Review: Ultimate Traffic Live

Onlangs bracht Flight1 in samenwerking met Aerius Designs Ultimate Traffic Live op de markt. Het vervolg op de succesvolle Ultimate Traffic 2 addon. Velen waren dan ook zeer benieuwd wat ze van Ultimate Traffic Live konden verwachten. FsVisions nam de proef op de som en heeft de afgelopen weken uitgebreid met dit product kunnen testen met als resultaat deze review. Wij wensen je alvast veel leesplezier!

 

De Installatie

UTLive zoals we Ultimate Traffic Live afkorten is verkrijgbaar via de Flight1 website en is direct als installatie bestand te downloaden. Via twee verschillende mirror’s kun je dit bestand van 667MB eenvoudig binnenhalen. Let even op dat Microsoft .NET 3.5 SP1 vereist is voor UTLive, maar de meeste zullen wel al over deze versie beschikken gezien dit pakket ook nodig is voor andere applicaties.

Voordat we aan de installatie kunnen beginnen dienen we eerst het product daadwerkelijk aan te schaffen via de Flight1 E-Commerce Wrapper. Betalen kan via PayPal of Creditcard waarna de licentie gekoppeld wordt aan je Flight1 account. Het product is nu geactiveerd en zal verder uitgepakt worden. Na het uitpakken wordt de installatie automatisch gestart als je deze optie aanvinkt. De installatie stelt hierna verder weinig meer voor. Een kwestie van next, next, Finish! De installatie is daarmee afgerond. Er bevindt zich een nieuw pictogram op je bureaublad. Aan de slag er mee!

 

Aan de slag met Ultimate Traffic Live

Na het afronden van de installatie klikken we op het bureaublad-pictogram om het programma ‘UTLive’ te openen. Het programma opent zich binnen enkele seconden waarna we belanden in het Dashboard. In het Dashboard krijg je een compleet overzicht te zien van alle actuele statussen. Denk hierbij aan je actieve Flight Simulator, Simulator settings, Prepar3D v4 (of FSX) settings en Aircraft Spawn settings. Ook zien we hier of we beschikken over de laatste versie en of er een live verbinding is met de flight one server zodat UTLive kan controleren op eventuele updates.

Verder bevat UTLive nog een aantal tabbladen waaronder Simulation, Statistics en Configuration. Bij simulation kan je diverse settings aanpassen voor de Flight Map die AI vluchten op een kaart kan tonen. Statistics is een nieuw overzicht van alle vluchten die UTLive bevat, deze zijn de filteren op airline, locatie, tijd of zelfs het type toestel. En als laatste zien we nog het tabblad Configuration, dit is eigenlijk het belangrijkste deel van het programma want hier kan je diverse opties aanpassen die direct invloed hebben op de AI simulatie binnen Prepar3D of FSX.

We zullen Configuration iets verder uitlichten omdat hier de meest belangrijke opties in verwerkt zijn. Want configuration bestaat uit meerdere onderdelen. Om te beginnen het onderdeel ‘Aircraft’. Middels dit menu is het mogelijk om diverse toestellen/liveries te koppelen aan een specifiek vluchtplan of carrier. Daarnaast hebben we het onderdeel ‘Flt sim’ binnen dit onderdeel zijn alle Flight Sim gerelateerde instellingen terug te vinden zoals het Ai Traffic Density onderdeel. Niet geheel onbelangrijk omdat hiermee bepaald wordt hoeveel AI Traffic er zichtbaar is binnen je simulator. Uiteraard is het net als in Ultimate Traffic 2 weer mogelijk om de density in te stellen voor airliners en general aviation. We kiezen er voor om de airline density op 75% te zetten en de general aviation density op 40%. Volgens onze eerdere ervaringen met Ultimate Traffic 2 is dit ruim voldoende zonder dat dit een negatieve impact heeft op de performance.

Het laatste belangrijke onderdeel onder Configuration is ‘Traffic’. In dit menu zijn diverse Traffic Generation opties te vinden die ook direct impact hebben op de AI simulatie binnen je flight simulator. Hier zitten een aantal mooie opties in verwerkt waarmee UTLive zich ook weet te onderscheiden van de rest. Denk bijvoorbeeld eens aan de target frame rate, staat deze op bijvoorbeeld 20 fps dan zullen er geen AI toestellen meer gespwaned worden als je FPS teller in P3D of FSX onder de 20 fps schiet. Ideaal voor de drukke luchthavens met veel AI verkeer. Verder vind je er nog een aantal ‘spawn’ opties die naar wens aan te passen zijn. Ook een voordeel is dat je meerdere simulatoren kan koppelen aan UTLive, zo zou je in theorie FSX, FSX-SE, P3D v2, P3D v3 en P3D v4 naast elkaar kunnen draaien.

