VR Quest 3 nieuws

Vanavond (27 september 2023) was het dan zover. De meta connect stream was live en meteen daarna barstte Youtube uit zijn voegen met “First Impression” video’s over deze nieuwe VR bril. Overigens was er in de stream ook veel aandacht voor Meta AI en de nieuwe Meta glasses, maar die zijn voor flightsim minder van belang. Voor de volledige stream zie onder o.a. deze  link op youtube van het IGN platform.

Heb je nog geen VR bril voor je flightsim en wil je dit najaar (of met de kerst…) er een (gaan) aanschaffen en twijfel je nu nog tussen de Quest 2 of wachten op de 3? koop de Quest 3 of de Quest 2 want die zal natuurlijk wel flink afgeprijsd (of veel te koop zal komen op marktplaats…..)gaan worden. Benieuwd wat Hp met de prijs van de Reverb G2 gaat doen, maar dat terzijde.

De Quest 3 voorziet in een volledig kleurenbeeld van je kamer door de bril heen. Toch wel handig als je even wilt checken waar je controllers ook al weer stonden.De HP Reverb G2 geeft weliswaar met het commando “flashlight on” ook ook een zeer pixelig zwart wit beeld van je omgeving en de Quest 2 met een dubbel tap op de zijkant een beter maar eveneens zwart wit beeld. De resolutie op de Quest 3  is hoog genoeg om zelfs het scherm op je telefoon te kunnen lezen aldus de “first impressions”.

Interessant is ook dat de tracking nu behalve je controller ook je handen kan tracken. Daarmee heb je dus geen controllers meer nodig, die je overigens waarschijnlijk toch al niet gebruikte in Flightsim, want de hardware flightsim controllers zijn natuurlijk veel handiger. Toch is dit wel een optie die met aanpassing van software zoals OpenXr of MSFS zelf, mogelijkheden geeft je handen te gebruiken om schakelaars etc. in je virtuele cockpit om te zetten. Dit kan nu ook maar dan heb je weer aparte hardware nodig zoals bijv. de leap motion controller.

De schermresolutie per oog is hoger dan op de Quest 2 maar niet hoger dan op de HP Reverb G2. Ook heeft de HP nog steeds beter en mooier geluid. Wel zitten op de Quest 3  zogenaamde “pancake” lenzen, die behalve erg dun ook geen last hebben van zg. godrays (vervelende witte lichtstrepen) en bovendien een veel scherper beeld ook buiten je directe view  (de zg sweetspot) geven. Hierdoor hoef je je hoofd minder te bewegen maar kun je met je ogen kijken. Aan brildragers is ook gedacht want met een simpel schuifje kun je de afstand tot de lenzen wat groter maken zodat die lenzen niet geraakt worden door je gewone bril (die dan overigens niet het formaat “prins bernard” moet hebben). Overigens zullen aanbieders zoals bijv. VROptician waarschijnlijk ook voor deze VRbril wel opzet lenzen gaan leveren.

Ook kan de Quest 3 (net als de 2 overigens) verbinding met je PC maken via Wifi en/of bluetooth waardoor je bij het flighsimmen geen kabel hebt die in de weg zit zoals bij de Hp Reverb G2. Echt vervelend is die kabel overigens niet want je zit immers bij een flightsim gewoon op je stoel. Overigens kun je de Quest 3 (en 2) ook met een usb kabel aan je PC verbinden.

De Quest 3 is ongeveer net zo duur dan de HP Reverb. 550 euro voor de 128 gigabyte versie, dus als je nog geen VR bril hebt dan is nu de tijd wel aangebroken. De Quest 3 is nu te koop op alle bekende webshops en wordt dan na 10 october geleverd. Heb je niet zoveel budget, wacht dan even totdat de Quest 2 en de Reverb G2 op marktplaats komen of in de winkel worden afgeprijsd, want dat zal niet lang duren…..

Veel VR vliegplezier.

 

 

Toggle Dark Mode