Review: FlyTampa Schiphol

Een aantal dagen geleden bracht FlyTampa Schiphol Amsterdam op de markt voor FSX en Prepar3D. We hebben jaren lang plezier gehad van Aerosoft Mega Airport Schiphol maar deze scenery was van 2010 en raakte steeds sneller verouderd. Daarnaast was de performance van deze scenery nu ook niet echt iets om vrolijk van te worden. FlyTampa zag de noodzaak van een nieuw Schiphol en begon in 2015 met de ontwikkeling van Schiphol Amsterdam. De eerste previews die volgden waren fantastisch en de verwachtingen van deze scenery waren dan ook hooggespannen. Weet FlyTampa deze hoge verwachtingen van Schiphol waar te maken? We gaan het zien in deze review.

Aanschaf en installatie

De aanschaf verloopt eenvoudig via The Flightsim Store en na aanschaf ontvangen we direct de downloadlinks en de bijbehorende productcodes. We downloaden totaal 2 bestanden, het eerste bestand is de installer en het tweede bestand is het data bestand dat de installer nodig heeft voor de installatie. De grote van dit data bestand is ongeveer 1.8 GB. Na het opgeven van de productcode verloopt de installatie verder soepel en binnen enkele minuten staat de Schiphol Amsterdam scenery in onze Prepar3D map. Aan het einde van de installatie krijg je nog het FlyTampa configuratie scherm te zien, dit behandelen we in het volgende hoofdstuk.

 

Configuratie van Schiphol Amsterdam

Bij een complexe scenery als deze is het verstandig om de scenery voor gebruik eerst even goed te configureren. Welke opties ga je wel, en welke opties ga je juist niet gebruiken. Dit kan eenvoudig met de configuratie tool van FlyTampa. Heb je meerdere scenery’s van FlyTampa dan zal dit je bekend zijn, maar mocht Schiphol je eerste FlyTampa scenery zijn, neem dan deze opties eerst even goed door.

De werking hiervan wordt ook uitgebreid beschreven in de handleiding dus daar zullen we niet al te diep op in gaan verder. Belangrijk om te weten is dat veel van de opties effect hebben op de performance. Wil je bijvoorbeeld veel of weinig auto’s op de parkeerterreinen? Of wil je veel, weinig of gewoon geen verkeer op de snelwegen rondom Schiphol? Het is eenvoudig naar eigen wens in te stellen. Ook een mooie optie is bijvoorbeeld om sneeuw textures te installeren. Of wat te denken van verschillende AFCAD opties met verschillende windrichtingen? Het is allemaal mogelijk en goed uitgewerkt door FlyTampa.

 

Documentatie

Niet geheel onbelangrijk is de documentatie of handleiding die meegeleverd wordt. Hoewel wij als flightsimmers een handleiding vaak links laten liggen is het toch de moeite waard om deze even goed door te nemen, zoals ook in dit geval. De handleiding komt in de vorm van een PDF bestand met 9 pagina’s en bestaat uit een inleidend deel, wat algemene informatie en feiten over Schiphol en verder een overzicht voor de optimale instellingen in FSX. Er is geen instellingen overzicht voor Prepar3D gebruikers, maar de instellingen van FSX zijn over het algemeen ook in Prepar3D te gebruiken. Actuele charts van Schiphol zijn niet bijgesloten, hiervoor wordt verwezen naar de website van AIS-Netherlands.

 

Let’s do some testing!

Wordt je al nieuwsgierig? Dan wordt het tijd om een virtueel bezoek te brengen aan Schiphol. We starten Prepar3D op en na het inladen van de scenery staan we op het platform. We stappen met onze Avatar het vliegtuig uit en wat we dan te zien krijgen hebben we zelden zo mooi gezien als in deze scenery. De terminal, gates, bagage karren, push-back trucks, bussen, geanimeerde platform medewerkers het is er allemaal. Het woord detail heeft voor FlyTampa een zeer grote betekenis en dat zien we overal in terugkomen tijdens het vervolg van onze FlyTampa Schiphol tour. We zullen in deze review zoveel mogelijk gebruik maken van screenshots, een beeld zegt immers meer dan duizend woorden…

 