 

Ultimate Traffic Live in actie

Nu we de menu opties bekeken hebben is het tijd om UTLive daadwerkelijk in actie te zien. Na onze goede ervaringen met Ultimate Traffic 2 zijn de verwachtingen voor UTLive natuurlijk hooggespannen. Tijdens het opstarten van Prepar3D krijgen we de vraag of UTLive geactiveerd mag worden als addon. We klikken op ‘Yes’ en vervolgens zien we naast het Prepar3D laadscherm ook het schermpje van UTLive tevoorschijn komen. Een goed teken want dit betekend dat UTLive in de achtergrond geladen wordt. Goed om vooraf te melden is dat UTLive buiten Prepar3D of FSX om werkt. Traffic instellingen in het P3D/FSX menu hebben dan ook geen effect op het verkeer van UTLive. Dit dient geregeld te worden via het Configuration tabblad van de UTLive applicatie zelf.

Na het laden van het P3D scenario duurt het enkele seconden voordat UTLive “Geïnjecteerd” wordt in de sim. In de meeste gevallen was dit binnen 3 tot 5 seconden geregeld. Uitzonderingen zaten op 15 seconden maar langer hebben wij niet kunnen vaststellen. Het laden gebeurt altijd achteraf en dus pas nadat je P3D/FSX scenario volledig geladen is. Het is uiteraard logisch dat het laden even wat tijd in beslag neemt omdat dit geheel buiten de sim omgaat. Vergelijk het met de “Weather-injections” van Active Sky.

In de P3D menubalk zien we onder addons nu ook een UTLive menu. Hier kan je verschillende opties regelen waaronder een ‘reset’ en ‘clear approach’ functie. Altijd handig als je geen tijd hebt voor een go-arround of gewoon in een keer wilt landen zonder oponthoud van AI verkeer. Verder heb je hier de mogelijkheid om het statusboard te bekijken en om het percentage AI toestellen te verhogen of te verlagen. Hieronder een eerste indruk van Ultimate Traffic Live in beeld.

 

Kwaliteit van de AI toestellen

Ultimate Traffic Live wordt geleverd met maar liefst 90 verschillende type toestellen. Deze bestaan zowel uit Airliners en Business-jets als General Aviation toestellen. Ook de Boeing 787 en de Airbus A350 zijn aanwezig in UTLive. De toestellen zijn van goede kwaliteit en komen vaak van ontwikkelaars zoals FAIB, AIA, TFS en anderen. Geen onbekende modellen dus en met deze modellen heeft UTLive de kwaliteit gewaarborgd.

Echter zijn er ook een aantal modellen gebruikt die van mindere kwaliteit zijn, zij het een klein deel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Airbus A380, de CRJ serie, GA Toestellen en enkele business jets. Zover wij konden achterhalen zijn deze modellen van My Traffic ontwikkelaar Burkhard Renk. Van een afstandje zien deze er prima uit maar kom niet te dichtbij want dan lijkt het wel een speelgoed model. Waarom men dit model heeft gekozen is ons niet helemaal duidelijk. Zeker omdat er vandaag de dag betere modellen verkrijgbaar zijn. Wat ons betreft een verbeterpuntje maar dit zou in de toekomst middels een service pack. eenvoudig verholpen kunnen worden. Gelukkig ziet het merendeel er fantastisch uit en ook de liveries zijn van goede kwaliteit.

Om nog even terug te komen op de liveries, deze zijn niet altijd up-to-date, zo zie je bijvoorbeeld nog een serie oude Delta, American Airlines en United liveries voorbij komen. Ook KLM en Transavia hebben nog niet de meest recente livery meegekregen. Niet direct een heel groot probleem en je kan ze altijd zelf nog downloaden/bijwerken. Maar van een product dat slechts korte tijd geleden uitgebracht is mag je toch wel verwachten dat de livery’s grotendeels up-to-date zijn. Flight1 heeft echter aangegeven dat hier nog aan gewerkt wordt dus wie weet wordt dit ook nog in de toekomst verholpen. In de onderstaande screenshots is het verschil in kwaliteit duidelijk terug te zien.

Ultimate Traffic Live contains our existing library of aircraft and liveries, as well as some new models and new repaints. We will be releasing additional livery packs for free. Our Power Pack tool will help install the liveries for you. More information on new liveries and Power Pack will be available soon. – Flight1

 

Het bereik van Ultimate Traffic Live

Het bereik kunnen we het beste even in cijfers uitdrukken. 900 verschillende airliners in UTLive vliegen samen meer dan 600.000 routes. 6400 luchthavens wereldwijd worden bezocht door AI traffic en daarnaast vliegen er nog enkele duizenden General Aviation toestellen hun lokale routes. Ook vliegen alle airliners real-life flightplans om de werkelijkheid zo dicht mogelijk te benaderen. Met het bereik zit het wel goed, er wordt gevlogen door International, National, Regional, Commuter en Air Cargo operators. Zij het dat we toch een aantal grote Cargo operators missen, zoals DHL, UPS, FEDEX en KLM Cargo. Jammer want Flight1 geeft op de productpagina van UTLive toch duidelijk aan dat ook Cargo operators vertegenwoordigd zijn. DHL, UPS en Fedex zijn geen kleine jongens zou je zeggen. Verwacht ook niet dat alle flightplans recent zijn. De meeste flightplans die gevlogen worden zijn al wat ouder maar dat mag de pret niet drukken. Het komt realistisch op ons over zonder dat we echt hele vreemde routes zien.

