SIMSOUNDS 4.0 MSFS review

{"colorSpace":"kCGColorSpaceDisplayP3","cameraType":"Wide","macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.0093978961282452644,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"cameraPosition":1,"focusMode":1}

1: Intro:

 

MSFS is nog maar net uitgekomen en er zijn al redelijk wat gratis en commerciële add-ons voor uitgekomen. Wat betreft de commerciële add-ons gaat het tot nu toe alleen om vliegvelden, op eentje na. Dit is SIMSOUNDS 4.0 van ontwikkelaar ON-NEXT DEVELOPMENT GMBH. Deze add-on is er eentje die heel wat extra geluidseffecten toevoegt aan MSFS. Hoe werkt de installatie? Wat voor soort effecten krijg je, en heeft deze add-on impact of de framerates van de sim? Dit alles laat ik jullie in deze kleine review weten. So fasten your seatbelts and enjoy this little ride.

 

 

 

2: Installatie en FSUIPC 7

 

Ten eerste heb je het hier nu nog gratis te downloaden FSUIPC 7 (Bèta) nodig. Eenmaal uitgepakt zie ze in het mapje 4 files. Deze plaats je in de hoofdfolder van MSFS. Ik raad jullie aan om een stelkoppeling te plaatsen op je bureaublad van de file FSUIPC7.exe. Dit is niet perse nodig maar ikzelf vind dit erg handig.

Nu de installatie van SIMSOUNDS 4.0 zelf. Laat ik beginnen te melden dat de vriendelijke ontwikkelaar Thomas Langenkamp ons allemaal een 30 dagen volledig werkende gratis proefversie aanbied. ”Try before you buy” zullen we maar zeggen. Deze vind je hier.  De installaties is eigenlijk niet een een installatie te noemen, zo simpel is het. Eenmaal de file ”SimSounds 4.0” gedownload en de map uitgepakt op een locatie naar keuze zie je in deze map een file genaamd ”SimSounds.exe”, maak even een snel koppeling naar je bureaublad en klaar is kees! Ikzelf heb deze volledige 798Mb grootte map in mijn hoofd folder van MSFS geplaatst. Dit om overzicht te houden van al mijn mappen.

 

3: De volgorde van opstarten:

 

1: Start SIMSOUNDS 4.0 op via je zojuist aangemaakte snelkoppeling op het bureaublad. Er komt dan een overzichtelijk menu tevoorschijn vergelijkbaar met onderstaande foto:

 

 

 

Achter ”Simulation” staat op dat moment nog geen MSFS maar ”Waiting for simulator”.

Nu start je de FSUIPC 7 op, ook weer via de gemaakte snelkoppeling en zal het programma samen met de simulator actief worden en staat er achter ”Simulation” nu ”FS2020” en kun je het menu gebruiken.

Tot slot start je de sim op en hoef je verder niks te doen.

 

4: De add-on zelf:

 

 

Het menu bestaat uit de volgende opties v.l.n.r:

SimSounds:

Hier vind je korte feiten over de versie en kun je nadat je deze hebt aangeschaft je license key (serial) invoeren zodat je na de proefperiode van 30 dagen deze add-on kunt blijven gebruiken, eerder aanschaffen kan natuurlijk ook. Dit kost je eenmalig 30.25 Euro en kan hier op Simmarket.

 

Settings:

Hier vind je:

”Common”:  Hier stel je indien gewenst de settings in voor FSUIPC 7, ProSim 737/A320 en Doors.

Voor ProSim houdt dit o.a. je Host / IP adress en port instellen,

Voor ”FSUIPC 7” o.a. de Offsets voor aankomende producten zoals b.v. de aankomende PMDG en Project Magenta producten,

En voor ”Doors” heb je de keuze om buttons/keys toe te wijzen voor het openen van alle deuren en cargo luiken.

 

Daarnaast vind je:

”Crew”

”Airports”

”Aircraft Sounds”

”Cabin Sounds”

”Flightdeck sounds”

In al deze menu’s kies je het volume, stemmen van de cabin-crew en kun je alle effecten testen/horen om uiteindelijk je gewenste pakket aan stemmen en effecten automatisch af te laten spelen op het juiste moment binnen de sim

”Soundcards”

Dit is een erg handig menu voor bezitters van b.v. een body shaker of een butt-kicker. Dit programma werkt in ieder geval prima met mijn eigen Realteus ForceFeel.

