Eerste indruk: X-Plane 11 Beta

De afgelopen maanden hield de aankomende release van X-Plane 11 de gemoederen van alle X-Plane fans flink bezig. Deze nieuwe versie zou veel nieuwe features en mogelijkheden met zich meebrengen. De ontwikkelingen werden door alle flight simulator fans nauwgezet gevolgd. Het wachten werd beloond, afgelopen vrijdag stelde Laminar Research de publieke Beta beschikbaar van X-Plane 11. Gelijktijdig met de Beta release werd ook de demo van X-Plane 11 beschikbaar gesteld voor het grote publiek.

De redactie van FsVisions heeft de afgelopen dagen flink mogen testen met de nieuwe (volledige) Beta versie van X-Plane. Uiteraard gaat het nog om een Beta maar een eerste indruk van X-Plane 11 willen wij jullie zeker niet onthouden. In dit artikel willen wij vast onze bevindingen delen om je zo een beter beeld te geven van deze nieuwe flightsimulator.

x-plane-2016-11-27-12-50-48-42

Aanschaf en installatie

Het downloaden en installeren gaat zeer eenvoudig, je download de installer via de website van Laminar Research en vervolgens worden de voorbereidingen getroffen om X-Plane 11 te installeren op je PC. Je kan tijdens de installatie direct kiezen voor de demo of voor de volledige beta. Wij gaven hier onze licentie code op en direct konden we kiezen uit een wereldkaart met diverse regio’s. Ideaal want zo kan je er voor kiezen om bijvoorbeeld alleen Europa te downloaden. Ook is het mogelijk om direct alle regio’s te downloaden. Je praat dan wel over ruim 80 GB aan data, zorg dus dat er genoeg schijfruimte beschikbaar is!

x-plane-2016-11-27-12-55-13-90

Een moderne Interface

Na installatie is het tijd om de nieuwe interface eens van dichtbij te bekijken. Deze ziet er zeer gelikt uit, heel overzichtelijk met alle nodige functies binnen handbereik. Hier kunnen de makers van FSX Steam Edition en Prepar3D nog wat van leren. Hoewel we graag zouden zien dat sommige instellingen wat meer uitgediept zouden worden zijn de basisfuncties ook voldoende om alles naar wens in te stellen. Wat zeer prettig werkt is bijvoorbeeld het instellen van je hardware. Dit gaat in X-Plane 11 eenvoudig aan de hand van een afbeelding van bijvoorbeeld je joystick waarbij je zelf visueel de gewenste knoppen kunt koppelen aan een actie.

x-plane-2016-11-27-16-46-18-18

De eerste vluchten in X-Plane 11

We hebben diverse vluchten uitgevoerd om een goede eerste indruk te krijgen van X-Plane 11. We hebben alle default toestellen gevlogen van en naar diverse airports binnen Europa. Een mooie nieuwe feature is de vernieuwde Autogen in Europa. Alle gebouwen en verkeersborden boven de snelweg (binnen Europa) zijn nu helemaal in de Europese stijl gebouwd, wat zeker een stuk realistischer overkomt. Verder ziet alles er net even wat beter uit in vergelijking met X-Plane 10.

Over de performance valt inhoudelijk nog weinig te zeggen omdat het om een Beta versie gaat. In ons geval was deze vergelijkbaar met X-Plane 10. We begrepen van Laminar Research dat hier nog flink aan gesleuteld wordt en dat er nog veel geoptimaliseerd gaat worden voor de uiteindelijke release.

Wat voornamelijk opvalt aan X-Plane 11 is de nieuwe belichting. We zagen deze al eerder voorbij komen in de diverse trailers maar het is echt een beleving op zich. Screenshots gaan er bijna uitzien als foto’s zo realistisch komt de nieuwe belichting op ons over. Verder zijn er veel luchthavens dynamischer geworden en zien deze er minder leeg uit in vergelijking tot de vorige versie van X-Plane.

x-plane-2016-11-27-15-43-12-50

De nieuwe default toestellen zijn van hoge kwaliteit en doen echt niet onder voor pay-ware kwaliteit. De default 737 die wordt meegeleverd kan zich aardig meten met bijvoorbeeld QualityWings of iFly. Verwacht echter geen diepgaande systeem simulaties. Het vliegen voelt realistisch aan, en je zal als beginner met X-Plane flink wat moeite moeten doen om de toestellen onder controle te houden. Gelukkig kan je altijd nog gebruik maken van de meegeleverde ‘Flight School’ daar wordt je als beginner aan de hand genomen zodat je de fijne kneepjes van het vak onder de knie krijgt.

De scenery is erg wisselend van kwaliteit, ga je bijvoorbeeld naar Seattle dan vind je daar een zeer gedetailleerde scenery van deze luchthaven en de verdere omgeving. Maar ga je naar Schiphol dan zal je daar zelfs geen luchthaven gebouwen aantreffen. Je moet het doen met alleen het platform, de taxiways en de start/landingsbanen! Natuurlijk kan dit eenvoudig opgelost worden met een addon scenery, maar dit zou bij een internationaal bekende luchthaven als Schiphol toch niet de bedoeling moeten zijn anno 2016.

