Een interview van Bram Stikkel met ontwikkelaar Bijan Habashi

Dat onze vaste bezoekers soms echt een waardevol steentje bijdragen aan onze site bewijst de vriendelijke Bram Stikkel maar weer eens. Hij interviewde Bijan Habashi op een heel persoonlijke wijze voor ons, deze bijzondere ontwikkelaar is vooral bekend van het prachtige ‘‘4 SEASON PACK ” voor MSFS.

Onze grote dank gaat vanzelfsprekend uit naar Bram….. en Bijan……….DANK DANK DANK!”.

Hieronder vind je het interview:

 

”Van grafisch ontwerper naar addon ontwikkelaar”, een interview met Bijan Habashi

Door Bram Stikkel

 

Als er in het hele scala van MSFS2020 add-ons in mijn ogen één ontwikkelaar uitspringt, is dat toch wel Bijan Habashi.

Een ontwikkelaar die qua aantal productupdates per maand absoluut boven alle anderen uitsteekt. Ook de technisch creatieve en artistieke kant van zijn add-ons vallen mij op. En tot slot de uitstekende communicatie met de klanten – met ons dus – is opmerkelijk goed.

Dit alles bij elkaar, maakt me nieuwsgierig naar wie de man achter deze add-ons is.

Hoe en wanneer is hij hiermee begonnen?

Doet hij dit als beroep of naast ander werk?

Wat is zijn achtergrond, ook qua taal en afkomst?

En doet hij het ontwikkelwerk alleen of staat er een heel team van ontwikkelaars achter Bijan Habashi?

En wat maakte, dat hij aan een natuur add-on begonnen is en niet aan vliegvelden of vliegtuigen?

 

 

Bijan Habashi.

De ontwikkelaar van onder andere MSFS add-on 4 SEASON PACK. Mooiere en meer gevarieerde bomen. Bijzondere bomen als apart geplaatste modellen. Voor elk seizoen eigen kleuren (en binnenkort zelfs overgangskleuren tussen de seizoenen).

Meer ecosystemen over de hele wereld en herfst grondkleuren. Aan te passen sneeuw hoeveelheid op wegen en taxi- en startbanen. Sinds kort versie 7 met acht automatische seizoenovergangen. Regelmatig echte updates ook nog (niet alleen foutjes wegwerken, maar echte verbeteringen).

Zijn prettige communicatie met geïnteresseerden en klanten viel mij ook op. En in dezelfde korte tijd dat MSFS bestaat heeft Bijan zichzelf geleerd heeft dit soort dingen te kunnen maken.

Bijan is geboren in Iran. Net als velen van ons droomde hij als kind van een carrière in de echte luchtvaart. Maar dat gebeurde niet. Na een – uiteraard noodgedwongen – vlucht uit Iran, te voet door woestijn en gebergte, volgde een extreem zware periode. Stel jezelf voor, achtergelaten door je gids, in Pakistan als 14 jarige jongen, ziek en alleen op straat levend zonder geld. Pas na zes maanden had hij het geluk weer te worden herenigd met zijn ouders die naar Thailand waren gevlucht. Daar kreeg het gezin de status van politiek vluchteling. Van Thailand verhuisden de Habashi’s naar Denemarken, waar Bijan zijn opleiding afrondde. De laatste grote migratie was naar de Verenigde Staten. Daar groeide hij verder op. Bijan is nu 52 jaar, wooont met zijn vrouw en twee dochters in Los Angeles (Californië).

Bijan vertelt: Het echte vliegen ging niet door. Maar ik ben wel al vanaf FS4 (1989) een enthousiaste flightsimulator hobbyist. Ik heb vele jaren gewerkt op het gebied van kunst, grafisch ontwerpen en websites ontwerpen. Het feit dat ik programmeercode kende, maakte het wat gemakkelijker te leren werken met de SDK van MSFS. Ook heb ik veel geleerd van YouTube videos waarin dingen werden uitgelegd. Door het bestuderen van de programmacode en veel persoonlijk uit te proberen, heb ik ontdekt, dat ik van alles kon aanpassen qua kleuren en hoe ik meer seizoenen en ecosystemen kon creëren. Ik leer al doende steeds meer.”

