Review: FS2Crew: RAAS Professional

Microsoft Flight Simulator heeft op 18 augustus haar eerste verjaardag gevierd. Ook de verschillende developers beginnen het platform steeds meer te omarmen. Waar in het begin vooral vliegvelden en stedenpakketten verschenen, kwamen ook later vliegtuigen en diverse tools. Ook FS2Crew is vanaf het begin al actief met hun add-ons voor Microsoft Flight Simulator. Op de valreep van het oude jaar is daar nu ook RAAS Professional bijgekomen.

 

Introductie RAAS:

RAAS is een extra en optioneel veiligheidssysteem, bedoeld om de piloten te helpen situaties beter zichtbaar te maken, de risico’s op ‘runway incursions’ te verminderen en de operationele kosten te verlagen. Aldus de ontwikkelaar van het systeem Honeywell. RAAS staat voor ‘Runway Awareness and Advisory System’. Concreet zal het systeem hoorbare meldingen geven bij het naderen van een bepaalde baan, aanwezige baanlengte, maar bijvoorbeeld ook bij een onstabiele nadering… Onder andere Alaska Airlines, Ryanair en Emirates gebruiken dit systeem actief in hun toestellen.

In 2017 landde een Airbus A320 van Air Canada bijna op een Boeing 787 van United die op de taxibaan stond te wachten om op te stijgen op baan 28R. De piloten hadden pas op het allerlaatste moment door dat zij niet op baan 28R afkoersten, maar op de naastgelegen taxibaan. Gelukkig hadden de piloten dit net op tijd door en werd een enorm ongeluk afgewend. Hier had een systeem als RAAS de piloten al veel eerder kunnen waarschuwen…

Voor deze review wordt gebruik gemaakt van Microsoft Flight Simulator (1.21.18.0 Beta) in combinatie met de FlyByWire A320nx (experimental versie), de gebruikte versie van RAAS is v1.0.4.

 

Product & Features:

  • Make your flights in Microsoft Flight Simulator safer and more realistic by adding RAAS to your aircraft!
  • RAAS Professional (Runway Awareness and Advisory System) models the aural ‘Smart Landing’ and ‘Smart Runway’ calls included in the real-world Honeywell RAAS unit.
  • These audio calls offer improved situational awareness for pilots to help reduce the risk of runway incursions and accidents by providing aural alerts during taxi, takeoff, final approach and landing/roll-out operations.
  • Many real-world airlines have RAAS installed on their aircraft to improve safety.
  • The software is professional grade, highly configurable, and is ideal for power users who want to model airline-specific options and who want maximum control over how RAAS functions in flight simulator.
  • We studied the Honeywell RAAS manuals down to every last detail, and modeled every system with an eye toward achieving ultimate technical accuracy.
  • Controllable via the MSFS Toolbar.
  • Works with all aircraft in your hangar.
  • Powerful user options give you complete control over RAAS, and allow for complete customization to match you or your Virtual Airline’s specific needs.
  • Create aircraft specific RAAS Profiles for individual aircraft.

 

Wat goed is om te beseffen is dat RAAS data uitleest van al je vliegvelden en op basis hiervan de profielen maakt van waar de startbanen liggen. Mocht je dus een add-on gebruiken waarin een nieuwe startbaan is toegevoegd, maar deze zit nog niet standaard in MSFS, dan zal RAAS deze wel herkennen. Op dit moment is er echter nog wel de beperking dat RAAS niet de data kan uitlezen van vliegvelden uit de Marketplace (en de Premium/Premium Deluxe vliegvelden) omdat deze encrypted is. Add-ons uit de Community map en andere libraries kunnen wel gewoon worden uitgelezen. FS2Crew werkt op dit moment aan een oplossing voor dit issue. Er waren ook issues met Navigraph gebruikers, maar deze zijn in v1.0.4 verholpen.

 

Aanschaf en installatie

FS2Crew heeft haar web site recent vernieuwd een RAAS kan direct via de web site worden aangeschaft. Na aankoop ontvang je een serienummer in je account. Hierna kun je RAAS Professional eenvoudig installeren met behulp van de ‘FS2Crew Product Manager’.

