X-Plane 12.1.0 onderweg

Het X-Plane team (22 man, wat overigens in geen verhouding staat tot het MSFS team van 500 mensen, maar dat terzijde) is blijkbaar op bezoek naar Innsbruck vliegveld.  Te zien op de leuke foto (zie onder), op hun blog. Orbx heeft dat vliegveld overigens ook voor X-Plane te koop.

Interessanter is het nieuws op hun X-Plane blog over de nieuwe versies van X-Plane 12.07. Deze is inmiddels uit en voorziet in betere VRAM afhandeling, verbeterde wolken en OpenXR ingebouwd, zodat meerdere VR brillen worden ondersteund. De meeste brillen werken echter ook met SteamVR en deden het dus al, maar rechtstreekse ondersteuning is natuurlijk altijd beter.

Binnen een week of twee komt overigens alweer de bèta versie van 12.0.8 die vooral op het vliegmodel, netwerking en betere Multi-monitor en beeldprojectoren inzoomt. Voor curve screen projectie moet je dan overigens wel een X-Plane Professional license hebben en die kost dan wel 1000 dollar😒.

In versie 12.1.0 komt dan “real weather” verbetering, met wolken schaduw op het water, betere “bloom” effecten en betere antialiasing routines. Ook probeert men dan de simulator wat minder CPU afhankelijk te maken. DCS heeft dat inmiddels prima voor elkaar gekregen met veel betere “multithreading” en daardoor bijna een verdubbeling van de FPS. Dus maar even afwachten of en met hoeveel het X-Plane team dat ook voor elkaar krijgt. Wellicht dat “FSR3” van AMD t.z.t. ook wat verbetering kan geven, maar daar wordt nog niet over gesproken in de blog. Bij Asobo en Microsoft is het overigens ook erg stil over deze “FSR3” versie. Volgens AMD werkt FSR3 in principe nml. ook met oudere AMD en Nvidia kaarten😉

Met name die versie 12.1 versie klinkt dus “verwachtingsvol”. Wacht niet tot die versie uitkomt want de prijs van de consumenten versie van X-Plane 12 gaat binnenkort omhoog van 60 naar 80 dollar. Het is maar dat je het weet.

2 Reacties

  1. Arthur schreef:

    Zijn er lezers op deze site die met X-plane vliegen? Ben benieuwd naar de ervaringen van gebruikers met AMD kaarten.

    • Wielxp schreef:

      Ik vlieg af en toe met X-Plane. Heb echter een nvidia (3080TI) kaart. Dus kan je hier niet mee verder helpen.

Toggle Dark Mode