Review: FS2Crew: Flight Crew A320 (Button Control)

FS2Crew is al lang geen onbekende meer in de flightsim wereld. Al jaren zorgen zij voor add-ons die ervoor zorgen dat je als piloot niet alleen hoeft te vliegen in een toestel dat bedoeld is om met meerdere piloten gevlogen te worden. Vrijwel voor ieder high-end toestel is wel een add-on verkrijgbaar. Daarnaast is ook RAAS een veelgebruikte module. De nieuwste add-on is ‘Flight Crew A320’, specifiek bedoeld voor iedere Airbus binnen FSX, Prepar3D en MFS. Het gaat hier om de ‘Button Control’ versie, deze werkt dus knoppen gestuurd.

Voor deze review wordt gebruik gemaakt van Microsoft Flight Simulator in combinatie met de standaard A320neo met de A320neo Improvement Mod (Master versie).

 

Product & Features:

 • Works with any Airbus in MSFS, P3D or FSX (within limits).
 • Real-world A320 Checklist.
 • Flight Crew Callouts (example: “V1”, “Rotate”).
 • Flight Crew interaction (Captain, FO, Purser).
 • Procedures follow stock Airbus Procedures (where possible).
 • Voice Sets: US, UK and EU (German).
 • FA Cabin PAs (Users can now swap in their own custom Cabin PAs).
 • Purser Communications.
 • New User Interface System.
 • New Audio System.
 • New Functions (ie., Auto Checklist Respond).
 • Rejected Takeoffs and Missed Approaches.
 • Turn-Arounds.
 • And More!

 

Aanschaf en installatie

De add-on kan direct worden aangeschaft via de web site van FS2Crew. Na aankoop krijg je een mail en uiteraard is de downloadlink ook via je eigen account in te zien. Je kunt maar liefst 15x downloaden voordat de link is geblokkeerd. De lay-out is simpel, maar doeltreffend:

Na het downloaden en uitpakken van het ZIP bestand krijg je een viertal bestanden:

Voor de installer is een internetverbinding vereist, en tijdens de installatie krijg je de mogelijkheid om de add-on op een plek naar keuze te installeren. Deze hoeft dus niet in je Flight Simulator map gezet te worden. NA installatie wordt er nog gecontroleerd of SimConnect is geïnstalleerd, zo niet dan gebeurt dit nu. Tot slot wordt het startmenu en het bureaublad nog voorzien naar een snelkoppeling om de add-on te kunnen starten.

 

Documentatie

Er wordt bij Flight Crew A320 zowel een checklist meegeleverd als een uitgebreide handleiding.

 

Aan de slag!

Om A320 Flight Crew te kunnen gebruiken start je eerst Flight Simulator en hierna de add-on. Als je de add-on eerst start krijg je de melding dat Flight Simulator niet is gevonden, gevolgd door een menu waar je handmatig kunt aangeven om de koppeling te leggen.

 

Eenmaal in de sim kun je het paneel van FS2Crew openen met de key assignment voor tail lock. Dit is in Flight Simulator standaard SHIFT + G. Het ziet er in flight als volgt uit:

Afhankelijk van de fase van de vlucht kun je crew announcements laten afspelen en ook de co piloot kan een aantal acties voor je doen, zoals het landingsgestel intrekken. Omdat de standaard A320neo nog redelijk beperkt is, kan FS2Crew nog niet overal op ingrijpen. Er is compatibiliteit met de bovengenoemde A320 mod, alleen zal Flight Crew A320 niet ingrijpen op zaken die deze mod toevoegt.

Zo zijn er bijvoorbeeld ECAM pagina’s toegevoegd voor o.a. de ‘Flight Controls’. Hier dien je voor vertrek de werking van de controls te testen. Deze optie is ook onderdeel van de checklist van FS2Crew, maar werken niet samen. Je zult dan wel handmatig de betreffende ECAM pagina moeten selecteren.

