flightsimulator addons. Met Envtex hebben zij afgelopen december een nieuw product op de markt gezet welke gericht is op het verbeteren van de visuele belevingen binnen de sim. Hierbij moeten we voornamelijk denken aan de sky, cloud, water en ground textures. Daarnaast worden er nog een serie aan effecten meegeleverd. Deze effecten verbeteren de huidige regen, sneeuw, spray en contrail effecten. Los van de effecten kan Envtex dus gezien worden als concurrent van REX en deels ook van Active Sky Cloud Art. TOGA Projects stuurde FsVisions een exemplaar om te reviewen, die kans laten we uiteraard niet aan ons voorbij gaan. Is Envtex de nieuwe standaard op het gebied van textures? Je leest het in deze review.

 

De installatie

Het installeren van Envtex verloopt uiterst soepel. Het totale installatie bestand is 1.77GB groot. Tijdens de installatie is een internetverbinding vereist voor het activeren van de software. Dit proces verloopt via de activatie server van SimMarket. Handig om te weten is dat dit proces in de achtergrond een webpagina opent om de activatie code in op te geven. Mocht je net als in ons geval al in de achtergrond een browser hebben open staan, dan valt het bijna niet op omdat er verder ook geen melding van wordt gemaakt in de installer. Iets om even rekening mee te houden. Na de installatie procedure vind je de Envtex snelkoppeling direct op je bureaublad.

 

Documentatie

Na de installatie nemen we als eerste even de handleiding door van dit product. In de installatie map is de handleiding van dit product terug te vinden. De handleiding wordt aangeleverd als een PDF bestand van 28 pagina’s en is duidelijk en gestructureerd opgebouwd wat erg prettig leest. De handleiding is goed uitgewerkt en geeft stap voor stap aan wat voor effect een bepaalde handeling heeft binnen FSX of P3D.

 

3rd party aanbevelingen

Omdat Envtex werkt met dynamische textures is er een samenwerking gestart met HiFi Simulations de ontwikkelaar achter Active Sky en Active Sky Cloud Art.Het werkt daarom het beste als je deze twee addons gebruikt in combinatie met Envtex. Op deze manier kan Envtex volledig gebruik maken van de dynamische opties en mogelijkheden van de HiFi Simulations producten. Uiteraard is dit geen vereiste, het programma werkt ook prima zonder deze addons. Het is alleen wel gewenst als je de volledige mogelijkheden van Envtex wilt benutten.

 

De Envtex User Interface

De interface doet wat het hoort te doen maar verdient geen prijs op het gebied van design en gebruiksvriendelijkheid. De preview afbeeldingen zijn erg klein en dienen eerst aangeklikt te worden voor een grotere weergave. De grotere weergave kan alleen weergegeven worden middels de standaard Windows Foto app (in Windows 10). Klik je dus op een preview afbeelding dan open je dus eigenlijk een losse afbeelding buiten de Envtex applicatie om. Nu is dit niet direct een probleem, maar mooier had het geweest als dit wat beter en eenvoudiger geïntegreerd was. Daarnaast crashte het programma in het begin regelmatig, dit is inmiddels via een hotfix verholpen. Envtex blijft aan het programma werken wat zeker een goed teken is. De interface is misschien wat ‘oubollig’ opgezet maar doet verder wel wat het moet doen en dat is toch uiteindelijk waar het allemaal om gaat.

 

De mogelijkheden van Envtex in beeld

Via de Envtex interface heb je de keuze uit 8 verschillende textures types die je naar wens kunt aanpassen. We hebben het dan over de sky, inland water, sun, ocean water, clouds, tropical water, grass en wave textures. Eigenlijk zijn dit wel de 8 belangrijkste sets binnen flightsimulator dus daarmee pakken ze het goed aan. Onder ieder set heb je een keur aan mogelijkheden die geheel naar eigen wens en voorkeur zijn te installeren vergelijkbaar met bijvoorbeeld REX. Links in de interface is het mogelijk om de kwaliteit per textures set in te stellen. Zeker niet onbelangrijk als iedere extra FPS telt. Dit is eenvoudig in te stellen via de bekende resolutie en compressie opties.

