Freeware: TA Software Plan G V3.2

VFR vliegen in FSX of Prepar3D is leuk, maar soms ook wel eens lastig. Meestal hebben we geen ICAO kaarten bij de hand en navigatieprogramma’s, zoals Aivlasoft EFB, Flight Sim Commander van Aerosoft en andere programma’s zijn meer bedoeld voor de jetliners, niet voor de Cessna’s en de Piper’s. Als vlieger op weg naar Texel of naar La Rochelle heb je behoefte aan een tool die je kan voorzien van alle relevante informatie.

Je wilt je koers kunnen bepalen, je wilt de frequenties van de NDB, VOR en andere bakens gemakkelijk kunnen vinden en je wilt de QNH (de druk gemeten op het officiële niveau van het vliegveld teruggebracht tot zeeniveau) bijvoorbeeld weten. Tevens is het handig om, vooral bij slechter zicht, op de kaart te kunnen zien waar hoogspanningskabels of hoge windturbines staan. Het liefst wil je dan een programma hebben, dat al deze eigenschappen heeft, eenvoudig in gebruik is en niet al te veel kost….

Dat kan nu, of eigenlijk kan het al vele jaren. Tim Arnot van TA Software is al jaren bezig met zijn online flightplanner Plan G. De nieuwste versie is versie 3.2 en het programma is geheel gratis te downloaden op de website van Tim Arnot. Plan G wordt via FSUIPC direct verbonden met de simulator. Het zou te ver voeren om alle details over deze software hier een voor een te bespreken, want dat zou leiden tot een complete review. De mogelijkheden van het programma zijn zeer uitgebreid en een goede samenvatting van alle mogelijkheden kun je vinden in deze review, die verschenen is bij Mutley’s Hangar. Let wel, het betreft hier een eerdere versie (v2.0.5 ipv v3.2); de huidige versie biedt zelfs nog meer mogelijkheden. Het programma is geschikt voor FSX, FSX Steam Edition, Prepar3D v2,3,4 en X-Plane v9,10,11.