FsVisions Hardwaregids 2016

Met enige regelmaat zien we de vraag voorbij komen wat nu de ideale flight simulator PC is. Deze vraag is niet heel makkelijk te beantwoorden omdat dit ook grotendeels afhankelijk is van het budget dat beschikbaar is en de eisen van de gebruiker. Om toch enige handvatten aan te kunnen reiken hebben wij deze How-To opgesteld. Stap voor stap zullen alle componenten aan bod komen en zullen de voor en nadelen besproken worden van de diverse samenstellingen. Ook zullen wij onze persoonlijke keuze aangeven met een link naar het product. Vooraf maken wij wel nog de opmerking dat alle systemen anders zijn. Wat voor de één de ideale PC is, zal voor de ander misschien niet voldoende zijn. Persoonlijke wensen spelen dan ook een grote rol bij de bouw van een PC.

 

De behuizing

Bij het selecteren van de systeemkast speelt persoonlijke smaak een grote rol. Er zijn diverse formaten en designs verkrijgbaar. De keuze zal dan ook grotendeels afhangen van de smaak en wensen van de gebruiker. Wij adviseren om niet voor een te kleine systeemkast te gaan. De kans dat je later nog voor de keuze komt te staan om de PC te upgraden is namelijk vrij groot. Een nieuwe grafische kaart bijvoorbeeld neemt vaak weer wat meer ruimte in beslag. Hoe meer ruimte, hoe makkelijker het is om onderdelen in/uit te bouwen. Kies daarom bij een behuizing altijd voor een praktisch model en kijk daarbij ook naar de mogelijkheden voor kabel-management om zo de bedrading mooi weg te kunnen werken. Producent Corsair staat bekend om haar solide en kwalitatief goede behuizingen, onze voorkeur zou dan ook uit gaan naar een behuizing van Corsair.

De keuze van FsVisions: Corsair Obsidian 450D

 

De processor

Misschien wel een van de moeilijkste keuzes bij het samenstellen van je PC, welke processor kies je? Ga je voor een goedkoop model of kies je het nieuwste van het nieuwste? Deze keuze is voor een groot deel afhankelijk van het budget dat beschikbaar is. Wij adviseren om altijd voor een Intel CPU. Je zal je nu afvragen waarom Intel? Uit onze ervaringen en die van diverse experts blijkt dat een AMD CPU vaak wel goedkoper is maar minder goed presteert op het gebied van flightsimulatie dan een Intel CPU.

De CPU’s van Intel zijn net wat krachtiger en presenteren over het algemeen beter onder zware belasting dan de CPU’s van AMD. Voorkom daarom teleurstellingen en ga liever voor een wat duurdere Intel CPU denk hierbij aan de Intel i7 serie. Voor een kleiner budget adviseren wij de Intel i5 serie.

Wil je achteraf nog gaan overclocken? Met normale koeling kan je de processor ongeveer 15 à 25 procent sneller laten werken, als je gaat investeren in serieuze koeling of zelfs een waterkoeling-installatie, is het mogelijk zeker 50-60 procent betere prestaties halen. In dat geval is het wel belangrijk om een CPU uit te kiezen die ook geschikt is om achteraf te overclocken, bij Intel is dit de Extreme Edition en de K-processoren. Overige edities zijn vaak niet of moeilijk te overclocken. Let hier dus goed op bij de aanschaf van de CPU. Indien je wilt overklokken, is dit wel volledig op eigen risico en vervalt iedere vorm van garantie!

De keuze van FsVisions: Intel Core i7-4790K Boxed

 

Processor koeling en het gebruik van koelpasta

Niet geheel onbelangrijk is de koeling van de CPU. Natuurlijk wordt er altijd een standaard koeler geleverd samen met de CPU maar persoonlijk zijn wij daar geen voorstander van. De standaard koeler maakt vaak meer geluid dan nodig is en koelt daarnaast minder goed dan een ‘third-party’ koeler. Luchtkoeling is vaak al voldoende maar wil je het echt serieus aanpakken kijk dan ook eens naar de mogelijkheden van waterkoeling. Vooral bij een CPU die overclockt is kan waterkoeling voor optimale koel prestaties zorgen en is daarnaast erg stil in gebruik. Echter moet je met waterkoeling altijd goed weten waar je mee bezig bent. Ben je een beginner? Dan adviseren wij sterk om eerst te starten met luchtkoeling. Daarnaast is het ook belangrijk om altijd goede koelpasta te gebruiken bij het installeren/vervangen van de CPU. Een voorbeeld van een goede koelpasta is: Artic cooling MX-4

De keuze van FsVisions: Scythe Mugen 4 PCGH Edition

 

De voeding

Een component wat vaak wat onderbelicht wordt is de voeding. Dit is echter een zeer belangrijk onderdeel van de gehele samenstelling. De keuze voor een bepaalde voeding is afhankelijk van de samenstelling van de PC. Koop bij een zware CPU en GPU ook altijd ook een zware voeding. Je voeding kan beter wat te veel power hebben dan te weinig. Een mooi tooltje om uit te rekenen wat het minimum benodigde wattage is kan je hier vinden: http://outervision.com/power-supply-calculator Het gaat om een indicatie dus pin je er niet voor 100% aan vast maar het geeft wel een aardig realistisch beeld.

