Review: Orbx GB South POI

Orbx heeft na het uitbrengen van Great Britain North en GB Central nu ook GB South uitgebracht. Zie ons nieuws bericht van 16 november 2023. Recent is de feature lijst echter `stilletjes` wat ingekort.

Orbx heeft ons, zonder voorwaarden, een gratis versie ter beschikking gesteld en vanwege die ingekorte features lijst hebben we ook voldoende aanleiding om daar nu wat verder op in te gaan.

Deze GB South POI toevoeging strekt zich uit van Nottinghamshire en `The Robin Hood` Sherwood bossen tot aan de zuidelijke kust van Cornwall en The Cliffs of Dover. Voor een VFR vlieger met een heli of delta vlieger is deze uitbreiding dan ook, net als de Central en North versie,  de `kers` op de taart om het verenigd koninkrijk eens goed te verkennen.  Volgens Orbx bevat deze scenery 700 toegevoegde POI zoals kastelen, kerken en andere monumenten, welke precies is echter in de discovery mode op Orbx centraal of de site, niet te zien. Voor Central en North staan daar overigens wel al de extra POI op.

In eerste instantie waren de features van deze POI uitbreiding erg hoopgevend, maar na uittesten waren deze toch wat te positief en kwamen er ook nogal wat vragen hierover vanuit de community naar Orbx. Na enkele dagen is de marketing op de site en in Orbx central dan ook aangepast en zijn enkele features verwijderd.  Jammer, wellicht komen ze nog. Uiteraard is de kern van deze scenery uitbreiding namelijk honderden POI wel aanwezig.

Features volgens Orbx.

  • Over 700 highly detailed POls with realistic PBR textures.
  • many churches, castles and historic landmarks.
  • Custom animated animals across many fields and farms. Helaas verwijderd
  • Helipads across a range of select landmarks. Helaas verwijderd,
  • Dazzling custom night lighting based on real-world imaging.
  • Optimised for performance through efficient use of 3D modeling and texturing techniques.
  • Fully compatible with World Update 3 and designed in line with our Great Britain North and Central packs.

Na aankoop is het installeren van deze scenery via “Orbx central” erg makkelijk. Wij hebben gekozen voor installatie in een externe library van Orbx. Hierdoor wordt onze MSFS installatie niet al te groot. Bovendien is dit erg handig als we de community folder tijdelijk leeg moeten maken voor “alweer” een update van MSFS.  Orbx plaats zelf een zg. “dynamsche link” in de community folder zoals Add-one linker dat ook doet. Werkt prima en is dus zeker aan te bevelen. De scenery is na installatie 9,4 GB op de  drive. Dus een snelle grote SSD is zeker aan te bevelen. Was er bij de edities voor X-Plane en P3D nog sprake van een zg. `Control Panel` om objecten of features in of uit te schakelen, in MSFS is een dergelijke optie niet meer aanwezig.  Bovendien zien wij in de community directory ook maar 1 grote BGL object file en hoewel de FPS dus niet echt terugloopt, is dat o.i. toch wel wat jammer, want zeker op de wat minder krachtige computers zou het uitschakelen van de extra boten etc. wat winst kunnen geven.

Op het Orbx Forum hebben we een .kmz file ontdekt die de meeste poi wel aangeeft. Voor belangstellenden, de file van John Burgess, lid van het Orbx team, is hier te vinden. Hij geeft daarbij wel aan dat deze niet volledig is en wellicht nog wat foutjes kan bevatten. De file is, na download, te openen in Google Earth. Op de Kaart hieronder een overzicht van deze kaart en de plekken waar de poi’s te vinden zijn.

Op de kaart zijn overigens de extra schepen, kranen, gas en olie houders, schoorstenen etc. niet aangegeven.  Er zijn echter wel degelijk een aantal van dergelijke objecten extra toegevoegd.