Schiphol Tour

We beginnen onze tour aan de voorkant op Schiphol plaza. Het is mooi om te zien hoe de bekende rode Sternet bussen hier voorbij rijden. Ook de reclame uitingen die we rondom ons zien zijn herkenbaar en goed uitgewerkt. Dan door naar het panoramaterras zelfs deze plek waar je met je toestel echt niet komt is tot in de kleinste detail nagemaakt. Van de Fokker 100 tot de informatieborden en de telelens alles kun je hier vinden. En niet slordig afgewerkt, nee zelfs van zeer dichtbij zie je dat er aandacht besteed is aan al deze details. Als je vanaf het panoramaterras over de luchthaven kijkt krijg je echt het bekende ‘schiphol gevoel’, je ziet dynamiek van de luchthaven onder je zoals de bussen, bagagekarren, authority voertuigen, pushback trucks en natuurlijk AI Traffic als je hier gebruik van maakt.

Als we verder kijken zien we dat eigenlijk alles wat we tegenkomen er zeer goed uitziet, zo zien we op Schiphol Oost de diverse onderhouds-hangars en natuurlijk de bekende EC-135 van de Politie en de DO-228 van de kustwacht. Ook de vracht terminals zijn aanwezig, opvalt hoe FlyTampa hier om is gegaan met de glas-textures. Deze zijn deels transparant gemaakt zodat je er als het ware doorheen kan kijken. Zo kunnen we nog wel even doorgaan met het opnoemen van alle details, deze scenery voelt niet alleen als compleet maar is ook daadwerkelijk compleet.

Alles is zeer mooi ontworpen en de texures die gebruikt worden zijn van hoge kwaliteit. Ook willen we nog even een kanttekening plaatsen dat het mogelijk is om twee verschillende texture sets te downloaden via de website van FlyTampa. Je kan kiezen uit de high of low-resolution packs. Met de lage resolutie textures voorkom je eerder een OOM (Out Of Memory) foutmelding en geef je jouw systeem wat meer “lucht” om alles te kunnen behappen bij een complexe scenery als Amsterdam Schiphol.

 

Winter wonderland

Schiphol omtoveren tot winter wonderland kan met 1 druk op de knop. Via de configurator van FlyTampa kan je kiezen voor de winter textures. Zo krijg je naast een winters landschap ook een witte luchthaven te zien. Deze textures zijn mooi uitgewerkt, het is niet zo maar even een witte layer over de bestaande textures plaatsen. Je ziet dat FlyTampa moeite heeft genomen om een zo natuurlijke weergave te creëren voor deze textures. Vooral tijdens deze dagen rondom kerst kan dat mooie sfeerbeelden opleveren.

 

De omgeving van Schiphol

De scenery van FlyTampa Schiphol Amsterdam beperkt zich niet alleen tot Schiphol. Ook de omgeving is men niet vergeten tijdens de ontwikkeling van deze scenery. Zo is er een groot deel van de omgeving van Schiphol voorzien van foto realistische textures. Onderstaande afbeelding laat het verschil duidelijk zien als we de winter-textures installeren en de rest van de omgeving gebruik laten maken van de default textures. Dit gebied strekt zich uit van Amsterdam tot aan Lisse. Een groot gebied dus. In de directe omgeving van Schiphol zijn veel kantoren, bedrijven en boerderijen nagemaakt, al missen we wel een aantal toonaangevende objecten zoals de Amsterdam Arena en de hoogbouw van Amsterdam. Dit kan aan de andere kant weer eenvoudig verholpen worden met de gratis scenery van NL-2000 die overigens prima samenwerkt met deze scenery van FlyTampa.

 

Performance

Altijd een hot item is de performance van een bepaalde addon voor FSX of P3D. In dit geval is het niet anders, we willen uiteraard graag weten hoe het zit met de performance van Schiphol Amsterdam. Toch zal het antwoord je alles meevallen. De performance van deze scenery is namelijk geweldig te noemen. Zeker bij een complexe luchthaven zien we toch altijd wel grote frame-drops binnen FSX en P3D. Maar met ons test-systeem haalden we gemiddeld 30FPS inclusief AI Traffic en gebruik van Active Sky 2016. Voor een scenery als deze mogen we dan zeker niet klagen. Daarnaast is het middels de configurator mogelijk om diverse opties aan of uit te zetten om zo nog enige performance winst te behalen. Uiteraard zal de performance zoals gebruikelijk per systeem verschillen, maar met de huidige technieken is de performance die FlyTampa met deze scenery heeft weten te realiseren prima in orde.

