Falcon Autumn 2022, net zo echt als DCS….

De oefening Falcon Autumn 2022 loopt al 2 weken maar het slotstuk moet nog komen. Falcon Autumn is een terugkerende oefening voor helikopters en grondtroepen. Dit jaar doen de Polen, de Amerikanen en de Nederlandse strijdkrachten mee. De 11 brigade Lucht Mobiel heeft een groot aandeel. Verder vliegen er rond de 30 helikopters mee. Soms in kleine formaties van een stuk of 2 à 3, soms in grote formaties tot wel 20 of meer helikopters. Doel is aanvallen van gronddoelen, verjagen van de vijand van bezette objecten en het vervoer van mensen en materieel. Om alles zo echt mogelijk te laten overkomen, was er zelfs een oorspronkelijk Russische Gecko radar ingezet. Hiermee krijgen de vliegers een realistische dreiging vanuit het oosten.
Afgelopen week was het vliegveld Drachten door de vijand bezet en in de loop van de week is het veld weer bevrijd. Daarnaast zijn er vanaf Drachten, na de bevrijding, brandhaarden in  Friesland en Drenthe aangevallen en heeft er bevoorrading door de lucht plaatsgevonden.
Het slotstuk komt aanstaande woensdag, dan zal een groep het voormalig vliegveld Valkenburg aanvallen en bevrijden. Hiervoor worden zo’n 20 helikopters en een kleine 1000 grondtroepen gebruikt. (Chinooks, HN-90’s, Mi 8 HIP’s, Cougars en Apaches).
Dit soort missies kun je ook prima in DCS uitvoeren. Het leukst is dit natuurlijk wanneer je online vliegt. Dan loop je tegen dezelfde problemen mbt taal en procedures, aan als in de echte oefening. Laat eens weten of je dit soort scenario’s ook in DCS vliegt en hoe dit gaat.
Een impressie van de in Drachten gebruikte helikopters kun je hieronder vinden.

 

Toggle Dark Mode