Het nachtvliegen is een beleving op zich, het landschap onder je wordt prachtig verlicht en de vele lichteffecten geven het geheel een zeer realistisch gevoel. Hetzelfde geld voor de luchthavens, deze zijn zodra het donker wordt een geweldige beleving. Dit was ook altijd een sterk punt van X-Plane 10 maar bij X-Plane 11 heeft men er op dat gebied nog een schepje bovenop gedaan.

Een puntje wat erg tegenvalt is het weer en de standaard wolken. Op dat gebied zijn we zelf waarschijnlijk erg verwend met REX en Active Sky, want die beleving krijg je in X-Plane 11 helaas niet. Wolken zien er echt slecht uit. In onze ogen doen de default FSX wolken het wat dat betreft zelfs beter. We hopen dat Laminar Research ook de prioriteit begrijpt van een goede weather engine, wellicht gaan we hier in toekomstige updates nog wat van merken.

x-plane-2016-11-27-17-35-56-16

Voorlopige conclusie

Na een weekendje uitgebreid testen wordt het tijd voor een voorlopige conclusie. Laminar Research heeft met X-Plane 11 weer een knap staaltje werk afgeleverd. Uiteraard gaat het om een Beta, dus vele zaken zullen nog verder uitgewerkt en verbeterd worden. Dat is dan ook de reden dat we nog geen cijfer geven als beoordeling, dit doen we pas na de release van de uiteindelijke versie.

X-Plane 11 is op veel punten sterk verbeterd ten opzichte van X-Plane 10. Helaas zijn er nog veel ‘oude mankementen’ uit X-Plane 10 niet verholpen. Denk hierbij aan het ontbreken van een realistische weather engine, AI Traffic, ATC en seizoenen. We hopen dat dit met toekomstige updates nog verbeterd zal worden. De nachten en de nieuwe belichting zijn een lust voor het oog en ook de default toestellen zijn prachtig. Wij raden je aan om gewoon de demo eens te proberen. Met de demo krijg je al een prima idee van alle mogelijkheden in X-Plane 11.

X-Plane 11 is een nieuwe simulator met veel potentie en een prachtige user interface. al voelt het soms wel alsof de sim net nog niet helemaal af is. Hier tillen we echter niet te zwaar aan, het gaat immers nog om een Beta. Het kan echt een prachtige sim worden, mits addon ontwikkelaars ook massaal dit platform gaan ondersteunen want daar ontbrak het in het verleden nog wel eens aan. Of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren? De tijd zal het ons leren, maar dat X-Plane 11 een geduchte concurrent gaat worden van FSX en Prepar3D is een ding wat zeker is.

X-Plane 11 (Beta)

$59.99
0

FsVisions Score

0.0/10

Positief

 • Fantastische belichting
 • Prachtige default toestellen
 • Moderne interface
 • Night Environment

Negatief

 • Het weer
 • Default wolken vallen tegen
 • Geen seizoenen
 • Komt soms wat kaal over

6 Reacties

 1. Matthias schreef:

  Bedankt voor weer een prima beschrijving!

 2. Marc schreef:

  Ja, erg interessant om hier meer over te lezen in een prima opgebouwde review!

 3. Turambar schreef:

  Ben benieuwd of deze sim de overstap van P3D v3.4 waard is.

  • Matthijs schreef:

   Op dit moment nog niet in mijn ogen. De basis is prachtig maar (nog) erg kaal.

   Prepar3D en FSX hebben op dit moment enorm veel addons die het tot zeer een complete sim maken. De X-Plane wereld is nog net zo leeg als een aantal jaren geleden. Ook zijn er nog geen seizoenen en zijn er nog weinig hoogwaardige X-Plane addons beschikbaar.

   Het zal verwacht ik nog maanden voordat X-Plane dit niveau kan bereiken.
   Eerst zullen de grote addon-bouwers moeten instappen wil X-Plane 11 echt een succes worden.

 4. Dinand schreef:

  Sinds flightsimulators bestaan ben ik altijd al virtueel piloot geweest (en binnenkort in opleiding voor PPL). Waar FSX echt een fantastische game was, hadden we hier altijd het eeuwige probleem van matige graphics i.c.m. slechte framerates. Hoewel Precision Manuals fantastische add-ons heeft gemaakt was er altijd iets dat een beetje mistte aan het realisme. X-plane 11 heeft mij echt verbaasd en ik zie meteen wat het zo realistisch maakt. Ja … de lighting is super en wordt vermoedelijk nog beter. Het geluid heeft veel potentie. Vlieg een Cessna 172 en je krijgt meteen een glimlach; fantastisch! Maar wat met name de grote kisten zo realistisch maakt het het feit dat x-plane vliegtuigen een fantastisch gevoel van massa geven. Kisten die op de grond komen veren zeer realistisch door i.c.m. perfecte wing-flex. Dat doet zo ontzettend veel met het realisme dat ik meteen hooked ben aan replays. Dat .. gecombineerd met supermooie nachtscenery en mooie strobe-lights … maakt mij superenthousiast over wat er nog allemaal voor X-plane 11 gaat komen. FSX … je was fantastisch … nu is het tijd voor X-plane.

  • Webmaster schreef:

   Bedankt voor deze persoonlijke review! X-Plane heeft veel potentie, maar aan de andere kant is er ook nog veel werk te verrichten. De toekomst ziet er rooskleurig uit voor deze sim.