En nu ontwikkelt en verkoopt Bijan dus add-ons voor MSFS. Fulltime zelfs. Bijan: “Het afgelopen jaar heb ik 50 tot 60 uur per week aan mijn mods gewerkt. Ik doe alles zelf, ook de klantenservice, via Discord en email.”

 

Op de vraag waarom hij juist deze 4 Season add-on ontwikkeld heeft, vertelt Bijan: “Ik houd van de natuur en outdoor activiteiten. En als je al dat moois in het echt om je heen ziet, wil je dat ook in je flightsimulator. MSFS is tot nu toe beperkt tot slechts één seizoen, de zomer. Er is een beperkt aantal soorten bomen en een klein aantal ecosystemen. Dus dit leek me een mooie aanvulling.”

Tot slot de voor de hand liggende vraag: Hoe verder? Komt Bijan Habashi Studio LA in de toekomst met nog meer add-ons voor MSFS?

Bijan: “Ik kan nog niet vertellen wát. Maar ik heb inderdaad nog andere projecten in ontwikkeling staan. Het verder uitwerken daarvan heeft natuurlijk ook tijd nodig.

Op dit moment blijft er naast het verder ontwikkelen van de huidige producten en de klantenservice daarvoor, niet zoveel tijd over. Maar dat komt wel weer. Ik ben zeker van plan verder te gaan met het ontwikkelen van de mods die er nu zijn én de toekomstige mods. En ik ben natuurlijk heel blij met alle steun en feedback van de flightsimulator community!”

Dat Bijan zijn woorden waar maakt, blijkt in elk geval al uit de veelomvattende update van 4 Season Pack naar versie 7. Zie de recente bespreking daarvan door Pie in the Sky:

Bijan heeft meerdere addons gemaakt. Bijvoorbeeld voor aparte gebieden nog meer specifieke begroeïng (Duitsland, Engeland & Ierland, Utah).

PROJECT: ISLANDS, SUNKEN BOATS, WATERMASK, PG TREES is een apart type product. Bijan biedt daarbij de mogelijkheid, een gewenste scenery-toevoeging of juist verwijdering (denk aan photo-generated bomen, die groene klompjes) te maken, op een door jou aangegeven plek in MSFS. Hoeveel je daarvoor betaalt, hangt af van de hoeveelheid werk. Het resultaat komt daarna als update voor alle eigenaars van de addon.

 

Hier te koop voor 30.19 EUR, het is de4 prijs zeker waard!

 

 

Voor meer info over Bijan’s addons:

Discord Bijan Habashi, voor supportverzoeken en algemene vragen:

https://discord.gg/2wxSahdGFU

Emailadres:

bijanstudiola@gmail.com

Alle MSFS-addons van Bijan op Simmarket:

https://secure.simmarket.com/bijanhabashi.mhtml

 

YouTube kanaal:

https://www.youtube.com/user/bijanstudiola

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 Reacties

  1. Malte schreef:

    Bedankt Bram, leuk artikel, lezenswaardig en enthousiast weergegeven. Leuk om ook iets te lezen over de weg die Bijan heeft moeten doorlopen om uiteindelijk zijn passie te ontdekken. Natuurlijk zie ik ernaar uit dat er ook in MSFS 2020 een keuze kan worden gemaakt uit verschillende seizoen, Microsobo doet er goed aan contact op te nemen met Habashi, als ze dat niet al gedaan hebben.

  2. Bram Stikkel schreef:

    Ja, dat laatste heb ik Microsobo (mooie samenvoeging :-)) ook al een keer voorgesteld…

Toggle Dark Mode