How-To: EZDOK installeren in P3D V3

– UPDATE 30-10-2015: De ontwikkelaar van Ezdok heeft inmiddels een officiele update uitgebracht voor P3D V3 ondersteuning –

De afgelopen dagen zagen wij veel vragen voorbij komen of het programma Ezdok Camera Addon (EZCA) te installeren is in de nieuwe versie van Prepar3D. Dit is mogelijk maar gaat niet vanzelf. Wij van FsVisions helpen je natuurlijk graag op weg met een duidelijke handleiding. De ontwikkelaar biedt helaas weinig support voor deze populaire addon. Er zal dan ook naar onze verwachting voorlopig geen update volgen. Door middel van de onderstaande How-To zullen wij stap voor stap uitleggen hoe je te werk moet gaan om EZdok werkend te krijgen in Prepar3D V3.

Hoe ga je te werk?
Download eerst EZdok en installeer deze via de normale manier, installeer vervolgens de laatste beta die je hier kunt vinden. Het is niet nodig om de config.exe uit te voeren, deze zal de locatie van Prepar3D v3 dan ook niet vinden. Volg hierna de volgende stappen:

 

1.) Ga direct naar stap 4 als je Prepar3D V2 nog op je PC hebt staan, zo niet download dan eerst dit bestand.

 

2.) Plaats het bestand cameras.cfg dat zojuist gedownload is in de volgende locatie:
C:\Gebruikers\jouw naam\AppData\Roaming\Lockheed Martin\Prepar3D v2

 

3.) De map Prepar3D v2 dient nieuw aangemaakt te worden.

 

4.) Kopieer vanuit de Prepar3D v2 map het bestand cameras.cfg naar de Prepar3D v3 map die te vinden is onder: C:\Gebruikers\jouw naam\AppData\Roaming\Lockheed Martin\Prepar3D v3.

 

5.) Let op, deze stap alleen volgen als Prepar3D v2 niet aanwezig is op je PC: Ga nu terug naar de Prepar3D v2 map en kopieer het bestand exe.xml naar de Prepar3D v3 map. Mocht er al een bestand met deze naam in je Prepar3D v3 map staan, open dan dit bestand en voeg de onderstaande code toe via wordpad of kladblok tussen de reeds bestaande entries. Sla vervolgens het bestand op.

LET OP: Controleer altijd of het EZCA path gelijk is aan het EZCA installatie path op jouw PC, wijzig indien nodig dit path.

<Launch.Addon>
<Name>EZdok camera addon</Name>
<Disabled>false</Disabled>
<Path>C:\Program Files (x86)\EZCA\EZCA.exe</Path>
</Launch.Addon>


In de volgende stappen hebben we het steeds over de Prepar3D v2 en Prepar3D v3 mappen, met deze mappen bedoelen we niet de root mappen maar de mappen die te vinden zijn onder de locatie: C:\Gebruikers\jouw naam\AppData\Roaming\Lockheed Martin\

 

6.) Als Prepar3D v2 nog aanwezig is op je PC, kijk dan eerst of er in je Prepar3D v3 map een exe.xml bestand staat. Zo ja, open dan dit bestand en voeg de bovenstaande code van stap 5 toe via wordpad of kladblok tussen de reeds bestaande entries. Sla vervolgens het bestand op. Zo nee, ga door naar stap 7.

 

7.) Indien er geen exe.xml bestand in je Prepar3D v3 map staat, download je hier dit bestand en plaatst deze vervolgens in je Prepar3D v3 map.
LET OP: Controleer altijd of het EZCA path van het exe.xml bestand gelijk is aan het EZCA installatie path op jouw PC, wijzig indien nodig dit path met Kladblok of WordPad.

 

8.) Tijd om te testen! Start Prepar3D en EZdok start automatisch op. Zo niet, loop dan alle stappen nog een keer goed na en controleer of Simconnect wel juist is geïnstalleerd. Simconnect is terug te vinden in de installatie map van EZdok onder: C:\Program Files (x86)\EZCA\Simconnect 10.0.61259.0 installer.

 

9.) Alles werkt? Gefeliciteerd! en geniet van EZdok. Werkt het niet? Laat het ons weten, we helpen je graag!
DISCLAIMER: De bovenstaande handleiding werkt naar onze ervaring voor de meeste gebruikers. Echter kunnen wij niet uitsluiten dat in een enkel geval deze handleiding om wat voor reden dan ook niet werkt. In dat geval kunnen wij alleen adviseren om te wachten op de officiële support van EZdok/EZCA.

©FsVisions 2015 – Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze How-To mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden door middel van welke wijze dan ook zonder voorafgaande toestemming van FsVisions.

9 Reacties

 1. Matthias schreef:

  Dank, dank, DANK!!!!

