FsExpo MSFS nieuws

Gisteren heeft Microsofts een nieuwe development Update gegeven op de FsExpo in Las Vegas. Fijn nieuws is toch wel dat MSFS2020 nog tot 2028 ondersteund wordt met sim-, city- en worldupdates.

Het merendeel in de 1,5 uur durende presentatie ging echter natuurlijk over MSFS 2024. Men begon met een analyse van trailer V2 zoals ook veel YouTube streamers dat al gedaan hebben. Met dit verschil dat Asobo natuurlijk veel meer details kon geven.

Belangrijkste nieuws hieruit is wel dat er nu gebruik wordt gemaakt van 3d ondergrond meshes. Waardoor de wat saaie en vlakke ondergronden van MSFS2020 nu verleden tijd zijn. Ook worden deze afhankelijk van de lokatie op de wereld verschillend vormgegeven en afgebeeld. Natuurlijk worden er ook meer dieren toegevoegd, waarvan er in de trailer al enkele zichtbaar zijn/waren (paarden, krokodillen, herten..) De 3d ondergrond reageerd nu ook met een nieuw model met realistische bewegingen. Dat is goed zichtbaar met dat vliegtuigje wat over een bloemen veld vliegt. In de stream werd dat nieuwe model met een kleine video extra verduidelijkt hoe en hoe lang (max 6 min) dat dan werkt.  In de nieuwe sim wordt ook gebruik gemaakt van nieuwe modellen en ondergronden waar dan verbeterde Ai op wordt losgelaten (gebaseerd op een 30 tal specifieke verschillende lokaties). Men beloofd dat werkende weg de komende jaren dit over de hele wereld verder uit te rollen…..

Ook wordt er in 2024 gebruik gemaakt van raytracing schaduwen waardoor die behalve veel scherper er ook veel betere en echter uitzien (vooral in de cockpits). De in de trailer zichtbare ballonnen, worden nu bijv. volledig in mesh fysisch gesimuleerd. Vooral met opblazen levensecht.

Uitgebreid werd ingegaan op het nieuwe belichting model waardoor vooral de luchten en wolken veel mooier en levensechter in verschillende kleur lagen kunnen worden gesimuleerd. Hoewel men aan het water niets verander heeft, ziet dit er op veel plaatsen door dit nieuwe licht model ook beter uit.

Na deze analyse kwamen de partners uitbreidt aan het woord. Belangrijkste hieruit was;

 • Men werkt nu samen met Hendrik Nielsen, van de uitstekende gratis schip addon voor FSX en MSFS 2020. MSSF 2024 heeft deze verder verbeterd en men belooft ook deze in live traffic in de sim mee te nemen. Hendrik was dat ook van plan, maar liep hierbij vast op rechten van de live dataservers. Microsoft heeft met de 15 miljoen gebruikers van de huidige sim hiervoor natuurlijk iets meer budget ter beschikking. Bovendien belooft men dat de schepen allemaal te landen zijn met een helikopter.
 • Ook belooft men alle olie boorplatformen in de sim op te nemen en behalve de olieplatformen worden ook alle op het land heliplatformen toegevoegd.
 • Over helikopters gesproken, niet in deze presentatie maar al eerder in een presentatie van Flyinside werd aangekondigd dat zij werken aan een viertal oefen heli’s en daarnaast aan een model van de Gazelle helikopter. Men belooft daarbij dat de aparte heli sim manager ook niet meer nodig is. Omdat men dat kan koppelen aan andere DRM-beveiligingsmethode. De heli’s staan gepland voor 2025.
 • Ook alle glider fields worden in de sim opgenomen, men is daarvoor in gesprek met alle vliegclubs over de hele wereld.
 • De al langer mooie VFR addone “We love VFR” die voorziet in wereldwijde antennes koeltoren, windmolens etc. wordt ook standaard met verbeteringen van ORBX met verdere uitbreidingen (in totaal 500.000 objecten) opgenomen in MSFS 2024.
 • Als nieuw vliegtuig werd aangekondigd dat de 737 max van Boeing standaard aanwezig is in de basis versie van MSFS.
 • Uiteraard kreeg ook “Working Title” alle aandacht en blijft men ook voor de nieuwe sim met deze groep samenwerken aan verdere verbeteringen.
 • Op het eind werden er tenslotte nog enkele vragen uit het publiek beantwoord, maar echt nieuwe dingen kwamen daar niet uit. Over VR niets over mogelijke verbeteringen. In eerdere streams werd echter al aangegeven dat VR ondersteund zal blijven. Ook werd er nog niets verteld over de noodzakelijke hardware specificaties om al dit moois vloeiend te kunen laten draaien. Ongetwijfeld zullen we de komende maanden daar meer over horen. Maar omdat e.e.a ook op de Xbox moet blijven draaien zullen die hopelijk meevallen…..

Wil je alle details en nog meer nieuws over de nieuwe sim kijk dan de volledige stream hier.

Ook vandaag zondag 23 juni  worden er nog workshops gehouden mocht daar nog mooi nieuws uit komen dan houden we jullie uiteraard op de hoogte.

3 Reacties

 1. Cees schreef:

  Dank u wel voor het artikel. Fijn om de duidelijkheid. Wacht met spanning af wat is de conifiguratie van een nieuwe of update PC.

 2. WielXP schreef:

  Geen dank, graag gedaan.
  In een extra interview van Fs Elite wordt bevestigd dat de systeem eisen hetzelfde blijven als voor MSFS 2020. Wel wordt een grafische kaart met raytracing aanbevolen.
  https://youtu.be/L9zh-7xoKqQ

 3. Erik schreef:

  Ook interessant om te noemen is de nieuwe vluchtplanner in MSFS2024. Deze lijkt om een in-game versie van SimBrief. Hopelijk heb je dan geen externe tools en navdata meer nodig om goed overweg te kunnen met payware toestellen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Toggle Dark Mode