Review: FSFX Immersion serie

Inleiding

De PMDG NGX, 777 en Aerosoft Airbus X zijn op zichzelf natuurlijk al prachtige addons. Is het mogelijk om deze addons nog beter te maken? Het antwoord komt van Oldprop Solutions, de ontwikkelaar achter de FSFX serie. Zij hebben namelijk voor ieder type een pakket uitgebracht onder de naam Immersion met zeer realistische effecten voor deze bovenstaande addons. Het is begonnen met de PMDG 777, vervolgens was de Aerosoft Airbus X aan de beurt en afgelopen maand is het Immersion pakket voor de PMDG NGX uitgebracht. De hoogste tijd dus om deze toestellen uit onze virtuele hangar te rijden voor een aantal testvluchten in combinatie met FSFX Immersion.

 

De Installatie

Na aanschaf verloopt de installatie eenvoudig. Via je persoonlijke account op de website van FSFX Packages ontvang je de producten en de bijbehorende activatie keys. Na activatie kan je het product vervolgens direct downloaden en installeren. Het downloaden van de NGX Immersion variant gaat via VFXCentral, een programma dat ook direct de laatste updates download en verwerkt zodat je altijd beschikt over de meest recente versie. De bijgesloten manuals zijn ook online in te zien via je Old Prop Solutions account.

Makkelijk installeren via je Old Prop account

Na de installatie kan je het product volledig configureren door aan te klikken welke effecten je wel of niet wilt zien. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om bepaalde effecten te minimaliseren wat de performance weer ten goede komt. Doormiddel van het configuratiepanel kan je alles geheel naar eigen voorkeur instellen, wil je bijvoorbeeld alleen de touchdown effecten? Dan zet je de rest met een druk op de knop uit. In ons geval selecteren we alle effecten en met 1 muisklik worden alle effecten direct ingeladen in de simulator. Dit werkt bij alle 3 de Immersion pakketten vrijwel geheel op dezelfde eenvoudige wijze. We installeren alle effecten van de PMDG 777, NGX en de Aerosoft X en starten vervolgens Prepar3D, klaar om alle addons met bijbehorende effecten te testen!

 

Inbegrepen effecten

 • Contrails
 • Cold Start Smoke
 • Engine Jet Wash
 • Engine Condensation
 • Lateral Jet Blast on Rotation
 • Volumetric Lighting
 • Wing/Flap/Engine Vortices
 • Brake Dust
 • Engine Water Spout
 • Raindrops From Fuselage
 • Wheel Spray
 • Wing Condensation
 • Touchdown

FSFX1

777 Immersion

Als eerste starten we met de PMDG 777 in combinatie met het Immersion pakket, de effecten werken zowel op de 777-200 als de -300 serie. Aardig om te vermelden is dat FSFX Immersion ook een drietal ‘weather-themes’ meelevert die de ideale weersomstandigheden leveren om in te kunnen testen. Zo hebben we bijvoorbeeld Cold-Environment, Low-visibility en een thema met High Humidity omstandigheden om zo de ideale omstandigheden te kunnen aanbieden voor de Immersion effecten. Op deze manier kan je ook makkelijk en snel testen of bepaalde effecten naar wens werken. We kiezen voor het thema High Humidity om zo de condensation effecten te kunnen testen op de PMDG 777 serie.

Na de engine start taxiën we naar de startbaan, tijdens het taxiën valt ons direct op dat de vernieuwde verlichting een mooi effect geeft in het donker. Als we full-throttle over de startbaan gaan ontstaan er prachtige condens-effecten in de motoren, dit zien we ook op de vleugels zodra we het luchtruim kiezen. Dit zijn slechts enkele van de vele effecten die meegeleverd worden. Een afbeelding zegt vaak meer dan 1000 woorden, vandaar dat wij doormiddel van afbeeldingen geprobeerd hebben om een serie effecten in beeld te brengen.

Volumetric lighting in actie

Brake dust in combinatie met wing condensation

Wing condensation van dichtbij

 

A320 Family Immersion

De effecten die we gezien hebben bij de behandeling van de PMDG 777 zijn nagenoeg hetzelfde als de effecten die geleverd worden met het A320 Family Immersion pakket. Uiteraard helemaal aangepast naar de verhoudingen van de A320 serie. Voor onze testserie met de A320 kiezen we voor het weer van Active Sky Next, het is regenachtig dus een mooi moment om de regen-effecten van dichtbij te bekijken.

Wat ons direct al opvalt tijdens de walk arround zijn de regendruppels die als het ware van de vleugels afglijden, ook nu valt op hoeveel aandacht er is gegeven aan alle details. We keren terug naar de cockpit en starten de motoren, geven wat gas om vervolgens taxiën rustig naar de active runway. Aan de buitenkant zien we dat het regenwater de motoren wordt ingezogen en achter het toestel ontstaat de rain-wash zoals we deze ook in real life situaties zien.