De keuze van FsVisions: Corsair AX860

 

De keuze voor het moederbord

Het moederbord is ook verkrijgbaar in diverse uitvoeringen en kan je zo duur maken als je zelf wilt. Kijk bij de keuze van het moederbord altijd of het CPU type geschikt is voor het betreffende moederbord. De socket van het moederbord moet altijd exact overeenkomen met de socket van de CPU. Dit is vaak duidelijk terug te vinden in de productomschrijving. Kijk verder goed naar de aansluitingen voor de grafische kaart(en), geheugen modules die het moederbord aan kan en alle andere extra opties die wenselijk zijn.

De keuze van FsVisions: Asus Republic Of Gamers Maximus VII Ranger

 

Het geheugen

Je hoort sommige mensen wel eens roepen, hoe meer geheugen hoe beter! In de flightsim wereld werkt dit net even iets anders. FSX en P3D zullen nooit 16GB aan geheugen volledig kunnen benutten door de beperkingen van de 32-bit structuur. Het heeft dus weinig zin om je PC helemaal vol te bouwen met vele GB’s aan RAM modules. 32-bit programma’s zoals FSX zullen in werkelijkheid maximaal 3,4 GB aan geheugen gebruiken. Echter zijn er ook diverse programma’s die op de achtergrond meedraaien zoals bijvoorbeeld Active Sky Next, Ezdok, FS Commander, PRO-ATC X en diverse Windows applicaties. Deze maken ook gebruik van het geheugen. Wij adviseren daarom een minimum aan te houden van 8GB aan RAM geheugen, meer mag natuurlijk altijd maar dit zal voor het gebruik van flightsimulator weinig toegevoegde waarde hebben.

De keuze van FsVisions: Kingston HyperX Fury Red

 

De grafische kaart

Naast de CPU is dit een zeer belangrijk onderdeel van de flightsimulator PC configuratie. Je hebt de keuze uit grafische kaarten met een AMD chip of een Nvidia chip. Wij adviseren om altijd gebruikt te maken van een grafische kaart met een Nvidia chip. Hoewel AMD zeker geen slechte video kaarten produceert is gebleken dat Nvidia kaarten veel beter presteren op het gebied van flightsimulator dan de kaarten van AMD. Uiteraard is het goed mogelijk dat er gevallen zijn waarbij de AMD prima presteerd in FSX of P3D, maar uit onze ervaringen blijkt dat Nvidia er toch wel met kop en schouder bovenuit steekt. Op het moment van schrijven is de Nvidia GTX Titan X de topper onder de grafische kaarten, het hoge prijskaartje zal echter voor velen onder ons niet te betalen zijn. De GTX970 is een mooi alternatief welke zeer goed naar voren komt in diverse reviews. Kies altijd een kaart met minimaal 2GB aan geheugen, vooral P3D maakt veel gebruik van het geheugen, dus hier geldt de regel hoe meer geheugen hoe beter. Voor het gebruik in P3D adviseren wij om toch wel 4GB als minimum aan te houden als je budget dit toelaat.

De keuze van FsVisions: MSI GeForce GTX 970 GAMING 4G

 

De keuze voor opslag

Als flightsimmers hebben we vaak vele Gigabytes aan addons op onze schijven staan, maar wat is nu een geschikte harddisk? Kiezen we voor een SSD of toch niet? Wij adviseren om, als het budget dit toelaat, altijd te kiezen voor een SSD schijf. Het verschil in snelheid met een normale harddisk is zeer groot. In flighsimulator zal je dit verschil voornamelijk merken tijdens het laden van scenery, textures en overige addons. Mocht je geen budget vrij kunnen maken voor een grote SSD, installeer dan altijd in iedergeval het besturingssysteem op een kleine SSD van +/- 60 tot 120GB. Zo profiteert Windows toch optimaal van de snelheid van een SSD.

De keuze van FsVisions: Samsung 850 EVO 500GB

 

Voor vragen en advies: laat een reactie achter, wij helpen je graag verder!

 

Toggle Dark Mode