Review: FSX Steam Edition

Enige tijd geleden publiceerden wij op het forum al een eerste indruk van FSX Steam Edition. Deze eerste indruk hebben wij nu omgezet in een volledige review om zo goed de positieve en negatieve punten te kunnen beoordelen. Is FSX Steam Edition inderdaad een vooruitgang op de boxed versie van FSX? Deze vraag hopen wij met deze review te beantwoorden.

 

Inleiding

Op 18 december 2014 heeft Dovetail Games de steam editie van FSX (FSX SE) uitgebracht.
Naar aanleiding hiervan zijn wij toch wel benieuwd wat ze met FSX gedaan hebben, en of Dovetail inderdaad er in geslaagd is om diverse bug-fixes door te voeren in deze steam editie. Daarom hebben wij de proef op de som genomen en tijdens de sale periode op Steam voor slechts € 4.99 de Steam variant van FSX aangeschaft. Ook altijd handig om naast de fysieke DVD’s een backup variant in de Cloud te hebben staan. Voor deze prijs kan dat bijna geen miskoop zijn zou je denken.

Dovetail claimt diverse verbeteringen en bugfixes te hebben doorgevoerd in de Steam variant van FSX. Maar wat voor verbeteringen kan je verwachten?

  • Alles is omgezet met de VS 2013 compiler in plaats van de oude VS 2005 dit zou ten goede moeten komen van te performance binnen FSX Steam.
  • De GameSpy online mode is terug, eenvoudig gebruik maken van multiplayer.
  • Sterk verbeterde texture kwaliteit.
  • Diverse bugfixes en code optimalisaties in het algemeen.
  • De laadtijden zijn geoptimaliseerd, zodat het laden sneller verloopt
  • Verbeterde compatibiliteit met de besturingssystemen Windows 7 en 8

 

De Installatie

De installatie verloopt zoals je van Steam mag verwachten uitermate soepel. Geen gedoe met DVD’s, alles wordt direct op de juiste locatie voor je neergezet, eventuele updates worden ook automatisch geïnstalleerd zodat je ook niet meer naar om hoeft te kijken. Binnen een korte tijd stond dan ook de volledige FSX Steam Edition op onze SSD schijf.

 

De eerste Indruk

We starten vervolgens FSX Steam Edition voor de eerste keer op. Het eerst wat opvalt is het vernieuwd opstartscherm ofwel splashscreen, deze is aangepast aan de FSX Steam Editie. Onderin het splashscreen is het huidige versie nummer te zien. Het menu komt weer oud en vertrouwd over van de orginele FSX versie, hier zijn geen zichtbare wijzigingen in doorgevoerd.

Vooraf hebben we alvast een aantal addons geïnstalleerd om zo te bepalen of de Steam Editie problemen geeft met diverse addons. De volgende addons hebben we zonder problemen al vooraf kunnen installeren:

– FSUIPC
– SweetFX
– REX 4 Texture Direct
– DX10 Fixer
– EZCA Camera
– FTX Global + Vector
– NL-2000
– Alabeo Piper Sport
– Alabeo DA-40
– A2A Piper Cherokee
– Aerosoft Lelystad X
– Aerosoft Rotterdam X

De installers pakken netjes het juiste pad waar de FSX Steam installatie staat. Een enkele keer is het nodig om handmatig de locatie aan te geven. Het kan zijn dat niet alle addons die je gebruikt compatibel zijn met de Steam Edition van FSX. De meeste addonbouwers hebben echter hun addons reeds geschikt gemaakt voor de FSX Steam Edition.

We starten via het free flight menu een vlucht met de Alabeo Piper Sport op Lelystad Airport.
Het weer laten we regelen door Active Sky Next. Het laden verloopt soepel maar niet veel sneller dan de boxed versie van FSX, of er dus echt een merkbaar verschil is met de boxed variant is moeilijk te zeggen. Na het laden ziet alles er op het eerste oog scherp en goed uit, ook SweetFX en de DX10 fixer werken zonder problemen. Na een paar multiplayer sessies kunnen we vaststellen dat de mulitplayer modus ook werkt zoals deze zou moeten werken.