Alle effecten zijn volledig aangepast op het gedrag van het type toestel, op maat berekend door FSFX. Alleen op deze manier krijgt Immersion het voor elkaar om de realiteit virtueel te benaderen in FSX en P3D. Dat daar aandacht in gestoken is zien we zeker terug in de weergave van de effecten. Ook bij de Airbus is dit goed terug te zien. We laten de onderstaande beelden voor zich spreken:

De vernieuwde touchdown effecten

Zeer realistische effecten in de regen

Duisternis in combinatie met Immersion geeft prachtige effecten

 

737 Immersion

Zoals in de inleiding al aangehaald maakt de 737 variant gebruik van een nieuwe installatie methode. FSFX heeft ervoor gekozen om dit pakket te installeren via VFXCentral. Het voordeel voor de gebruiker is, sneller installeren en als eerste op de hoogte van de laatste updates die direct te installeren zijn dankzij VFXCentral. Nog een voordeel van VFCCentral is dat je de Immersion effecten met 1 klik in diverse simulatoren tegelijkertijd kunt activeren. Zo kan je bijvoorbeeld FSX naast Prepar3D V2.5 en Prepar3D V3 draaien.

We starten het weather-theme voor de koude condities en beginnen met een Cold Engine start voor de 737. Tijdens het starten van de motoren ontstaat er een mooie rookpluim achter de motor. We testen nog even wat sneeuw en regen condities en ook hier zien we dezelfde effecten terug komen als we eigenlijk in de hele Immersion serie zien.

Ook voor de 737 variant geld dat de effecten helemaal op maak gemaakt zijn voor het 737 model. Het pakket is te gebruiken op alle variaties van de 737 NGX, dus van de -600 tot en met de -900 serie. Vooral de nieuwe verlichting zorgt voor realisme, zelfs vanuit de cockpit zijn de volumetric landingslichten goed zichtbaar. De verlichting is naar onze mening sterk verbeterd ten opzichte van de standaard PMDG NGX verlichting. Deze zijn goed te vergelijking met de “oude” Shock Wave Lights addon van A2A. Doormiddel van de onderstaande screenshots hebben we getracht om diverse effecten in combinatie met de PMDG NGX zo goed als mogelijk in beeld te brengen:

Take-off in wet conditions

Engine start van de 737-800 in koude condities

Landing lights, check!

 

Conclusie

Nadat we alle Immersion effecten uitgebreid getest hebben is er een ding duidelijk geworden. De kwaliteit van de FSFX Immersion pakketten ligt erg hoog. Effecten die zo gedetailleerd en spectaculair zijn als de Immersion effecten zijn we nog niet eerder tegengekomen. In combinatie met de juiste factoren geven de effecten een zeer realistische weergave van de werkelijkheid. Wat de performance betreft zit het ook wel goed. Dat was voor Old Prop Solutions ook het belangrijkste aandachtpunt tijdens de ontwikkeling van de Immersion serie. We hebben in verschillende condities gevlogen maar geen enkele keer hebben wij een merkbare performance dip kunnen bespeuren. Wel kan het natuurlijk zijn dat de resultaten per systeem verschillen. Eigenlijk kunnen we daarmee wel stellen dat de Immersion serie minimaal tot geen invloed heeft op de performance.

Daarnaast komt natuurlijk de vraag naar boven hoe de prijs in verhouding staat tot het product. Deze vraag is wat moeilijker te beantwoorden en zal ook voor iedereen anders zijn. Met omgerekend € 23 voor de A320 serie en € 25 voor de 777 en NGX serie is de prijs voor een effecten-addon aan de forse kant. Aan de andere kant krijg je zeker waar voor je geld en zal je niet snel teleurgesteld zijn in deze addon.

FSFX Immersion brengt als geen ander ultra-realistische weerfenomenen en omgevingsfactoren rondom het toestel in vrijwel alle omstandigheden op een fantastische wijze tot leven.

Het test systeem

Intel Core i7 CPU 4790k @ 4.6 GHz
12 GB DDR3 Geheugen
Nvidia GeForce GTX 760
Windows 10 Professional – 64 bit
Simulator: Prepar3D V3.1

 

FSFX Immersion serie

Vanaf $25
8.5

FsVisions Score

8.5/10

Positief

 • Zeer realistische effecten
 • Eenvoudige installatie
 • Geen invloed op performance

Negatief

 • Prijs is wat aan de hoge kant

3 Reacties

 1. Gert schreef:

  Ter info: Binnenkort ook te koop in de Luchtvaart Hobby Shop als download product.

 2. Tino Broekstra schreef:

  Dank voor het review. Had Immersion voor de 777 al geinstalleerd maar zag geen effecten. Even het thema met de vochtige lucht geselecteerd die je noemt in je review, en alles blijkt gewoon te werken. (Had de handleiding niet gelezen zoals de meesten onder ons nooit doen :P)

 3. Flightlevel 1000 schreef:

  Best prachtig om te zien maar als je in de cockpit zit, zoals bij mij, dan zie je niets van dat alles .Alleen de lichten.
  Bij de landing kijk je alleen naar de baan. Terugkijken in P3D gaat niet las ik.

Toggle Dark Mode