Veel ontwikkelaars kiezen er tegenwoordig voor om een eigen Product Manager mee te leveren. Vanuit hier kun je dan eenvoudig installaties en updates uitvoeren. Hierdoor ontstaat voor de eindgebruiker wel weer een wirwar aan verschillende applicaties, denk hierbij aan de FlyByWire Installer, Aerosoft One, Contrail, Orbx Central…

De FS2Crew Product Manager ziet er simpel uit en werkt zichzelf bij indien nodig. Je kunt er voor kiezen om de FS2Crew Product Manager ook automatisch met Windows te laten starten, zodat deze volledig automatisch op updates kan controleren.

Via het linker menu kun je één van de add-ons kiezen en direct installeren. Hierna krijg je ook direct het scherm waarin je je serienummer kunt ingeven. Na activatie ziet het scherm er als volgt uit:

 

Mocht er een update verschijnen dan zie je dat direct en kun je met één druk op de knop de nieuwe versie installeren.

De nieuwste versie v1.0.4 bevat het volgende changelog:

1. Reminder:  RAAS cannot currently read “encrypted” airports.  This applies to payware Marketplace airports and Premium/Deluxe airports. We don’t expect Asobo to be unencrypting these airports anytime soon.  So, we are currently working on a tool for create profiles about encrypted airports and this way provide data to let RAAS work fine on those airports.
2. Navigraph:  There is now a new option on the settings panel named: “DETECT SCENERY CHANGES (AUTOMATICALLY)”. When unchecked, this will prevent from scanning MSFS scenery looking for changes, and as a result, prevent RAAS from crashing. We are aware that this is not a complete solution to the issue and also, we already talked to the Navigraph development team about it, and they are working with us to find a better solution. This temporal solution will allow you to reactivate the Navigraph “NAVDATA CENTER” in the taskbar.
3. “Incorrect input string format” Error: This hot fix should fix this error. In case it doesn’t, let us know.
4. Pin button: Now you can lock the RAAS window on top, same as with FBW and Pushback Express.

 

Documentatie

Er wordt geen documentatie meegeleverd. Nu is RAAS op zichzelf geen complexe tool, maar ik had zelf toch wel wat hulp nodig om RAAS aan de gang te krijgen. Gelukkig heeft FS2Crew tegenwoordig een eigen Discord kanaal waar je snel wordt geholpen.

Ook in deze review kwam ik erachter dat het toch wel fijn is om iets van documentatie te hebben. Nu zag ik bijvoorbeeld nergens een mogelijkheid om RAAS profielen te kunnen importeren en exporteren. Nadat ik deze suggestie deed op het Discord kanaal blijkt dat de profielen als *.XML bestand in de RAAS map in je gebruikersaccount worden opgeslagen. Vanuit hier kun je weer een kopie maken of er nieuwe profielen bijzetten. Bijgaand de locatie:

Aan de slag!

Zodra je Microsoft Flight Simulator start zal op de achtergrond automatisch het FS2Crew Command Center starten. Hier hoef je verder niets mee, maar zorgt voor een goede werking van de FS2Crew programma’s en o.a. logging.

Tijd om de proef op de som te nemen… We starten MSFS voor een vlucht vanaf het regenachtige Eindhoven Airport, gedownload via flightsim.to. Eénmaal in de cockpit kun je het RAAS menu eenvoudig starten via de standaard toolbar. Hierna selecteer je ‘RAAS Professional’ en daarna voor ‘Launch application’. Het zwarte instellingen scherm wordt dan zichtbaar.

 

De eerste keer zal RAAS een database aanleggen met alle vliegvelden die het vindt.

Dan het menu verder in detail:

  • Bovenin vind je het gedetecteerde vliegveld en de meest nabijgelegen baan (in ons geval vanaf stand 4 is het dichtstbijzijnde startpunt baan 21)
  • In het midden kun je een profiel kiezen; je kunt bijvoorbeeld per type vliegtuig of per airline een nieuw profiel aanmaken. In de selectievakjes kun je aangeven waar je wel of niet op geattendeerd wilt worden en ook kun je een profiel instellen als standaard
  • Onderin vind je de logging. Normaal gesproken zul je hier niet naar kijken, maar op het moment dat er iets misgaat biedt dit waardevolle info.

Controleer tot slot of RAAS is geactiveerd (groene knop), en je kunt dit scherm wegklikken. RAAS is nu actief en je hoeft hier de rest van je vlucht verder niet meer naar om te kijken. Optioneel kun je het instellingenscherm nog vastpinnen (bijv. op een tweede monitor).

