Opentrack 2023.3 headtracker

In september 2020 hebben we al eens bericht over deze gratis “headtracker” app die voor alle simulators werkt.

Klik hier voor dat oude bericht. Destijds werkte deze app weliswaar met bijna iedere webcam, maar behalve dat niet iedereen toen een webcam had, was er ook nog een apart extra programmaatje voor nodig nml. Aitrack en allerlei ingewikkelde netwerk instellingen om de camera, Aitrack en Opentrack met elkaar te laten werken. Dus helemaal vlekkeloos werkte dat toen allemaal nog niet. Na “Corona” avondklok en thuiswerkverplichting hebben we (bijna) allemaal wel een webcam en ook aan Opentrack zelf is constant verder ontwikkeld. Zo is dat extra programmaatje nu binnen Opentrack niet meer nodig, maar werkt deze app rechtstreeks met iedere windows webcam. Het beste gebruik je dan de filter “neuralnet tracker” in de app. Bovendien is er op Flightsim.to een default profiel voor Opentrack te vinden, wat alvast een prima start is voor de basis instellingen.  Opentrack zelf is hier te downloaden op Github.

Als Opentrack aanstaat hoef je overigens binnen MSFS niets extras te doen. Opentrack wordt meteen als TrackIr herkent en ingeschakeld.

Kortom een goede freeware app om eens uit te proberen of “headtracking” wat voor je is. Bevalt e.e.a goed, dan is aanschaf van de nieuwste Tobii Eyetracker 5 hardware  natuurlijk te overwegen. Deze track’t nml. niet alleen je hoofd, maar ook je ogen en is veel nauwkeuriger. Tobii hardware kost je echter wel bijna 250 euro en dat is toch veel geld als “eyetracking” uiteindelijk niets voor je is (net als met VR worden sommige simmers er immers knap duizelig van).