  Hier werkt ze dankzij jullie prima uitleg in Prepar3d V3.0 🙂

  Mvg

  Matthias

 2. Theo schreef:

  Helaas werkt e.e.a bij mij niet. DE Ezdok camera staat wel in de Views, maar is niet te vinden in de Add-Ons van P3D. Als ik op EZCA Config icoon op de desktop klik, krijg ik de melding: ‘Components is registered. Restart Application’. Na Ok gebeurt er niets. Cameras.cfg en exe.xml kloppen volgens bovenstaande beschrijving. Ben ik iets vergeten? Alvast vedankt!
  Theo

  • Webmaster schreef:

   Beste Theo,

   Het lijkt erop dat Simconnect niet/niet goed geïnstalleerd is of dat het path in de exe.xml niet goed staat.
   Waarschijnlijk start Ezdok ook niet automatisch op bij het starten van P3D v3?

   Probeer nog eens om alle versies van Simconnect te installeren die meegeleverd worden met P3D V3.
   Deze zijn terug te vinden in de mappen onder:

   1) \redist\FSX-RTM\lib

   2) \redist\FSX-SP1\li

   3) \redist\FSX-SP2-XPACK\lib

   Installeer als laatste nog een keer de Simconnect versie uit de EZCA installatie map.

   LET OP: Controleer altijd of het EZCA path van het exe.xml bestand gelijk is aan het EZCA installatie path op jouw PC, wijzig indien nodig dit path met Kladblok of WordPad.

   De EZCA Config hoeft, zoals ook beschreven in de handleiding, niet gestart te worden.
   We horen uiteraard graag wat het resultaat is!

 3. Theo schreef:

  Nog geen succes. Heb Ezdok opnieuw geinstalleerd; als ik na installatie P3D opstart, nog steeds geen Ezdok add-on. Als ik op EZCA config klik, komt de melding: ‘Application cannot run. First start configure tool for registered components’. Als ik daarna weer op EZCA config klik, komt weer de melding ‘Components is reistered. Restart application’. Een loop dus… Merkwaardig; V2.0 gaf dit probleem helemaal niet; overigens had naar mijn idee V2.0 al een eigen cameras.cfg, waar Ezdok gewoon aan toegevoegd werd. Ik weet dat de World camera daarin niet functioneerde dus die schakelde ik in die cameras.cfg uit.

  • Webmaster schreef:

   Dat is opmerkelijk, lijkt toch een fout te zitten in de verbinding tussen Ezdok en P3D.
   Zelf denk ik dat het probleem of Simconnect zit of in de exe.xml die verbinding moet maken met EZdok.

   Op afstand is dit zo moeilijk voor ons te achterhalen waar het probleem exact zit. Ik zou adviseren om alle stappen nog eens goed na te lopen om te kijken waar het fout gaat. Controleer nog een keer extra of het exe.xml pad wel naar de juiste EZCA locatie verwijst. Controleer ook of Ezdok helemaal is bijgewerkt inclusief de laatste beta. Zoals eerder aangegeven: EZCA config werkt niet voor Prepar3D V3.

   Mocht dit allemaal niet werken dan adviseren wij om te wachten op de officiële support van EZdok/EZCA.

 4. Webmaster schreef:

  Beste Theo,

  Ik zie het probleem denk ik niet helemaal want Stap 3 zegt eigenlijk al voldoende naar mijn mening:

  3.) De map Prepar3D v2 dient nieuw aangemaakt te worden

  De voorgaande stappen leggen precies uit wat er gedaan dient te worden indien V2 niet geïnstalleerd is.
  Of we nu 1 of 2 versies maken, het blijft uiteindelijk een handleiding die echt stap voor stap gevolgd moet worden.
  Gebeurt dit niet dan kan er inderdaad verwarring ontstaan. 😉

 5. Michel Zuidema schreef:

  Hallo, ik probeer ook mijn ezdok in mijn Prepar3D v2 te krijgen maar steeds als ik hem open verandert hij niet van view ook niet met middle mouse button ? Hoe kan ik dit fixen ?

  • Webmaster schreef:

   Beste Michel, in dit artikel behandelen we Prepar3D V3. Wat betreft V2, kun je jouw probleem wat specifieker omschrijven? Start Ezdok wel op? Zie je de EZCA views in het menu? etc. etc.
   Dat maakt het voor ons wat makkelijker om met je mee te denken 😉

 6. Klaas Woortman schreef:

  Onlangs is Ezdok2 uitgekomen en ik heb deze gedownload en geinstalleert. Heb ook diverse Youtube films bekeken die je mooi op weg helpen. Je ziet de uitleg om bijvoorbeeld een camera toe te voegen of zelf een compleet nieuwe camera te maken.

  Echter als ik deze films bekijk zie ik bijvoorbeeld een buitencamera. Ze gaan rondom het vliegtuig of en kunnen snel in en uitzoomen.

  Als ik echter met de camera naar buiten ga kan ik met de pijltjetoetsen afstand nemen van het object of er naar toe gaan. Echter dit gaat zeer zeer langzaam. Ook vertekend het beeld zich dan naar uitgerekt.

  Wat doe ik fout.

Toggle Dark Mode