 

Conclusie

Dat FlyTampa hier knap staaltje werk heeft laten zien mag duidelijk zijn na het lezen van deze review. We kunnen dan ook niet anders concluderen dat deze scenery zijn prijs van 28 Euro dubbel en dwars waard is. Zelden kwamen we een scenery tegen die zo gedetailleerd is als deze Schiphol scenery van FlyTampa. Daarnaast is de performance voor een complexe luchthaven als Schiphol gewoon prima in orde. Hier en daar kwamen we wat kleine foutjes tegen, maar we zijn er zeker van dat deze nog middels een update verholpen zullen worden. Wat ons betreft is FlyTampa Schiphol Amsterdam dé scenery van 2016.

 

Het test systeem

Intel Core i7 CPU 4790k @ 4.6 GHz
16 GB DDR3 RAM
Nvidia GeForce GTX 970 4GB
Windows 10 Professional – 64 bit
Simulator: Prepar3D V3.4

FlyTampa Schiphol Amsterdam

€ 28,00
9.5

FsVisions Score

9.5/10

Positief

 • Zeer gedetailleerd
 • Uitstekende performance
 • High en Low texture sets

Negatief

 • Hier en daar nog wat kleine foutjes

17 Reacties

 1. Marc schreef:

  Bedankt voor de recensie. In depth en uitstekend leesbaar. Ik heb altijd performance issues gehad met Schiphol van Aerosoft, een reden voor mij om daar niet al te vaak te komen. Flytampa werkt tot nu toe prima op mijn systeem, maar ik gef nog steeds de voorkeur aan een boxed versie van de software.

 2. Thierry schreef:

  Bedankt voor de recensie, heb wel even een vraagje want welke ai Traffic gebruiken jullie?

 3. Joop schreef:

  Is deze release van Schiphol ook nog getest in combinatie met de NL2000 scenery ?

  • Matthijs schreef:

   Jazeker, heb je het volledige artikel gelezen? NL-2000 werkt prima samen met deze scenery. Quote uit de review:

   “…Dit kan aan de andere kant weer eenvoudig verholpen worden met de gratis scenery van NL-2000 die overigens prima samenwerkt met deze scenery van FlyTampa.”

   • Joop schreef:

    Sorry, dat had ik over het hoofd gezien. Mooi dat e.e.a. samenwerkt

    • Matthijs schreef:

     Geen probleem, in mijn sim gaat het naadloos in elkaar over. Een prachtige combinatie!

     • Joop schreef:

      Toch wil ik even kwijt, dat de FlyTampa versie ook geheel over Amsterdam valt, waardoor NL2000 3D objecten wegvallen en ook de heliport Amsterdam. Derhalve moeten de onderdelen NL2000 3D en NL2000 heliports in de FS library boven de FlyTampa Amsterdam

 4. Matthijs schreef:

  Bedankt voor de aanvulling Joop, het klopt inderdaad dat de NL2000 3D en heliports boven de FlyTampa regel moet staan in de FSX/P3D Scenery Library.

 5. Joop/ NL2000team schreef:

  En we hebben nu inmiddels ook ontdekt, dat FlyTampa bij het installeren de default.xml ( in de map autogen ) omzet van de encoding Ansi/16 naar UTF8 en hierdoor kan onze installer het default.xml voor de gebruikte autogen niet bijwerken . Wij moeten nu aan de slag om onze installer aan te passen. Waarom FlyTampa e.e.a. heeft gedaan is een raadsel, want andere scenery installers zullen tegen hetzelfde fenomeen aanlopen.

 6. Emiel schreef:

  Goede recensie! Even een vraagje, is deze scenery ook compatibel met de Mega Scenery Earth: The Netherlands?
  Alvast bedankt

  • Webmaster schreef:

   Wij hebben dat zelf niet kunnen testen maar van horen zeggen zou het moeten werken als je maar wel de Schiphol scenery hoger in je libary zet dan Mega Scenery Earth.

 7. Jan schreef:

  rwy 22 staat bij mij als rwy 04.
  En helaas werkt er bij wide body s maar 1 gate.

 8. Marcel schreef:

  Rijden de vliegtuigen aan de goede kant? Om een voorbeeld te geven, ik wil bij de D-terminal richting baan 09. Dan moet ik via Bravo maar het ai-verkeer zou dan de kortste route nemen zoals bij de afcad van Aerosoft Amsterdam , en neemt dan de Alpha-route. Dan zou je dus ai verkeer kunnen tegenkomen op je taxiway. kan ik dat bij deze software van Fly Tampa ook verwachten?