Om toch een idee te krijgen van de waarschuwingen die je krijgt heb ik hieronder de trailer van RAAS Professional voor Prepar3D genomen. Dit geeft je een goede indruk van wat je kunt verwachten:

 

Als je verder kijkt op internet zie je ook dat toestellen die uitgerust zijn met RAAS ook meldingen kunnen tonen op de navigatie displays. Een voorbeeld zie je hieronder:

Vanwege de complexiteit (hiervoor moet RAAS ingrijpen op de systemen van het vliegtuig waar je mee vliegt) is dit niet meegenomen in de tool. Jammer, maar volkomen begrijpelijk. Dergelijke opties zul je dus alleen gaan terugvinden als de ontwikkelaar van het toestel dit zelf gaat inbouwen.

 

Instellingen

In het menu zitten nog een tweetal onderliggende tabbladen met instellingen:

Zo kun je onder andere eenheden instellen als meter/feet, minima en maxima voor flaps, baanlengte en aanvliegsnelheden. Genoeg opties dus om RAAS perfect in te stellen voor je eigen vliegtuig! Helaas zijn er nog geen functionele mogelijkheden om profielen te importeren of te exporteren. Zoals hierboven genoemd bij het kopje ‘Documentatie’ kun je profielen wel via de Windows verkenner kopiëren en verspreiden.

 

Performance

Tijdens het gebruik van RAAS heb ik geen performance verlies kunnen waarnemen, ondanks dat er toch extra tools draaien op de achtergrond. In het verleden waren er wat performance issues van tools die gebruik maken van SimConnect, maar dit is nu zeker niet het geval.

 

Conclusie

RAAS Professional is een geweldig simpele tool die je vluchtervaring verder verbetert! Je wordt actief geattendeerd op het kruisen of naderen van startbanen, op baanlengte en meer. Als je het eenmaal hebt ingesteld heb je er geen omkijken meer naar. Voor de vliegers die ook Prepar3D of FSX gewend zijn in combinatie met RAAS is het gebruik wel wat omslachtiger, maar dit heeft meer te maken met Asobo dan met FS2Crew.

De ontwikkelaar is actief en eerlijk over de features. Zo is te lezen op de productpagina dat op dit moment Martketplace vliegvelden en andere Premium/Premium Deluxe vliegvelden niet kunnen worden uitgelezen. Tijdens de review heb ik ook getest met FlyTampa’s Kopenhagen (aanschaf via Marketplace) en RAAS werkt hier gewoon. Voordeel van MSFS is dat de hele wereld al op satelliet data is gebaseerd, dus de locatie van add-on vliegvelden komt overeen met de locatie van de standaard vliegvelden. In de toekomst kunnen hier wel wat afwijkingen onstaan als er bijv. een add-on uitkomt met een nieuwe startbaan die nog niet in MSFS aanwezig is, of als je een vliegveld gebruikt uit de Marketplace dat standaard niet aanwezig is in MSFS. Echter zijn deze scenerio’s nu nog op één hand te tellen.

Met RAAS haal je een compleet product in huis, het enige dat (logischerwijs) mist zijn de meldingen op de navigatie displays. Mocht je dit belangrijk vinden dan zul je hiervoor toch moeten wachten op een RAAS implementatie door de ontwikkelaar van het vliegtuig. Zo is het FlyByWire team ook sinds juni bezig met een RAAS implementatie.

FS2Crew levert in ieder geval weer een mooie tool af en mocht je een aanschaf overwegen, op dit moment kun je de tool aanschaffen met 50% korting dus voor €19,99!

 

Het test systeem

Intel Core i7 CPU 4790k @ 4.4 GHz
16 GB DDR3 RAM
Nvidia GeForce GTX 1080 Ti 11GB
Windows 10 Home 2021H2 – 64 bit
Simulator: Microsoft Flight Simulator 1.21.18.0

FS2Crew: RAAS Professional

€ 19,99
8.5

FsVisions Score

8.5/10

Positief

  • Eenvoudige installatie en updates
  • Integratie in het MSFS menu
  • Werkt met alle vliegtuigen
  • Veel instelmogelijkheden
  • Realistischere vluchten

Negatief

  • Meerdere schermen actief in de sim
  • Alleen audiovisuele waarschuwingen
  • Missende documentatie

2 Reacties

  1. Malte schreef:

    Hartelijk dank voor de review, erg leuk om te lezen, de prijs is ook ok 😉

Toggle Dark Mode