”Check for updates”

Hier check je voor eventuele updates die vervolgens automatisch kunnen worden geïnstalleerd indien ze er zijn.

”Language”

Keuze uit Engels en Duits.

 

De volgende menu’s zijn:

View:

Hier stel je de grootte en locatie in van het pop-up menu, erg handig!

 

”Test”

Hier kun je alles in een overzichtelijk menu testen/horen en instellen naar wens.

 

”Help”

 

FAQ:

Versie en huidige feiten van deze add-on,

 

Manual:

Gebruiksaanwijzing

 

Website:

Een directe link naar de website incl contactgegevens.

 

5: Gebruik binnen MSFS zelf:

 

Hier kan ik kort en krachtig over zijn, dit is echt een add-on die veel realisme toevoegt aan de sim. Je hoeft binnen de sim zelf verder niks meer te doen en alles werkt automatisch. Werkelijk GEWELDIG vind ik dat de cabin-crew automatisch weet waarvandaan je vertrekt en waar je aankomt. Dit houdt in dat daadwerkelijk de namen genoemd worden van de desbetreffende vliegvelden. Ik heb zo’n 30 bestemmingen uitgeprobeerd en in alle gevallen klopte het. Dit heb ikzelf nog nooit eerder gezien in een vergelijkbare add-on. daarnaast zijn de geluids effecten van heel hoge kwaliteit. Wel stonden ze standaard erg hard in mijn geval, dus dit heb ik eerst aangepast. Met name de ”parking brake” inschakelen of uitschakelen vreselijk luid. Ik weet niet of dit bij jullie ook zo is (zal zijn), of dat het aan mijn eigen instellingen lag. Wat betreft eventueel framerates verlie  kan ik goed nieuws melden, er is totaal geen verlies.

 

6: Pro’s en Cons:

 

Pro’s:

Gemakkelijke installatie en gebruik,

Erg uitgebreide functies en mogelijkheden

Werkt samen met andere software zoals FSUIPC 7 en ProSim 737/A320, dit zal cockpitbouwers zoals ikzelf erg aanspreken,

Zoals ik al zei was ik diep onder de indruk van de ”cabin crews” die weten waar je kist zich bevind,

De reactie op mails aan Thomas Langenkamp van ON-NEXT DEVELOPMENT GMBH gaat razend snel, in alle gevallen had ik binnen een paar uur (of sneller) een ractie van Thomas. Niet alleen erg snel dus maar ook uiterst vriendelijk.

Deze add-on zal zeker nog jaren mee gaan en veel plezier / realisme gaan brengen.

 

Cons:

Eerlijk gezegd kon ik ze niet vinden, deze add-on is gewoon echt goed. Wel noemde ik al het standaard harde volume met sommige effecten, maar aangezien ik niet weet of dit nu wel, of niet aan mijn eigen instellingen lag vind ik het niet eerlijk om dit als ‘negatief” te noemen. Graar verneem ik van jullie of jullie tegen hetzelfde aanliepen of niet.

 

 

 

7: Eind oordeel:

 

Ik geef SIMSOUNDS 4.0 MSFS van ontwikkelaar ON-NEXT DEVELOPMENT GMBH een welverdiende

 

9.5

 

En raad deze add-on jullie echt allemaal aan.

 

Hopelijk vonden jullie het een leuke kleine review en ik wens jullie heel veel SIMSOUNDS 4.0 en MSFS plezier!

 

M.v.g.

 

Matthias

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 Reacties

 1. klaas schreef:

  Bedankt voor de review. Lijkt me een leuke aanvulling maar ik geef het op. De fsuipc moet in de hoofdfolder van msfs komen te staan. Na een studie op google staat dit blijkbaar in windows-app op de d schijf. En die eenmaal gevonden krijg je met een groot toegangsprobleem te maken voor deze folder. En deze even simpel aanpassen zit er ook niet in. Dus eventjes deze geluiden in de sim zetten is zeker niet eenvoudig. Een heel gedoe ja. Zo niet 2020. Jammer

 2. Matthias schreef:

  Graag gedaan klaas!

  Wat jij beschrijft komt niet overeen met wat anderen ervaren, dit kan alleen aan jouw eigen Windows instellingen / beveiliging (Of eigen programma) liggen.

  Je zult dus moeten kijken op jouw eigen systeem waar het aan zou kunnen liggen, mocht ik je kunnen helpen laat gerust weten.

  M.v.g.

  Matthias