Review: Grand Island Sim Banjul

Zo af en toe wordt je verrast door het werk van een nieuwe ontwikkelaar. Zo was dit voor mij ook het geval toen mijn oog viel op Banjul Airport van Grand Island Sim. Als ideale bestemming voor een winterse vlucht naar de zon vanaf het Europese vasteland of een korte hop naar de Canarische eilanden.

Banjul Airport ligt in Gambia, ten zuiden van de gelijknamige hoofdstad. Het vliegveld is in de Tweede Wereldoorlog gebouwd. Na de oorlog werd het vliegveld gebruikt voor passagiersvluchten. In het verleden is, vanwege de gunstige ligging, Banjul Airport door de NASA uitverkozen als uitwijklocatie. Vanaf 2001 is dit niet meer het geval.

Vandaag de dag vliegen vooral veel charters richting de Gambiaanse hoofdstad. Hierbij valt te denken aan Corendon Dutch Airlines, Transavia en TUI Airlines. Verder maken onder andere Arik Air, Royal Air Maroc, Binter Canarias en Vueling gebruik van het vliegveld.

 

Aanschaf en installatie

De scenery kan worden aangeschaft via simMarket. Na het doorlopen van het bestelproces ontvang je een link met het installatiebestand. Het installatiebestand is 146 MB groot. De installatie verloopt eenvoudig via de (bekende) wizard van simMarket.

Tijdens het installatieproces moet je via internet een activatiecode genereren op basis van je mailadres en het serienummer. Je kunt de scenery 5 keer activeren. Verder kan de installatiemap worden gewijzigd. De installer maakt helaas geen gebruik van de XML add-on methode, maar er wordt een entry gemaakt in de scenery.cfg. Dit betekent dat je na een herinstallatie de scenery handmatig moet toevoegen.

 

Configuratie van Banjul

De installatie verloopt vlot, ook omdat het installatiebestand niet erg groot is. Als de wizard is afgesloten kun je in het start menu een uitgebreide handleiding terugvinden. Ook kun je vanuit hier handmatig een tweetal opties activeren:

  • Statische verlichting in plaats van de dynamische verlichting
  • Terrain textures die beter mixen met ORBX FTX Global

Er wordt duidelijk aangegeven welke stappen je moet doorlopen, maar een configuratietool was hier wellicht net even iets fijner geweest.

 

Documentatie

Het vliegveld wordt ook geleverd met de benodigde handleiding, charts zijn helaas niet aanwezig.

 

Welkom in Banjul!

Nu is het tijd om de sim te starten en door middel van de ‘slew’ functionaliteit een rondje langs het vliegveld te maken. Banjul Airport is een klein vliegveld en dat is ook terug te zien aan de hoeveelheid verkeer (ik gebruik 100% custom AI) op het vliegveld. De kwaliteit van de textures is goed, alleen aan de achterkant van de terminal is minder aandacht besteed. De gebruikte modellen van de auto’s zijn blokkerig en niet erg gedetailleerd. Ook heb ik de patch geïnstalleerd die beter moet matchen met ORBX FTX Global, maar zoals hieronder te zien is er nogal wat contrast tussen de ondergrond van het vliegveld en het omliggende terrein.

 

Banjul bij nacht!

Het vliegveld ligt redelijk afgelegen en dit is ook in de nacht goed te merken. Het vliegveld is donker en afgezien van de baanverlichting en de dynamische verlichting van de apron is het… donker. Dit geeft wel het gevoel dat je ook daadwerkelijk op een afgelegen plaats bent aanbeland. Het naderen kan ook niet met ILS, dus opletten is een must hier.

 

De omgeving

De scenery van Banjul beperkt zich tot het vliegveld. Waarschijnlijk heeft dit ook te maken met het voorhanden zijn van goed fotomateriaal. Op zich is dit niet storend. In de nabije omgeving van het vliegveld is wel een woonwijk te vinden. Deze is opgebouwd met autogen. Er is verder geen dynamisch verkeer (auto’s, bussen e.d.).

 

Performance

De performance is altijd belangrijk voor de ervaring. Hiermee zit het wel goed. De omgeving is redelijk kaal rondom Banjul en het vliegveld bevat niet veel complexe objecten.

 

Conclusie

Voor een eerste release van een nieuwe ontwikkelaar is deze scenery zeker niet slecht te noemen. Zeker als je interesse hebt om naar Afrika te vliegen of naar Banjul gaat/bent geweest. Met wat meer details (dynamische voertuigen, meer aandacht voor de achterkant van de terminal en de directe omgeving) was het cijfer nog wat hoger uitgekomen.

 

Het test systeem

Intel Core i7 CPU 4790k @ 4.6 GHz
16 GB DDR3 RAM
Nvidia GeForce GTX 1080ti 11GB
Windows 10 Professional – 64 bit
Simulator: Prepar3D V4.2

Grand Island Sim Banjul

€18.14
7.5

FsVisions Score

7.5/10

Positief

  • Goede performance
  • Leuke bestemming in Afrika

Negatief

  • Oude installatie methode van SimMarket
  • Geen charts meegeleverd
  • Weinig detail aan de terminal zijde

1 Reactie

  1. Marc schreef:

    Bedankt voor de review, een mooie niet zo voor de hand liggende bestemming.