Dan rest nog de vraag: Waar staat ‘Live’ nu precies voor? Verwacht geen live traffic op basis van real-world verkeer want daar staat Live namelijk niet voor. Het “Live” -aspect van deze nieuwste versie zorgt ervoor dat je AI Traffic reageert op basis van omstandigheden in je simulator. Zo kun je maintenance, slecht weer en andere vertragingen verwachten gebaseerd op real-world operaties. Maar of dit ook echt werkt is een tweede. Tijdens diverse testen onder zeer slechte weersomstandigheden hebben wij bijvoorbeeld geen vertraging op basis van het actuele weer kunnen ontdekken. Om nog maar te zwijgen over de maintenance vertragingen. Alle toestellen vertrokken keurig volgens de flightplan tijden. Ook met minimaal zicht, extreme sneeuwval en maximale windkracht. Waar Live dus echt voor staat is ons een raadsel. Mocht er een lezer zijn met andere ervaringen dan horen wij dit uiteraard graag!

 

Performance

Het eerste wat wordt teruggeschroefd bij mindere prestaties is vaak AI Traffic. En daar heeft Flight1 rekening mee gehouden want Ultimate Traffic Live is net als haar voorganger Ultimate Traffic 2 uitstekend geoptimaliseerd. De impact op het aantal FPS is uiteraard wel aanwezig, verwacht (afhankelijk van het type luchthaven en traffic density) dat je een aantal FPS zal inleveren. Daarnaast kan je bij het eerder besproken instellingen menu in het programma UTLive diverse voorkeuren opgeven waardoor je zelf de performance enigszins kan sturen. Doordat UTLive ook buiten de simulator om draait blijft de performance impact slechts beperkt.

 

Conclusie

Na enkele weken testen met Ultimate Traffic Live durven we wel te stellen dat Ultimate Traffic Live een prachtig programma is, zij het met enkele tekortkomingen. Als we echter een vergelijking moeten maken dan wordt dat erg moeilijk. UTLive is namelijk op dit moment de enige geschikte kandidaat voor een compleet AI Traffic pakket in Prepar3D V4. Uiteraard kan je een serie freeware AI toestellen combineren met diverse flightplans maar een compleet en zeer uitgebreid pakket als UTLive zal je elders niet snel vinden. Dat de engine van UTLive buiten je flight simulator draait is daarnaast erg gunstig voor de performance en verkorten de laadtijden aanzienlijk. Ook de vele opties en mogelijkheden zijn een groot pluspunt.

Is UTLive compleet? Nee zeker niet, maar wat Flight1 heeft neergezet is een stevige basis voor de toekomst die hier en daar nog verbetering nodig heeft. Jammer is dat er een aantal toestellen tussen zitten van erg lage kwaliteit, de reden hiervan is ons niet duidelijk maar van een 2017 product mag je meer verwachten. De andere toestellen laten zien dat dit zeker wel mogelijk is. Ook de verouderde liveries doen afbreuk aan het geheel, er zitten liveries tussen die al jaren oud zijn of al lang niet meer in gebruik. Dat is jammer want van een recent product mag je wat ons betreft ook actuele content verwachten. De rest maakt gelukkig heel veel goed zodat we toch een goed gevoel aan dit product overhouden. Ultimate Traffic Live wordt door ons nog dagelijks met veel plezier gebruikt.

Als Flight1 werkt aan de beloofde updates dan zal het met deze addon zeker goed komen en dan krijgen we echt te maken met een topper. Voor het zover is zal er wel nog wat werk verzet moeten worden.

Ultimate Traffic Live

€ 43.22
7.5

FsVisions Score

7.5/10

Positief

 • Eenvoudige installatie
 • Interface met veel opties
 • Performance
 • Kwaliteit van de toestellen

Negatief

 • Oude liveries
 • Ontbrekende Airlines
 • Een aantal matige toestellen
 • "Live" aspect werkt niet

3 Reacties

 1. Cees schreef:

  Mooi weergegeven en goed geschreven, dank je wel voor dit verslag.

 2. Harald schreef:

  Dank voor het uitgebreide verslag!..
  Wel moet ik zeggen dat de kwaliteit van de verschillende vliegtuig-typen nou niet bepaald uitblinken in modellering……
  Slordige ,houterige modellen ….
  Beetje vreemd voor een add-on anno 2017…
  Talrijke freeware pakketten weten wel hoe het hoort…

  Jammer!

 1. 3 januari 2018

  […] met als resultaat deze review. U kunt dit uitgebreide review lezen op de ook Nederlandse website FsVisions. Mooi geschreven en vormgegeven […]