 

 

 

 

Om te testen hebben we een vluchtje gemaakt van “landsend” en over zuid engeland een stuk  naar het noorden Birmingham en weer terug via Oxford en London naar Dover.

Op de eilanden voor de kust zijn wat extra vuurtorens te vinden en het Cromwells castle.

Aangekomen bij `lands end` zien we een extra vuurtorentje te weten Longships. Verder geen verbeteringen. EGHC is aanwezig maar is van Asobo  world update zelf, net als het Eden project in Saint Austell, Stonehedge , en de Salisbury kathedraal.

In Birmingham treffen we enkele poi aan, maar de verbetering t.o.v. de fotometrie is weliswaar zichtbaar maar minimaal. Dat zelfde geld voor Oxford, ook hier kleine verbeteringen van de Universiteit en het stadion.

 

Aangekomen in Southampton, en Porthsmouth vliegen we over de Spinnaker tower (die is van Asobo) en hier zien we al wat meer aanpassingen nml. extra vliegdekschepen en wat extra gebouwen en wordt het er in ieder wel levendiger van.

 

In london zijn nauwelijks extra gebouwen toegevoegd. Ook wel logisch natuurlijk, want Orbx heeft hier immers een extra aanvulling voor. Dus maar weer zuidwaarts naar de (cliffs of) Dover.

Op de fotos screenshots van Dover in het donker met en zonder de Gb South aanvulling. Duidelijk zichtbaar zijn de extra varende schepen met de nachtverlichting, Maar veel meer extra’s zijn er niet toegevoegd.

 

De minpunten,

Het aantal `features` valt wat tegen. Zeker de beloofde geanimeerde fauna en de beloofde heli platformen hadden echt een toevoeging kunnen zijn. Nu blijft het toch wat kaal. Ook de schepen zijn helaas, qua kwaliteit, niet op het niveau van wat we gewend zijn van Orbx. Vele schepen van Orbx bewegen wel, maar hebben dan geen of alleen stilstaande boeggolven. Een optie om de schepen dus te kunnen uitschakelen zou zeker welkom zijn.  Ook omdat de GAIST V3 schepen, behalve gratis, ook nog eens veel beter zijn. Daarnaast hebben de schepen weliswaar extra verlichting maar veel vuurtorens en kastelen niet of nauwelijks. Dus met die beloofde `Dazzling custom night lighting` valt het wel mee.

De pluspunten,

Er zijn best veel kasteel(ruïnes) en wat kerkjes en moskeeën hier en daar toegevoegd en die zijn in een goede object kwaliteit en herkenbaar toegevoegd. Het laagvliegen over Zuid Engeland, Wales en een stukje van Schotland wordt hierdoor zeker een (nog) mooiere beleving. In VR als je van het uitzicht wilt genieten een must have.

Conclusie,

Wellicht dat Orbx deze scenery wat te snel heeft uitgebracht, want hij lijkt nog niet helemaal af. Ook het na enkele dagen aanpassen van de feature lijst hint hierop.

Ben je een echte toeristische engeland ganger en vlieg je veel in VR dan is deze uitbreiding verplichte kost, want je zult vele herkenningspunten tegenkomen. Voor de `af en toe` vlieger is de standaard World update van Engeland ook al erg mooi, zeker ook omdat de belangrijkste toeristische highlights daar immers al inzitten.

De uitbreiding kost ong. €14,  of in complete bundel met North, Central en London city airport slechts ong €37. Dat is natuurlijk een best lage prijs voor zoveel extra POI´s en het EGCL vliegveld.

Klik hier voor meer (aankoop) informatie.

https://orbxdirect.com/product/gbr-south-msfs

Edit 30nov 2023: inmiddels heeft Orbx gereageerd op hun forum. In Orbx Central zal zeer binnenkort de KMZ file zichtbaar zijn met alle locaties van de POI.

Vanwege de feedback van vele gebruikers zullen de schepen worden verwijderd!

 

Toggle Dark Mode