Dan rijst al snel de vraag, hoe zouden we de kwaliteit van de Envtex textures beoordelen? Op dat punt kunnen we je gerust stellen, met de kwaliteit van de Envtex textures zit het wel goed. Zeker als we kijken naar de sky textures. Deze zien er erg realistisch en natuurgetrouw uit. Meer dan 500 verschillende sky textures worden door Envtex geleverd. Gegroepeerd in diverse pre-sets en afhankelijk van seizoen en geografische locatie. Voor velen die de REX textures als overdreven zien zullen de Envtex textures zeker een uitkomst zijn. We noemen specifiek de sky textures want er zijn natuurlijk nog meer texture sets.

Echter als we kijken naar de cloud textures dan vallen deze ons enigszins tegen. Prima voor als je nog met de default textures vliegt maar ben je REX Soft Clouds, ASCA of een andere addon gewend dan zal je naar onze verwachting wat minder tevreden zijn met de cloud textures van Envtex. Om een punt te noemen heb je de keuze uit slechts 2 opties: soft of sharp. Naar ons mening is de keuze in dit geval wat beperkt en is de kwaliteit nog een puntje van aandacht. Wellicht wordt dit in de toekomst nog verder uitgewerkt door TOGA Projects.

De overige texture sets zijn prima in orde, zowel het grass als de zon en het water zien er in onze ogen realistisch uit en kunnen zich prima meten met de concurrentie. En gezien de keuze mogelijkheden is er voor ieder wat wils.

 

Special effects

Naast een heel pakket aan textures krijg je er ook nog eens een grote lading aan effecten bij. Deze effecten geven een extra dimensie aan het geheel en zijn stukken beter dan de standaard effecten van FSX of P3D. Misschien niet direct een nadeel maar wel iets om rekening mee te houden; Je kunt niet selecteren welke effecten je wel of niet wilt installeren. Het is alles of niets. De effecten die meegeleverd worden zijn:

– Contrails
– Water spray effects for seaplanes
– Touchdown, hard breaking and dirt effects leaving tire markings
– Water and snow engine blast (FSX and P3D only)
– Water and snow wheel spray (FSX and P3D only)
– Wing tip vortices (FSX and P3D only)
– Aurora Borealis (P3Dv3 exclusive feature).

 

Performance

Dit product is door ons getest in de meest recente versie van Prepar3D en eigenlijk kunnen we wel de conclusie trekken dat de performance van Envtex uitstekend is. Uiteraard ligt het er aan hoe hoog je de kwaliteit of compressie van de textures wilt hebben. Dit zal dan ook zeker meespelen in het totaalplaatje. Ga je echter aan de slag met de standaard instellingen dan zal je zeker tevreden zijn over de performance. Geen enkele keer hadden wij te maken met een zogenaamde performance-drop en ook het VAS/geheugen-verbruik was tijdens onze testsessies altijd op een normaal niveau. Nog een mooie optie is de mogelijkheid om oude textures binnen de FSX of P3D map te laten optimaliseren door Envtex. Hiermee zou je volgens de ontwikkelaars ook een aantal MB’s op het VAS verbruik kunnen winnen.

 

Conclusie

Als afronding van deze review zijn we inmiddels toegekomen aan de conlusie. We keren dan ook even terug naar de vraag uit onze inleiding: “Is ENVTEX de nieuwe standaard op het gebied van textures?” Envtex weet een zeer realistisch pakket aan textures te leveren met name de sky en water textures zijn gewoon van top kwaliteit. Kijken we naar de rest van de textures dan kunnen we nog niet echt spreken van een nieuwe standaard. De cloud textures vielen ons wat tegen, hier hadden we persoonlijk meer van verwacht. Echter kijken we naar de rest van de textures in combinatie met de nieuwe effecten dan heeft dit pakket ons aangenaam verast. Deze textures zijn van hoge kwaliteit en kunnen zich uitstekend meten met de concurentie. Uiteraard blijft het een kwestie van smaak. Kijken we naar de prijs dan is deze addon zeer netjes en schappelijk geprijst. Conclusie? Heb je nog wat geld in een oude sok liggen, probeer dan zeker eens deze addon uit. Wij zijn alvast benieuwd naar je ervaringen!

 

Het test systeem

Intel Core i7 CPU 4790k @ 4.6 GHz
16 GB DDR3 RAM
Nvidia GeForce GTX 970 4GB
Windows 10 Professional – 64 bit
Simulator: Prepar3D V3.4

 

TOGA PROJECTS - ENVTEX

€ 25,41
8

FsVisions Score

8.0/10

Positief

  • Realistische textures
  • Te combineren met AS16+ASCA
  • Performance
  • Prijs

Negatief

  • Cloud textures
  • Interface kan beter