Performance

Dan de grote vraag, wat doen de FPS? We drukken op SHIFT+Z en schrikken behoorlijk van de rode getallen die in beeld komen, na twee keer kijken staat het er toch echt: Ruim 60 FPS in de VC. Dat betekend in ons geval ruim 20% winst t.o.v. de boxed FSX versie! En dat op dezelfde locatie en met hetzelfde toestel van Alabeo. De motor wordt gestart en al snel cruisen we rustig over Flevoland, ik zeg rustig want het gaat ongekend soepel en vloeiend, de textures blijven, net zoals we dat kennen van P3D, ook ver weg nog haarscherp, iets wat we met de boxed versie van FSX zelden voor elkaar kregen zonder de nodige tweaks.

Daarnaast is er zelden een micro-stutter te vinden. Tot nu toe zeer positief maar houden we het positief? Deze vraag kan volmondig met ja beantwoord worden. Gedurende de gehele test sessie van ruim een paar uur boven de NL-2000 scenery en een stukje Duitsland en België ben ik geen foutmelding of OOM tegengekomen.

Tussentijds zijn we diverse keren van toestel verandert om FSX SE zo zwaar mogelijk te belasten, ook hebben we via het menu diverse settings aangepast tijdens het vliegen. Dit gaf in de standaard versie van FSX vaak een crash tot gevolg, hier blijft alles er stabiel uitzien. Het geheugen wordt veel minder snel gevuld dan in de boxed versie van FSX, wat al snel de aanleiding was voor een OOM.

Conclusie

Na een aantal test sessies met FSX SE lijkt het er op dat Dovetail inderdaad een aantal performance verbeteringen heeft doorgevoerd in de Steam Edition. Deze zijn duidelijk waar te nemen in vergelijking tot de boxed versie. Tot nu toe kunnen we toch wel stellen dat het er prima uitziet en dat voor een Steam aanbieding van slechts € 4.99. Via Steam is het ook mogelijk om diverse DLC’s aan te schaffen voor FSX Steam Edition. Dit zijn echter vaak wel al addons die wat ouder zijn, de kwaliteit en diepgang is over het algemeen niet heel erg hoog.

Uiteindelijk blijft ook de basis van de Steam Edition natuurlijk de oude FSX waarbij je eigenlijk niet zonder tweaks kan. Verder is FSX Steam Edition een prima simulator, die zowel de ervaren vlieger als de beginner uren zoet zal houden.

FSX Steam Edition

€ 24,99
8

FsVisions score

8.0/10

Positief

 • Verbeterde versie van FSX
 • Performance is merkbaar beter
 • Altijd een backup via Steam
 • Scherp geprijst tijdens de Steam sales

Negatief

 • Blijft de oude FSX basis
 • Niet alle addons werken nog
 • Tweaks blijven nodig

19 Reacties

 1. henk paans schreef:

  fijn verhaal betreffende FSX-se ,maar hoe krijg je addon van NL2000 in deze installatie?

  • Webmaster schreef:

   Met de laatste installer is NL-2000 zonder problemen te installeren in FSX SE.
   Deze is te downloaden op de NL-2000 website.

   Quote:
   “Due to high demand of users to install the NL2000 version 4 in the Steam version FSX SE the installer is now compatible with both FSX and FSX SE. The new version is 4.0.66”

 2. Jaap schreef:

  Is zeker een goede alleen jammer er staan niet zo veel vliegtuigen bij verder super mooi

 3. Adrie schreef:

  Na het installeren van steam bleek waar de instrumenten zijn alleen maar zwarte gaten e zien m.a.w. de gauches erin ontbreken, alles opnieuw geinstalleerd probleem blijft.

 4. Tino Broekstra schreef:

  Is dat bij alle vliegtuigen zo, of alleen bij een bepaald vliegtuig?
  En installeer je wel als beheerder, met anti-virus uitgeschakeld?

  • adrie schreef:

   bij alle vliegtuigen hinderlijk als de Gauches niet kan zien alleen maar zwarte gaten

 5. Jaap schreef:

  De vliegtuigen staan er nu alle Gates staan nu bij na vol veder werk alles super mooi
  Gr jaap

 6. Jaap schreef:

  Hallo ik heb de ultimate treffic 2 geinstalleerd en die werk goed in de steam maar nu is hellemaal super staan er teminste veel vliegtuigen bij de gates. Gr Jaap

 7. Adrie Barentsen schreef:

  Hallo, misschien ben ik niet helemaal duidelijk geweest bij mij gaat het er om geen vliegtuigen bij de gates, te zien
  maar als ik naar het dashbord in het vliegtuig kijk zie ik alleen maar bij het instrumentenpanel holle zwarte gaten i.p.v. de bijbehorende meters(gauches) dus kun je ook niet vliegen!