Enige nadeel tot nu toe is dat 3rd party tools nog niet kunnen ingrijpen in het standaardmenu van MSFS. Hierdoor ben je gebonden aan een pop-up, die verdwijnt op het moment dat je een actie uitvoert in de cockpit. Je moet dan weer SHIFT + G gebruiken om het Flight Crew A320 panel te zien.

In versie 1.1 zijn een aantal verbeteringen doorgevoerd met daarin onder andere een optie om het paneel altijd zichtbaar te houden op het moment dat je één monitor gebruikt. Helaas werkt deze optie voor mijn sim niet ideaal. Ik geef dan ook de voorkeur om SHIFT + G te gebruiken, maar dit is volledig persoonlijk. Gebruik je meerdere monitors dan is er zowieso niets aan de hand, dan kun je Flight Crew A320 gewoon op het andere scherm laten draaien.

 

Instellingen

Als Flight Crew A320 draait kun je ook nog een aantal zaken instellen:

Zo kun je onder andere verschillende accenten gebruiken voor de Crew, afhankelijk van waar je wilt vliegen, en ook Altimeter units kunnen naar wens worden bepaald. Daarnaast zijn er nog een aantal opties om de tool optimaal te laten werken met de Airbussen van Aerosoft en FSLabs, deze staan verder uitgebreid beschreven in de meegeleverde handleiding.

 

Performance

Vooraf had ik hier nog vraagtekens bij omdat Flight Crew A320 gebruik maakt van SimConnect. Op het Flight Simulator forum zijn er namelijk een aantal issues met andere tooling (zoals FSUIPC) die gebruik maken van SimConnect. Gelukkig is dit bij Flight Crew niet het geval!

 

Conclusie

Met Flight Crew A320 voeg je leven en interactie toe aan je virtuele A320 vlucht. Je hoort daadwerkelijk een copiloot en kunt ook cabin crew announcements horen. Door middel van de bijgeleverde checklists kun je je vlucht weer net wat realistischer maken. En mocht je FSX en/of Prepar3D ook nog gebruiken dan is de tool hier ook te gebruiken. Zelfs in combinatie met de Airbussen van Aerosoft en FSLabs!

 

 

Het test systeem

Intel Core i7 CPU 4790k @ 4.4 GHz
16 GB DDR3 RAM
Nvidia GeForce GTX 1080 Ti 11GB
Windows 10 Home 2004 – 64 bit
Simulator: Microsoft Flight Simulator 1.8.3.0

Flight Crew A320 (Button Control)

€ 19,95
9

FsVisions Score

9.0/10

Positief

 • Te gebruiken voor 3 platformen
 • Meegeleverde checklists
 • Compatibiliteit met de A320nx mod
 • Verschillende crew accenten

Negatief

 • Nog geen integratie met het standaardmenu in MSFS

4 Reacties

 1. Wim schreef:

  Waarom wordt ie niet aangeboden op de marketplace van FS2020? Nog niet gekeurd?

  • Webmaster schreef:

   Mogelijk nog niet gekeurd maar niet alles wordt standaard aangeboden via de Marketplace van Microsoft. Een developer kan kiezen om hier wel/niet aan deel te nemen. Gezien er een gedeelte van de opbrengst naar Microsoft gaat kan ik mij voorstellen dat niet iedereen hier op zit te wachten.

 2. Sander schreef:

  Simconnect heb je wel nodig. Beetje raar. Ook zo met de mogelijkheid van een Duitse stem. Er zitten nogal wat storingen in dus je kunt zomaar luid horen “achtung bitte”. Daar gaat je leuke vluchtje!

  • Erik schreef:

   Hoi Sander, SimConnect is nodig om een aantal zaken uit te kunnen lezen waarop Flight Crew weer kan reageren. Ik heb zelf nog niet ervaren dat de stemmen raar deden, maar ik heb voornamelijk de Engels/Europese variatie geprobeerd.