Review: Trondheim-Vaernes X v2.0

Nu het langzaam winter begint te worden en de landschappen wit worden is het voor de flightsimmer altijd leuk om op zoek te gaan naar een winterse bestemming. Daarom in deze review aandacht voor het Noorse Trondheim-Vaernes, uitgebracht door Aerosoft. De ontwikkelaar van dit vliegveld is Jo Erlund Sund, ook de man achter o.a. Oslo.

Trondheim-Vaernes is de internationale luchthaven van Trondheim en ligt ca. 19km ten oosten van deze stad. Het stamt uit 1887, toen het in gebruik werd genomen door het Noorse leger. Op dit moment is het is ongeveer de vierde luchthaven van Noorwegen qua drukte. Het vliegveld beschikt over 2 terminals en 2 landingsbanen. Op dit moment is er echter maar 1 baan in gebruik, dit is ook de grootste van de twee. Met name SAS, Norwegian en Wideroe voeren veel vluchten uit vanaf Trondheim. De belangrijkste route is die naar Oslo.

 

Aanschaf en installatie

Het installatiebestand is ca. 3.6 GB groot. De installatie verloopt eenvoudig via de wizard van Aerosoft.

Aan het einde van de installatie worden de charts geïnstalleerd via het programma NavDataPro Charts en SODE voor de bewegende objecten. In mijn geval werd bij deze installer niet herkend dat NavDataPro al geïnstalleerd was. Ik heb mijn bestaande installatie maar overschreven. Een klein schoonheidsfoutje.

Een ander nadeel van de installatie in Prepar3D v4.1 is dat de locatie van de installatie niet zelf bepaald kan worden en er geen gebruik gemaakt wordt van de standaardmanier van installatie buiten de sim. Dit betekent dat bij een update je de sceneries opnieuw zult moeten installeren.

 

Configuratie van Trondheim-Vaernes

Nadat de installatie is voltooid wordt direct de configtool opgestart. Als SODE geïnstalleerd is worden de seizoenen en de belichting al automatisch voor je geregeld. Maak je hier geen gebruik van dan zullen er meer opties beschikbaar komen waardoor je dit via de configtool kunt instellen.

 

Documentatie

Het vliegveld wordt ook geleverd met de benodigde handleiding en een aantal charts. Zoals hierboven reeds vermeld komen de charts via de tool NavDataPro. Vanuit deze tool zijn de charts op te vragen en eventueel ook uit te printen. Door ze weer als PDF te printen kun je ze ook weer digitaal op bijvoorbeeld de tablet gebruiken. De tool zelf is handig, echter als je een tweede scherm of device gebruikt voor je charts kan dit wat omslachtig werken.

 

Let’s do some testing!

Nu is het tijd om de sim te starten en door middel van de ‘slew’ functionaliteit een rondje langs het vliegveld te maken. Wat direct opvalt is de hoeveelheid details die aanwezig zijn. De stenen bij de tunnels, een rijdende trein, 3d gras en bloemen… Een ander gaaf detail is dat er echt passagiers instappen als het vliegtuig aan de gate staat. Hiervoor is het niet nodig om een bepaalde frequentie in te stellen, het werkt gewoon! Bekijk de beelden hieronder:

 

Trondheim in de winter

De seizoenen wisselen automatisch mee met de tijd van de sim. Zodra de winter dus is aangebroken en het gebied rondom Trondheim wit is geworden, zal dit op het vliegveld ook het geval zijn. Er is veel aandacht besteed aan de winter textures, en dat is te zien. Er is wel nog een brug die groen blijft (zie screenshot hieronder), maar dat is dan ook het enige.

 

De omgeving

De scenery van Trondheim beperkt zich niet alleen tot het vliegveld zelf. Ook de omgeving is men niet vergeten tijdens de ontwikkeling van deze scenery. Zo is er een groot deel van de omgeving van voorzien van foto realistische textures. Onderstaande afbeelding laat dit zien. De kleuren matchen niet geheel met ORBX FTX Global, maar tijdens het aanvliegen valt dit niet zo op.

Performance

De performance is altijd belangrijk voor de ervaring. Hiermee zit het wel goed. Zo ligt Trondheim in een redelijk kale omgeving, waardoor de performance niet negatief beïnvloed wordt door bijvoorbeeld een grote stad in de buurt. Daarnaast is er niet heel veel AI verkeer. In combinatie met ActiveSky lag de performance op het testsysteem zo rond de 50 FPS, wat prima is. Door middel van de configurator kunnen er nog een aantal opties worden in- en uitgeschakeld.

 

Conclusie

Jo Erlend Sund heeft weer goed werk afgeleverd met dit prachtige Noorse vliegveld. Voor een redelijke prijs van €18 heb je een mooie winterse bestemming erbij. De performance is uitstekend, en er zitten genoeg details in de scenery, zoals de boardende passagiers en de tunnels met rijdende treinen. Kijkend naar de minpunten dan zijn dit met name wat technische zaken, zoals de manier van installatie en het gebruik van NavDataPro wat wellicht niet iedereen kan bekoren.

 

Het test systeem

Intel Core i7 CPU 4790k @ 4.6 GHz
16 GB DDR3 RAM
Nvidia GeForce GTX 1080ti 11GB
Windows 10 Professional – 64 bit
Simulator: Prepar3D V4.1

Aerosoft Trondheim-Vaernes X v2.0

€18
9

FsVisions Score

9.0/10

Positief

  • Veel details
  • Goede performance
  • Uitgebreide configuratie

Negatief

  • Installatie methode van Aerosoft
  • Gebruik van NavDataPro voor de charts

1 Reactie

  1. Marc schreef:

    Een extra reden om weer eens naar Noorwegen te vliegen. Spannend om naar het onherbergzame noorden te koersen, waar de winter nog donkerder is dan hier. Bedankt voor de review.