Oudjaarsdag: terugblik & vooruitblik

Oudjaarsdag, de laatste uren van 2018 zijn inmiddels ingegaan. Een mooi moment om als redactie even terug te kijken op het afgelopen jaar. Op de eerste plaats willen wij alle bezoekers hartelijk bedanken voor het vertrouwen in FsVisions het afgelopen jaar. Opnieuw hebben wij dankzij jullie een topjaar mogen beleven.

Het jaar 2018 was een jaar van de verschuiving zoals we het wel mogen noemen. Op 23 april nam Dovetail afscheid van Flight Sim World, een flightsim die net als Prepar3D voortborduurde op de EPS engine van Microsoft. De filosofie erachter was goed, maar de uitvoering was minder. Zeker op het gebied van third party addon support. Hierdoor haakten veel ontwikkelaars af en gebruikersaantallen liepen sterk terug. Het einde van Flight Sim World was helaas al snel een feit.

We zijn bang dat Aerofly FS 2 het ook zwaar gaat krijgen het komende jaar, al hopen we het natuurlijk niet. De SDK is nog steeds onder de maat en zeer beperkt gedocumenteerd. Tel daar bij op het nog steeds ontbreken van essentiële elementen zoals onder andere: ATC, een goede weather engine en AI Traffic. Ook zien we diverse ontwikkelaars een stapje terug doen als het gaat om de ontwikkeling van addons voor deze simulator. Research en Development investeringen moeten zich immers na verloop van tijd terugverdienen.

Dan de sims die het heel goed deden afgelopen jaar, om te beginnen Prepar3D, een stabiele flightsim die ook onder onze bezoekers zeer populair is. Zeker na de komst van versie V4.4 met alle verbeteringen en natuurlijk niet te vergeten PBR. De verschuiving zien we met name in het aantal FSX (Steam) gebruikers dat overstapt naar een nieuwe generatie flight simulators zoals Prepar3D. We zullen ook in 2019 nog veel van Prepar3D gaan horen dus ‘Be Prepar3D’!

De grootste verrassing dit jaar was X-Plane. Een sim die na het uitkomen van versie 11 enorm in populariteit is gestegen. Ook wij zien dat onze X-Plane artikelen steeds meer gelezen worden. De belangrijkste reden is dat veel oud FSX gebruikers nu op zoek zijn naar een zogenaamde ‘next-gen’ simulator. Veel ontwikkelaars zijn het aantal addons voor FSX aan het afbouwen waardoor veel bestaande FSX gebruikers overstappen op een alternatief. Wat de civiele sims betreft kom je dan als snel terecht bij Prepar3D of X-Plane. En kijk je dan puur grafisch dan zal je keuze misschien eerder op X-Plane vallen.

Ontwikkelaars zien deze trend ook en zijn hier al handig op in aan het spelen. Een mooi voorbeeld is HiFi Simulations met Active Sky voor X-Plane. Het komende jaar zullen we ons dan ook naast Prepar3D meer op X-Plane 11 gaan richten in onze artikelen. We kijken nu al in spanning uit naar wat 2019 ons gaat brengen.

Namens de gehele FsVisions redactie wensen wij iedereen alvast een fijne jaarwisseling!

2 Reacties

  1. Bram Stikkel schreef:

    Dank jullie wel voor al het werk dat jullie in FSVisions steken.
    Ik geniet er elke dag van !
    Hartelijke groet en ook een super gezegend 2019!

  2. Marc schreef:

    Goed stuk en mooie samenvatting van de ontwikkelingen in het afgelopen jaar. Een fijn jaar wens ik iedereen….