 8. Tino Broekstra schreef:

  Volgens mij lopen hier twee vragen door elkaar. De vraag van Adrie, over de zwarte gaten in het panel, en de vraag van Jaap over UT2.
  Als ik het goed heb begrepen is de vraag van Jaap beantwoord, en werkt UT naar tevredenheid.

  De vraag van Adrie, blijf ik een vreemd verhaal vinden. Normaliter heb je gauges zitten in het panel. Als dit niet het geval is, en je dus tegen zwarte gaten aankijkt, is er bij de installatie van het betreffende vliegtuig iets niet goed gegaan. Als het bij alle vliegtuigen zo is, zou ik de repairfunctie eens uitvoeren.
  Helemaal als het ook voor komt in de vliegtuigen die door FSX Steam geleverd worden.
  Mocht de repair functie niet de oplossing bieden, dan zou ik FSX-SE er af halen en opnieuw installeren. Natuurlijk kan dat een hele klus zijn, helemaal als je veel addons hebt geïnstalleerd.

 9. Adrie Barentsen schreef:

  Bedankt voor je reactie, fsx heb ik er al 2x afgehaald en opnieuw geinstalleerd echter het probleem is niet opgelost ook nieuwe drivers geforce Nvidia opgehaald ook geen resultaat productiecode opnieuw aangemeld echter geen resultaat.
  Als er iemand een oplossing heeft zou ik dankbaar zijn.

  • Webmaster schreef:

   Beste Adrie, zou je deze vraag op het Forum van FsVisions willen plaatsen?
   Op deze manier kunnen we er wat dieper op in gaan en voorkomen we dat deze review een grote verzameling wordt van support-reacties. Alvast bedankt!

   http://www.fsvisions.nl/forum

 10. Mitch Nieman schreef:

  Beste Webmaster, IS het mogelijk om ook andere vliegtuigen zoals lufthansa, corendon en klm als traffic te krijgen? Ik heb namelijk geen flauw idee hoe dit mogelijk is?
  Groetjes Mitch

  • Matthijs schreef:

   Beste Mitch, dit is zeker mogelijk. Je hebt zowel freeware als payware de mogelijkheid om AI Traffic toe te voegen. Een freeware optie is: http://www.world-of-ai.com en voor een betaalde addon zou je eens kunnen kijken naar Ultimate Traffic 2 ut2.flight1.net

 11. Clen schreef:

  Hallo Adrie,
  weet niet of je het probleem inmiddels van de zwarte gaten in je radio/nav stack al opgelost heb ik had dit probleem ook en de oplossing heb ik gevonden om alle lege mappen in de download van steam eruit tegooien

 12. Jaap schreef:

  Hallo nog niet veel vliegvelden voor de steam

  • Tino Broekstra schreef:

   De meeste vliegvelden kunnen volgens mij gewoon in FSX SE geinstalleerd worden. Wellicht moet je het installatiepad even aanpassen naar de juiste directory.
   Overigens hebben de meeste ontwikkelaars inmiddels ook een installer voor de Steam versie van FSX uitgebracht. Het zou dus geen probleem hoeven te zijn een aantal mooie velden in FSX SE te installeren.

 13. Jaap schreef:

  Ja dat klopt ik heb Schiphol en Madrid er ook in maar daar heb de Airbus 320/321 ff moeite mee die begint gelijk de motoren testarten dat probleem is nu ook opgelost
  Bedankt hoor Tino

 14. Jaap schreef:

  Hallo Tiino
  Ik heb de vliegvelden van fsx geinstaleerd het werk goed het probleem Was de airbus 320. Die heb ik als ik start moet de fsx steam dan kom hij gelijk in beelt kan ik gelijk beginnen dat was dus niet goed dus nu de standaard 127 sp geen probleem meer gr jaap

Toggle Dark Mode